logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Asembler z Commodore 64 jest taki sam jak do układów scalonych?

marcinelektronik 18 Paź 2006 00:42 4587 3
REKLAMA
  • #1 3127781
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Może niektórym pytanie wyda się być trochę głupie ale chciałbym wiedzieć czy język programowania Asembler którym pisze się programy do układów scalonych to jest ten sam co działał w Comodore 64.
    Pytam ponieważ mam trochę książek o C64 i ten komputerek więc nie wiem czy mógłbym się zacząć uczyć na nim programować.
    Kiedyś pisałem programiki dzięki którym jakięć duszki robiły coś na ekranie, czy jakiś tekst leciał z góry na dół.
    Chciałbym coś pojąć z tego programowania.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 3128902
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Witam.
    Asembler to język programowania tzw. niskiego poziomu. W uproszczeniu jedna instrukcja w asemblerze przekłada się na jeden rozkaz wykonywany przez procesor. Daje to najpełniejszy dostęp do możliwości oferowanych przez sprzęt, ale jednocześnie silnie wiąże ten język z konkretnym procesorem. Innymi słowy, każdy procesor (a w zasadzie rodzina) ma swoją wersję języka asembler. Ogólne zasady są podobne, ale rozkazy są najczęściej inne, bądź mimo podobnej nazwy, często inaczej działają.

C64 był wyposażony w procesor bodajże 6510 będący wariantem bardziej popularnego 6502 (stosowanego np. w małym Atari). Obecnie to sprzęt zabytkowy :D.

Jednakże, jeżeli kiedyś programowałeś C64 w asemblerze, to ogólne zasady nie będą Ci obce (rejestry, skoki, operacje arytmetyczne i logiczne, różne sposoby adresacji pamięci), ale i tak będziesz się musiał nauczyć wersji dla procesora (czy mikrokontrolera), którym byś chciał teraz się bawić.

Jeżeli programowałeś tylko w BASIC-u (ten język programowania C64 miał dostępny bezpośrednio po włączeniu), to będzie trochę trudniej. Ale przecież "nie Święci garnki lepią" :D

Jak już wybierzesz (jakiś bardziej popularny) procesor (czy raczej mikrokontroler, bo chyba to masz na myśli), to pewnie ktoś Ci poleci jakiś kurs w sieci czy książkę.
    Z drugiej strony, obecnie nawet na małe mikrokontrolery jest często dostępny kompilator języka C, w którym programuje się o wiele łatwiej, niż w asemblerze, przy niewiele mniejszych możliwościach.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3130305
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Najbardziej zależy mi na ściągnięciu zawartości pamięci z układu AM27C010 i zmianie jej w taki sposób by na ekranie telweizora mieć polskie menu.
    To tak na początek, jakbym mógł jeszcze wykonać samemu programator, chodzi mi o oszczędnośći by nie kupować, to był bym zadowolony, choćby programator mi programował tylko ten jeden scalaczek.
    Ta pamięć 27C010 pracuje z procesorkiem 8032.

W dalszej części chciałbym poznać ten wsad (program tak) by zasterować nim szyną I2C innym procesorem stereo niż obecnie ten telewizor steruje.
    Obecny procesor stereo to SAA7280 a mam zasterować dużo nowszym i lepszym MSP 3410D.

Cieszę się że poznany asembler w C64 nareszcie może się na coś sprzydać choć nie twierdzę że będzie mi łatwo, jednak z góry dziękuję za wskazówki.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #4 3132150
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    marcinelektronik napisał:

Najbardziej zależy mi na ściągnięciu zawartości pamięci z układu AM27C010 i zmianie jej w taki sposób by na ekranie telweizora mieć polskie menu.

Hmm... 'reverse engineering' - to już wyższa szkoła jazdy. O ile się nie mylę, to pamięć 1Mbit czyli 128kB. Zapewne większa część zawartości to dane, ale i tak odtworzenie całego programu to zadanie na "długie zimowe wieczory". Na ten i co najmniej przyszły sezon. :wink:
    Sama zmiana menu to może być prostsza sprawa - jeżeli menu jest zapisane w pamięci jawnie w postaci tekstowej i pamięć nie ma sumy kontrolnej (bądź fragment kodu odpowiedzialny za jej liczenie uda się szybko zlokalizować - zwykle takie rzeczy są robione zaraz na początku po starcie). Może być problem z "polskimi literami".
    Takie problemy były już chyba omawiane na elektrodzie (albo na p.m.e).

Cytat:

To tak na początek, jakbym mógł jeszcze wykonać samemu programator, chodzi mi o oszczędnośći by nie kupować, to był bym zadowolony, choćby programator mi programował tylko ten jeden scalaczek.

Szukaj hasła "Willem".

Cytat:

Ta pamięć 27C010 pracuje z procesorkiem 8032.

8032 to wersja bez pamięci ROM mikrokontrolera 8051. Do tego jest mnóstwo dokumentacji w sieci i literatury. Ale ja nie mam z nim doświadczenia.

Cytat:

W dalszej części chciałbym poznać ten wsad (program tak) by zasterować nim szyną I2C innym procesorem stereo niż obecnie ten telewizor steruje.
    Obecny procesor stereo to SAA7280 a mam zasterować dużo nowszym i lepszym MSP 3410D.

Jeżeli masz dokładny schemat i dokumentację do wszystkich scalaków, to może prościej będzie napisać cały program od poczatku? :)
REKLAMA