logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Passat 1.8 1992 - Przerywanie pracy instalacji gazowej LandiRenzo

metody19 18 Paź 2006 20:18 4122 8
REKLAMA
  • #1 3129987
    metody19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z instalacja gazową Landi Renzo w pasku 1.8 z 92 r. Problem jest dość nietypowy-jak na razie żaden fachowiec nie mógł sobie z nim poradzić. Mianowicie auto przestaje pracować na gazie (tak zupełnie bez przyczyny). Jade sobie spokojnie, aż tu nagle autko przestaje pracować na gazie,co prawda przełącza się na benzyne. Później (po jakimś czasie) przełączy się ponownie na gaz, i nie jest to spowodowane ostygnięciem silnika, ponieważ przełącza sie nawet podczas jazdy ( jak mówię po jakim czasie). Fachowcy oglądali całą instalacje, łącznie z komputerem-niestety nic nie stwierdzili. Komputer już oglądałem sam (pod lupą i podejżane styki przelutowałem_nie pomogło). gdyby ktoś z was miał jakiś pomysł albo wiedział jak temu zaradzić-proszę o rade. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3130131
    Krzysztof W.
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Kiedyś bawiłem się programem do Landi w moim samochodzie i włączyłem sobie ograniczenie obrotów na gazie ( tak dla jaj )
    efekt był taki że jak samochód osiągał graniczną wartość obrotów to albo odcinał paliwo, albo przełączył sie na bęzyne :D i jechał tak długo na bęzynie do puki nie zszedł na wolne obroty. Więc wyłączyłem to bo i tak tego nikt nie ma załączonego. Może masz to włączone :?:
  • #3 3130680
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Jak zmienia się stan kontrolek na przełączniku w momencie gdy przejdzie na benzynę?Co pokazuje zielona czy pulsuje czy tez świeci?
  • REKLAMA
  • #4 3131649
    metody19
    Poziom 11  
    Auto przełącza się na gaz (jeśli jest wszystko ok) przy 1800 obr/min. Natomiast kontrolka zielona od gazu cały czas świeci. W momencie kiedy się powinien przełączyć na gaz gasnie pomarańczowa od beznzyny ale nie słychać tyknięcia elektrozaworu. Ten elektrozawór jest prawdopodobnie dobry ponieważ sprawdzałem ( kiedy nie chcial przełączać), nie dostaje prądu z komputera.
  • #5 3133222
    zibi70
    Poziom 18  
    Najbardziej prwdopodobna opcja to uszkodzenie przekażnika w kompie LPG .Możliwe też brak prawidłowego napięcia "plus po kluczyku "-daje podobny efekt ,w sumie te dwa przypadki daja ten sam efekt .pod warunkiem że całe okablowanie sprawdzone to nic innego nie widze .Podjedż do gazownika co robi LR i założy ci na próbe drugi sterownik.
  • REKLAMA
  • #6 3141596
    metody19
    Poziom 11  
    Byłem u gazownika-najlepsza firma w Łodzi-niestety nie dostałem zadnego komputera na podmiankę. Natomias nie rorumiem co masz na myśli mówąc"plus po kluczyku"-nie za bardzo wiem o co ci chodzi. Ale mimo wszystko to dzięki za rade. Aha, a jeśli chodzi o te przekaźniki, to dokupie takie, czy muszę zmieniać cały komputer?. Wolałbym tego uniknąć ponieważ kosztuje bagatela 480 zł. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3141654
    zibi70
    Poziom 18  
    Trudno wyczajć ,ale jeszcze raz posprawdzać wszyskie zasilenia pod obciążeniem-czyli nie miernikiem ale solidna próbówką -nawet 40 wat.Często jest tak że mamy napięcie 12 V na mierniku a efekt taki iż sygnalizuje przełączenie ale elment wykonawczy nie działą z tego powdu.
  • #8 3141689
    andrzej-sk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    metody19 napisał:
    Witam. Mam problem z instalacja gazową Landi Renzo w pasku 1.8 z 92 r. Problem jest dość nietypowy-jak na razie żaden fachowiec nie mógł sobie z nim poradzić. Mianowicie auto przestaje pracować na gazie (tak zupełnie bez przyczyny). Jade sobie spokojnie, aż tu nagle autko przestaje pracować na gazie,co prawda przełącza się na benzyne. Później (po jakimś czasie) przełączy się ponownie na gaz, i nie jest to spowodowane ostygnięciem silnika, ponieważ przełącza sie nawet podczas jazdy ( jak mówię po jakim czasie). Fachowcy oglądali całą instalacje, łącznie z komputerem-niestety nic nie stwierdzili. Komputer już oglądałem sam (pod lupą i podejżane styki przelutowałem_nie pomogło). gdyby ktoś z was miał jakiś pomysł albo wiedział jak temu zaradzić-proszę o rade. Pozdrawiam.

mi nieraz w czasie jazdy potrafi sie przełaczyć kilka razy w ciagu paru sekund na lpg i zachwile na gaz ( tak pare razy). Nieraz tego nie ma miesiac a nieraz sie owtarz problem codziennie
  • #9 3142294
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Sprawdż masy do elektrozaworów gazowych.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji gazowej Landi Renzo w Volkswagenie Passacie 1.8 z 1992 roku, gdzie samochód nagle przełącza się z gazu na benzynę bez wyraźnej przyczyny, a następnie po pewnym czasie wraca do pracy na gazie, niezależnie od temperatury silnika. Kontrolka gazu świeci się cały czas, natomiast elektrozawór nie otrzymuje sygnału z komputera podczas problemu. Sugerowane przyczyny to uszkodzony przekaźnik w sterowniku LPG lub brak prawidłowego napięcia zasilającego ("plus po kluczyku"). Zalecane jest sprawdzenie mas elektrozaworów oraz dokładne pomiary napięć pod obciążeniem za pomocą próbówki, gdyż napięcie mierzone multimetrem może być pozornie prawidłowe, ale niewystarczające do działania elementów wykonawczych. Wskazano również na możliwość włączenia w sterowniku ograniczenia obrotów na gazie, które powoduje przełączanie na benzynę przy przekroczeniu określonych obrotów. Brak dostępności zamiennych komputerów do testów utrudnia diagnozę. Wskazane jest skonsultowanie się z serwisem specjalizującym się w Landi Renzo i ewentualna wymiana przekaźników lub sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA