logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider 17.1 - jak naprawić za szeroki i beczkowaty obraz po naprawie?

elektronikus 18 Paź 2006 20:27 2114 7
REKLAMA
  • #1 3130029
    elektronikus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam,telewizor po wstępnej naprawie,uszkodzony był tranzystor C5129 TDA8177,kilka rezystorów zabezpieczających 0.22R diody UF4006,pamięć 24C32,telewizor włącza się ale jest za szeroki i beczkowaty obraz,w trybie serwisowym regulacje odpowiedzialne za te parametry nie powodują zmian,brak impulsów EW z "cyfrówki",nie wiem dokładnie jakie powinny być, mam schematy ale bez diagramów,czy może ktoś miał coś podobnego i może coś podpowiedzieć bo siedzę już kilka dni nad tv i brak pomysłów
  • REKLAMA
  • #2 3130206
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Moim zdaniem usterka jest w samej korekcij a nie w sterowaniu,chociaz wszystko mozliwe.Sprawdz na plycie dlawiki na zwarcie miedzyzwojowe,kondensatory i element wykonawczy chyba tranzystor nie mam schematu,opor ok 4,7 ohm,itd.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 3130221
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Jak zbyt szeroki i jeszcze poduszka to tranzystor korekcji.
  • REKLAMA
  • #4 3130740
    elektronikus
    Poziom 13  
    dzięki za zainteresowanie,kondensatory sprawdzałem,cewki też,tranzystor na mierniku dobry,rezystory sprawdzone,zastanawia mnie jak pisałem wcześniej jakie powinny być impulsy EW,na oscyloskopie nic nie ma,nawet gdyby był uszkodzony tranzystor to jakieś impulsy powinny być a tu linia pozioma -na oscyloskopie oczywiście,jeszcze robiłem eksperyment z odłączeniem cewki L302-tak poradził mi kolega-i po wyciągnięciu obraz zwęził się do paska około 20 cm,nie wiem czy to dobrze czy nie kolega twierdzi że po odłączeniu tej cewki obraz powinien zwęzić sie nieznacznie do około 3/4 rozmiarów ale nie jestem pewien czy takie eksperymenty doprowadzą do jakiś wyników,jutro kupie tranzystor 2SD2012 i diody DMV32B choć na mierniku są dobre może one powodują jakieś zakłócenia,jak by ktoś miał jakieś sugestie to czekam
  • REKLAMA
  • #5 3130817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3130862
    elektronikus
    Poziom 13  
    dzięki za rade,jutro wymienię,wiem że czasami tak jest że na mierniku część jest dobra a w rzeczywistości nie,ale cały czas myśle nad brakiem impulsów EW, jutro napisze o postępach

witam,uszkodzony był 22nF
    chyba tv naprawiony
    chyba za wcześnie się ucieszyłem
    po wymianie 22n obraz się zmniejszył (w poziomie) ale regulacji brak
    czy ktoś mam jakieś pomysły?
  • #7 3137761
    elektronikus
    Poziom 13  
    witam,siedzę nad tym tv i brak pomysłów,tak jak pisałem wcześniej uszkodzony był 22nF,podstawiałem jeszcze tranzystor 2SD2012 co prawda nie miałem oryginału ale na zamienniku bez zmian,jak pisałem nie mam impulsów EW i mam jeszcze jedno pytanie z transformatora powinny "wychodzić" impulsy BCL i na oscyloskopie też prawie nic nie ma,na zakresie 0.1V jakieś "śmieci",czy może ktoś miał podobny przypadek albo może coś podpowiedzieć?
    z góry dziękuje za pomoc
  • #8 3665433
    imag
    Poziom 12  
    Czy udało się naprawić ten telewizor. Mam podobny problem i nie wiem jak go ugryźć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Schneider 17.1 po wstępnej naprawie (wymiana tranzystora C5129 TDA8177, rezystorów 0.22R, diod UF4006 oraz pamięci 24C32) uruchamia się, lecz obraz jest zbyt szeroki i beczkowaty. Regulacje w trybie serwisowym nie wpływają na parametry obrazu, a na oscyloskopie brak jest impulsów EW z modułu cyfrowego, co budzi wątpliwości co do prawidłowego działania układu korekcji. Sprawdzono kondensatory, cewki, rezystory i tranzystory – pomiary wskazują na poprawność, jednak eksperyment z odłączeniem cewki L302 spowodował znaczne zwężenie obrazu, co sugeruje wpływ elementów korekcji na problem. Wskazano na konieczność wymiany kondensatorów C315 (4.7uF) i C317 oraz podejrzenie uszkodzenia impulsów EW i BCL z transformatora, które na oscyloskopie są nieobecne lub widoczne jako zakłócenia. Próby wymiany tranzystora na zamiennik 2SD2012 i diod DMV32B nie przyniosły poprawy. Problem pozostaje nierozwiązany, a brak impulsów sterujących korekcją obrazu jest kluczowym aspektem do dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA