logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić działanie COM1 w BIOS i skonfigurować USB-RS232?

Mietekj 18 Paź 2006 22:15 1829 8
REKLAMA
  • #1 3130502
    Mietekj
    Poziom 2  
    Witam. Uszkodziłem COM1, a mój komputer nie ma COM2, by przełączyć urządzenie. Po pierwsze : jak mam się upewnić, że faktycznie COM nie działa. Jak to sprawdzić w Biosie?
    Próbowałem też użyć przejściówki USB-RS232 i też nie chodzi. Czy potrzeba zmienić jakieś ustawienia w Biosie. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3130558
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W BIOS'ie nic nie przetestujesz.

Port COM sprawdzisz najlepiej pod DOS'em za pomocą programu diagnostycznego np. CheckIt i wtyczki loopback.

Jakie urządzenie masz podłączone do portu COM - nie wszystko działa z przejściówkami USB-RS232.
  • REKLAMA
  • #3 3130601
    Mietekj
    Poziom 2  
    Początkowo miałem licznik impulsów telef. a później sprawdzałem starą myszka. Myszka napewno sprawna, licznik pewnie też, jednak podłaczone pod COM1 nie działają. Po przejściówce także nie działa
  • REKLAMA
  • #5 3131667
    Mietekj
    Poziom 2  
    dziękuję za te linki. A Czy ktoś ma doświadczenia z tymi przejściówkami USB - RS232?

Czy ktoś ma doświadczenie z uruchomieniem przejściówki USB-Rs 232?

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]
  • REKLAMA
  • #6 3131999
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Co za doświadczenie jest do tego potrzebne ?
    Instalujesz sterowniki i już ...

Większym problemem może być program obsługujący ten licznik impulsów telefonicznych.

Ustawiłeś odpowiedni port COM (w systemie i liczniku).
  • #7 3135150
    Mietekj
    Poziom 2  
    Sterowniki wgrywałem. Licznik przedtem chodził. Licznikiem się nie przejmuję, skoro nawet głupia myszka na COMie nie chce chodzić.
  • #8 3136432
    dasior591
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Jesteś pewien ze nie masz COM2 może jest na płycie głównej a po prostu nie jest wyprowadzony na tył obudowy
  • #9 3137567
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Jaki system i jaki program? Jeśli program używa portu bezpośrednio ( z pominięciem windy) to konwerter usb-com nie zda egzaminu. Takie cudo widzą tylko programy odwołujące się do portów poprzez zasoby jedynego słusznego OS ;)

Podsumowanie tematu

✨ W BIOS-ie nie ma możliwości bezpośredniego testowania portu COM1. Najlepszym sposobem na sprawdzenie działania portu szeregowego jest użycie programu diagnostycznego działającego w środowisku DOS, np. CheckIt, wraz z wtyczką loopback. Warto zweryfikować, czy komputer posiada fizyczny port COM2, który może być niewyprowadzony na tył obudowy. Przejściówki USB-RS232 wymagają instalacji odpowiednich sterowników i działają tylko z programami korzystającymi z portów COM za pośrednictwem systemu operacyjnego. Programy odwołujące się bezpośrednio do sprzętu (pomijające system) mogą nie współpracować z konwerterami USB-RS232. Problemy z działaniem urządzeń podłączonych do COM1, takich jak licznik impulsów telefonicznych czy mysz, mogą wynikać z uszkodzenia portu lub niekompatybilności przejściówki z danym oprogramowaniem. Zaleca się sprawdzenie konfiguracji portów w systemie oraz użycie testów sprzętowych z wtyczką loopback.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA