logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider Scerano 29M401 CH 17XL.C - TV nie startuje, dioda pulsuje, co sprawdzić?

rafalbecht 16 Wrz 2007 10:53 2086 10
REKLAMA
  • #1 4288431
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Witam tv jw. nie startuje napięcia na wyjściu zasilacza są ok brak sterowania wn i dioda szybko i nieregularnie pulsuje. Co sprawdzić na początek za wszelką pomoc wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4288681
    agacia
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Napięcie na szynie SDA/SCL
  • REKLAMA
  • #3 4300540
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Napięcia na szynie ok był uszkodzony kond. 1000uF/16V przy TDA 8177f tylko nie pamiętam czy w dodatnim napięciu czy ujemnym po wymianie tv się włącza, ale jest wklęsła beczka i po czasie obraz robi się ciemny po podkręceniu jaskrawością na trafku zaczyna znowu świecić i powoli ponownie robi się ciemny.
  • #4 4305736
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Witam po dalszych oględzinach okazało się że jest uszkodzone trafko sterujące hot-a bardzo grzał się rezystor zasilający sterowanie po podmianie trafa z innego tv o podobnej rezystancji uzwojeń padł hot muszę poszukać trafka i podstawić.
  • REKLAMA
  • #5 4325587
    rafalbecht
    Poziom 28  
    TV już uruchomiony włącza się pokazuje się obraz, ale jest za szeroki i wklęsła beczka wszystkie kond. w korekcji podstawione dławik wydaje sie dobry nie jest przegrzany wcześniej był uszkodzony rezystor 2,2 ohm w zasilaniu korekcji, tranzystor dobry przy spalonym rezystorze obraz był za wąski i wklęsła beczka więc może ktoś go rozciągną w opcjach?
  • #6 4332590
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Witam jak można wejść w tryb serwisowy mam org. pilota i brak przycisków na panelu tv.
  • REKLAMA
  • #8 4351495
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Witam po czasie, ale usiadłem nad nim konkretnie więc tak telewizor startuje jakoś po czasie jak się nagrzeje elki wszystkie wymienione nie startuje od razu 5V dopiero po czasie jak się uruchomi obraz jest za szeroki i klepsydra i po bokach obraz pływa i się wyłącza, ale po czasie (nagrzaniu) pływanie ustępuje,obraz nadal za szeroki i klepsydra brak impulsów E/W na układzie korekcji nie wychodzą z modułu cyfrowego w opcjach serwisowych nie działa regulacja geometrii ani szerokości obrazu więc w tym wypadku czy można czepić się układu DDP3310B F6 czy szukać całego mod. cyfrowego ewentualnie jakieś inne opcje za pomoc z góry wielkie dzięki.
  • #9 4384874
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Witam TV już działa wymieniłem całe chassis tylko jest jeden problem w oryginalnym chassis był MSP3411G A2
    z dolby surround, a w tym zamontowanym ma MSP3401G B8 i pytanie, elektronika jest identyczna, menu jest identyczne w obu chassis więc czy ten MSP3411G będzie chodził za MSP3401G.
  • #10 4385339
    Zenon Michoński
    Użytkownik obserwowany
    Z MSP3411G w miejsce MSP4201G ,nie za bardz prędzej już na odwrót,ja właśnie mam na stole Schneiderka z problemem pionu TDA8177F i nie znam napięć końcówek ;mam model 18S.1 Multimedia

A tak ogólnie ,to w Schneiderach często lecą trafopowielacze ,bardzo często się z tym spotykam.
  • #11 4386988
    rafalbecht
    Poziom 28  
    MSP podmieniłem i jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Schneider Scerano 29M401 CH 17XL.C nie uruchamia się, dioda szybko i nieregularnie pulsuje, brak sterowania wn. Napięcia na wyjściu zasilacza są prawidłowe. Początkowo uszkodzony był kondensator elektrolityczny 1000uF/16V przy układzie TDA8177F, którego wymiana umożliwiła włączenie telewizora, jednak obraz był zniekształcony (wklęsła beczka, ciemny po czasie). Następnie wykryto uszkodzenie transformatora sterującego hot oraz przegrzewający się rezystor zasilający sterowanie. Po wymianie transformatora i rezystora telewizor uruchomił się, ale obraz pozostawał za szeroki z efektem klepsydry i pływaniem po bokach. W korekcji geometrii wymieniono kondensatory i rezystor 2,2 Ω, tranzystor był sprawny. Brak impulsów E/W na układzie korekcji i niedziałająca regulacja geometrii w serwisowym menu sugerują uszkodzenie układu DDP3310B F6 lub modułu cyfrowego. Po wymianie całego chassis telewizor działa, lecz pojawiła się kwestia kompatybilności układów MSP3411G A2 i MSP3401G B8 z Dolby Surround, gdzie MSP3411G okazał się kompatybilny z MSP3401G. W Schneiderach często występują uszkodzenia trafopowielaczy oraz problemy z pionem na TDA8177F.
REKLAMA