logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM Lenovo C3000 N100 i Blueconnecta Globertrotter(GT)ComboE

sebudin 19 Paź 2006 09:27 1974 5
REKLAMA
  • #1 3131389
    sebudin
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    witam
    Posiadam od kilku dni IBM Lenovo C3000 N100 oraz kartę blueconnecta Globertrotter(GT) Combo EDGE (która działa bez problemu na toshibie).
    Zainstalowałem czysty system z driverami z Partycji Recovery IBM-a, następnie ściągnąłem najnowsze oprogramowanie z bluconnect.pl Globertrotter Mobility Manager ... po czym program poprosił o reset, po ponownym uruchomieniu włożyłem pierwszy raz kartę GT combo Edge i zaczęła się instalacja sterowników, kolejno instalował magistrala PCi, Karta GT Edge ..., Karta WiFi .., Sim card reader..., wszystko zainstalowane poprawnie i bez konfliktów w menadźeże urządzeń. Ikona Managera GT zrobiła się różowa (initialization) i po kilkunastu sekyuyndach czerwona (error), w programie nie widzi wogóle sieci. BOA nie jest w stanie mi pomóc, może wy pomożecie ?

Zrobiłem jeszcze :
    -Upgrade BIOS-u Notebooka
    -Zainstalowałem MobiLink-a (nie widzi karty)
    -Po wyjęciu i włożeniu karty podczas działającego managera GT wyskakuje okno że karta jest włożona trwa inicjalizacja ... i dupa
    -Na notebooku toshiby działa bez problemu (więc zestaw blueconnect jest ok)
    -Manualne połaczenie dialup mówi po próbie połączenia że modem jest zajęty lub niepoprawnie zainstalowany.
    -Powyłączałem wszystkie aplikacje startowe (msconfig)

Podejżewam jakąś niezgodność notebooka z tą kartą ...:(

Help !
  • REKLAMA
  • #2 3321975
    seku69
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Może sprubuj podłączać karte przed uruchomieniem lapka.Ja też kożystam z globtroter icon na USB i z Merlin U-630 i przy niekturych laptopach były takie kwiatki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3326281
    TJE
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Problemem może być zasilanie pobierane z PCMCIA. W momenicie wyszukiwania sieci taki modem pobiera większy prąd i w tym może być problem chociaż nie musi. Warto sprawdzić jeszcze w salonie na innych modemach. Popytaj jeszcze na forum bez-kabli.pl może to jakiś znany problem.
  • REKLAMA
  • #5 3517612
    leboobel
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    miałem kiedyś podobny problem, rozwiązał się jak założylem nowego użytkownika, w sensie konta na komputerze-może spróbuj tak.
    pozdrawiam
  • #6 3940926
    plenin
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    U mnie Panowie dość istotny problem. A mianowicie modem Globo EDGE na zainstalowanej w kompie konwerterze PCIMCIA-PCI osiąga maksymalnie transfery downlink 2KB a jeśli podłącze NOKIE E60 to tego samego kompa w tym samym miejscu na kablu USB to lata po 23KB aż miło. Wsadzałem też inny modem GSM i efekt podobny. Też mi się wydaje że problem jest w zasilaniu konwertera PCI - PCIMCIA ale moje pytanie czy da się usunąć jakoś ten mankament ?? Może antene zewnętrzną ?? Ale w sumie od nadajnika jestem jakies 700m także nie tak daleko. Może jakieś sugestie bo wysiadam a nie bardzo chce mi się przekładać karty w komórce.
REKLAMA