logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE T630 - jak naprawić biały ekran po włączeniu telefonu?

smyk84 19 Paź 2006 10:21 1313 9
REKLAMA
  • #1 3131522
    smyk84
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.
    Mam 2sztuki SE T630 z tymi samymi objawami.
    tzn. Po włączeniu telefonu ekran w telefonie jest biały. Jeden z tych telefonów był już sprawny, ale jak go na noc wyłączyłem to nadal powróciły te objawy.

Na cotrzeba zwrócić uwagę? próbowałem już wygrzać wszytkie układy, ale to nicnie pomogło. Ostatnio jeden z tych telefonów mi sie załączył co mnie ucieszyło, ale jak gowyłączyłem i włączyłem to na nowo był już biały ekran bez innych oznak.

proszę o jakąś poradę ale w taki sposób napisaną żebym mógł to zrozumieć. Bo dopiero zaczynam w dziedzinie GSM...
  • REKLAMA
  • #2 3131544
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    witam

sproboj wgrac im nowy soft (bialy ekran o najczestsze obiawy uszkodzenia oprogramowania w se)

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3131549
    wasyl gsm
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam najlepiej spróbuj na poczatek wgrac od nowa całe oprogramowanie moze pomoże bo widac ze chyba brak mu oprogramowania
  • REKLAMA
  • #4 3131565
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    A sprawdziłes,czy to nie wina lcd?Załozyłes nowy lcd?Zwróc tez uwage na złącze lcd oraz zapinke-czy sa w dobrym stanie.
  • #5 3131702
    smyk84
    Poziom 14  
    Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.!! i za poświecony mi czas..

właśnie złacze LCD było wymieniane, i siedzi jak trzeba nic nie odstaje, napeno jest dobre. Oprogramowanie próbowałem już wymieniać z tydzień temu przez BOX i niestety nic nie pomogło, ekran nadal biały. Co do tego czy patrzyłem na nowym LCD to nie, bo nie posiadam takiego narazie na stanie, ale wczesniej na tym wyświetlaczu działało bez problemu. Ale całkiem możliwe że to wina LCD bo czasami ten telefon zadziała chodź na krótką chwilę, a później już niechce.

Mam jeszcze jedno pytanie jaka temp. najlepiej wygrzewać elementy, i jakim ja robiłem to 270 stopni i 60% powietrza.
  • REKLAMA
  • #6 3131825
    zbyl
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    a spróbuj włozyc kartę sim z którą działa ten telefon, włącz go i poczekaj aż sie uruchomi i zobacz czy mozna z niego dzwonic. na 112 na przykład tylko czy nawiązuje połączenie. Jeśli się włącza normalnie i mozna z niego dzwonic to jest to wina wyświetlacza. w ogóle mozesz sprawdzic, czy po właczeniu jest dźwiek taki jak SE wydaje gdy sie go włącza i czy po chwili gaśnie podświetlenie a po nacisnieciu klawisza czysie znowu zaświeca. jeśli tak sie dzieje to najprawdopodobniej wyświetlacz.
    Natomiast jesli biały ekran jest cały czas i nie gaśnie w ogóle podświetlenie to znaczy ze ten telefon się w ogóle nie uruchamia, wtedy to coś z elektroniką juz, jeśli wgrywałes oprogramowanie i nic to nie dało
    Ja grzeje te telefony temperaturą 280-300 stopni
  • #7 3258204
    shak14
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Poradziles sobie z tym problemem bo mam bardzo podoby ??
  • #8 3723998
    smyk84
    Poziom 14  
    shak14 napisał:
    Poradziles sobie z tym problemem bo mam bardzo podoby ??

sprawa polega na tym ze te telefony odlozylem, bo nie mialem juz na nich koncepcji..
    Wczoraj znalazlem te telefoniki w szafce i uruchamiam pierwszego i moje zdziwienie bylo wielkie! Zadzialal!, wlozylem karte sim i wlaczylem na cala nockie, teraz przed chwilka chcialem go poskrecac bo skoro dziala to jest ok i wzialem delikatnie, zaczalem go skrecac i jak skrecilem to znowu pojawil sie ten okropny bialy ekran od ktorego szlag mnie trafia:)
    juz niemam sily do tych SE..:((
  • #9 3724378
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Coś mi sie wydaje ze to może być jednak złacze.
  • #10 3725244
    smyk84
    Poziom 14  
    Fyszo napisał:
    Coś mi sie wydaje ze to może być jednak złacze.

Ale to zlocze poprawial mi nawet koles ktory siedzi w GSM od kilkunastu lat, nie moge mu zostawic tego tel, bo az mi glupio...

Takze zlacze LCD jest napewno ok bo to jego robota. Ale wyglada na to jakby cos nie laczylo gdzies....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dwóch telefonów Sony Ericsson T630, które po włączeniu wyświetlają biały ekran. Objaw ten może wskazywać na uszkodzenie oprogramowania lub problem z wyświetlaczem LCD bądź jego złączem. Próby wgrania nowego oprogramowania przez BOX nie przyniosły efektu. Złącze LCD było wymieniane i jest sprawne, jednak ekran czasami działa krótko, a po ponownym włączeniu pojawia się biały ekran. Sugerowano sprawdzenie działania telefonu z kartą SIM oraz obecności dźwięków startowych i reakcji podświetlenia, co może pomóc w diagnozie – jeśli telefon uruchamia się poprawnie, problem leży w wyświetlaczu. Jeśli biały ekran jest ciągły i brak reakcji, może to wskazywać na uszkodzenie elektroniki. Próby wygrzewania elementów w temperaturze około 270-300°C nie przyniosły trwałego rozwiązania. Dodatkowo, po delikatnym skręceniu obudowy problem powraca, co może sugerować luźne lub uszkodzone połączenia wewnętrzne, mimo że złącze LCD było profesjonalnie naprawiane. Ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany, a przyczyna może leżeć w uszkodzeniu połączeń lub elektroniki telefonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA