logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips CAR 400 SAFE. Wejście w opcję wpisania kodu. Jak odblokować radio?

inp 18 Paź 2006 19:28 61925 10
REKLAMA
  • #1 3129734
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Witam. Problem jak w temacie. Rozłączony akumulator i: AS-WLACZ-SYGNAL
    i wpisujemy cod. Zostaje wpisany z instrukcji Security Code ( a miał być wpisany Radio/Type/Code) po trzy krotnym wpisaniu Security Code radio sie ponownie blokuje. Czekamy czas podany w instrukcji i nic się nie dzieje, nie można ponownie wejść w opcję wpisania codu, pomimo tego , że wyświetlacz pokazuje 7 SAFE, czyli mam jeszcze 7 prób.
    Instrukcja po Polsku wszystko niby jasne , ale brak wejścia w opcje Codu.
    Nie wiem co dalej robić. Radio po 10 minutach powinno się uaktywnić i powinno reagować na AS-WL-Sygnał, a nie reaguje.
  • REKLAMA
  • #2 3129908
    jaro70
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Nie widziałem takiej instrukcji,ale safe 7 to ,jak dobrze pamiętam, ok. 20minut.Niektóre radia ,jak nie włączy się zapłonu , liczą za błąd nawet kod prawidłowy.
  • REKLAMA
  • #3 3129923
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1396
    Powinno się odblokować tak jak piszesz ;) jak tak się nie dzieje być może coś się uszkodziło

powtórze pewnie to co wiesz i wiele razy było napisane

- włączyć stacyjkę
    - trzymając AS włączyć radio
    - ma być BEEP
    - czekać nie wyłączając stacyjki i nic nie naciskając /przy SAFE 7 powinno to być około 11min/
    - wprowadzić właściwy kod zatwierdzić AS

Jak nie działa pozostaje sprawdzić na stole ;) nie ma cudownej recepty
  • #4 3130225
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Jeszcze zapomniałeś napisać, że musi posiadać prawidłowy kod.
  • REKLAMA
  • #5 3130461
    inp
    Poziom 20  
    Kod jest prawidłowy tylko w Opel Car Pass są dwa
    Security code-i ten był wprowadzany podobno niewłaściwie
    Radio/Type/Code-to ma być właściwy

Dodano po 6 [minuty]:

damiancz napisał:
    Powinno się odblokować tak jak piszesz ;) jak tak się nie dzieje być może coś się uszkodziło

powtórze pewnie to co wiesz i wiele razy było napisane

- włączyć stacyjkę
    - trzymając AS włączyć radio
    - ma być BEEP
    - czekać nie wyłączając stacyjki i nic nie naciskając /przy SAFE 7 powinno to być około 11min/
    - wprowadzić właściwy kod zatwierdzić AS

Jak nie działa pozostaje sprawdzić na stole ;) nie ma cudownej recepty

Wszystko jest tak jak mówisz i za pierwszym razem tak było został tylko omylnie wprowadzony kod zamiast Radio/Type/Code, Security Code, bo są w CAR PASS dwa kody. I teraz wszystko stoi, żadnej reakcji.
    Spróbuję jeszcze jutro, ale czarno to widzę.

Dodano po 7 [minuty]:

trytronik napisał:
    Jeszcze zapomniałeś napisać, że musi posiadać prawidłowy kod.

Kod jest prawidłowy tylko w Paszporcie radia są dwa kody i tak jak jest opisane został wprowadzony podobno nie ten.
    jest
    -Security Code
    -Radio Type/Code
    ja wprowadziłem Security Code, a podobno ma być Radio Type/Code
  • #6 3131103
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A nie prościej przeczytać instrukcję obsługi która znajduje się na forum w odpowiednim dziale i to jak pamiętam po polsku ?

