logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IIYAMA LM704UT - nie startuje, przetwornica próbkuje

marght 18 Paź 2006 21:20 1947 2
REKLAMA
  • #1 3130274
    marght
    Poziom 2  
    Witam

Monitor jak w temacie. Był martwy, świeciła żółta dioda. Uszkodzona była dioda D452 1N4004 (jej obudowa była pęknięta) przy T701 i lekko przydymiony R906 15k przy MC33260. Elementy wymieniłem. Teraz miga żółta dioda, słychać próbkowanie przetwornicy co ok. 2 sek, czasem zaskoczy przekaźnik. Trafo przetwornicy T901 się wzbudza, impulsy są w takt próbkowania na wyjściu każdego uzwojenia wtórnego.
    Podejrzewam gdzieś zwarcie, diody na wyjściu przetwornicy sprawne, tranzystory mocy też.

Brakuje mi pomysłów, a nie chcę sprawdzać wszystkich elementów :)

Pozdrawiam
    [/i]
  • REKLAMA
  • #2 3135175
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Cos obciaza na wtórnej stronie .Odłącz zasilanie na trafopowielacz i odchylanie i sprawdz jak zachowa sie przetwornica.Nie wspomne ze na poczatek zawsze sprawdza sie trafopowielacz( 2 x 3nf).Jesli zwarł ktorys tez tak moze się zachowywać.Odchylanie V i wzmacniacze RGB tez sie uszkadzaja. sprawdz czy masz 5V oraz 12V
  • #3 3157821
    marght
    Poziom 2  
    Monitor naprawiony, uszkodzony (rozwarty) rezystor R907 - 0,47 Ohm, po wymianie monitor wystartował. Mimo wszystko dzięki za pomoc :)
REKLAMA