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 3131397
    inp
    Poziom 20  
    Instrukcję oczywiście że przeczytałem, tylko wg. instrukcji nie działa, i tu jest problem.
    W instrukcji nic nie pisze na temat
    -Security Code, to właśnie ten kod został do radia wprowadzony
    -Radio Type/Code , a podobno miał być wprowadzony ten kod

Mam na radiu SAFE , ale brak sygnału dzwiękowego i wyjścia z tej opcji.
    Pokazuje też 7 SAFE , czyli mam jeszcze 7 prób.
    Załączniki:
    • Philips CAR 400 SAFE. Wejście w opcję wpisania kodu. Jak odblokować radio? instrukcja CAR 400.jpg (302.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 3131526
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Oj. Widzę że masz instrukcję a trzeba tłumaczyć jak krowie na rowie...

SAFE 7 to czekanie około 20min. Włączasz kluczyk w pozycję ACC lub zapłon (ważne!), wciskasz AS i trzymając go włączasz radio, trzymasz tak długo aż pokaże się SAFE 7. Tak zostawiasz na około 20 min. Po upływie tego czasu pokazuje się 7 - - - - i wprowadzasz kod 4930 zatwierdzając ASem przez około 5 sek i ma grać. Jeśli pokaże się SAFE 6 to znaczy że masz zły kod a właściwie to inne radio niż to co było fabrycznie. Możesz przed tym sprawdzić czy numer GM0400T1413406 zgadza się z tym na radiu, CAR400 ma GM0400 a reszta jest na kartce T...... Zwykle Radio Type/Code wpisują 0400/4930 gdzie 0400 to typ radia, CAR400.
    Jeśli ten numer nie będzie się zgadzał to znaczy że podmieniono radio. Warto sprawdzić czy chociaż VIN z tej kartki zgadza się z autem.
    Ten pierwszy kod to kod do immobilizera auta. Łatwiej teraz będzie mi ukraść Twoje auto ;)

SławeK
  • #9 3131604
    inp
    Poziom 20  
    Puściło po około 10 minutach, jest OK dzieki.
    Pozdrawiam

Ps. Co do auta to musiał byś bardzo długo szukać :wink:

Dodano po 18 [minuty]:

inp napisał:
    Puściło po około 10 minutach, jest OK dzieki.
    Pozdrawiam

Ps. Co do auta to musiał byś bardzo długo szukać :wink:

Temat zamykam.
  • #10 17965612
    Aldik
    Poziom 11  
    Ocena: 57
    Ja mam samo SAFE. - czy mam tez wcisnąć AS aż pojawi się SAFE 7 ?
  • #11 17965704
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1396
    Owszem masz tak zrobić. Włączyć zapłon i trzymając AS, włączyć radio. Poczekać i wprowadzić poprawny kod. Kara za każdym błędnym kodem zwiększa się dwukrotnie.

Temat zamknięty.

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odblokowania radia Philips CAR 400 po rozłączeniu akumulatora, które skutkuje wyświetleniem komunikatu SAFE z liczbą prób (np. SAFE 7). Użytkownik wprowadził niewłaściwy kod – Security Code zamiast właściwego Radio/Type/Code, co spowodowało zablokowanie radia. Instrukcja obsługi wskazuje, że po pojawieniu się SAFE 7 należy włączyć zapłon (pozycja ACC lub zapłon), trzymać przycisk AS podczas włączania radia, poczekać około 20 minut bez wyłączania zapłonu i naciskania przycisków, aż pojawi się możliwość wpisania kodu. Następnie należy wprowadzić poprawny kod Radio/Type/Code i zatwierdzić przyciskiem AS. Błędne wpisanie kodu powoduje zwiększenie czasu blokady. Wskazano, że Radio Type/Code dla CAR 400 to zwykle 0400/4930, a Security Code jest innym kodem, często związanym z immobilizerem auta. Po prawidłowym wykonaniu procedury radio odblokowuje się po około 10-20 minutach. W przypadku braku reakcji może być konieczne sprawdzenie zgodności numeru radia z dokumentacją lub podłączenie radia poza pojazdem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA