logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączność modemowa na GSM- jest rezultat, ALE...

bolek 19 Paź 2006 20:16 1648 3
REKLAMA
  • #1 3133300
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    dostaje na HT komuniakt o nawiązaniu połączenia CONNECT 9600/RLP, potem pisało się kilka głupich tekstów i ogólnie ok. ale mam kilka pytań:

1.Czy to rzeczywiście leci maksymalnie na 9600 przez to radio?, jaka jest stabilność i stopa błędów. Muszę stwożyć coś ala wirtualny COM pomiędzy PCtem a urzadzeniem docelowym które normalnie wisi na COMie i jeśli to mi byky powysyła to może być nie ciekawie.

2.Jest możliwosć "przetransportowania" na drugą strone któregoś z pinów. wiem tyle że to urządzenie nie dogada się z PC samym TX, RX.

3. Jeśli mam otwary port, to jak przejśc na wydawanie komend AT. Wpisuje mu +++ i potem komendy, a on nic- dalej przesyła dane.

4. Może lepszym rozwiązaniem było przesyłanie danychprzez GPRS

(łączność nawiazana pomiędzy S35i a Nokią 9210i)
  • REKLAMA
  • #2 3135069
    viki
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    1. sprawdzenie jakości sygnału i stopy błędów at+csq?

2. przetransportowanie pinów odpada, ale możesz spróbować pozwierac w tym urządzeniu RTS-CTS, DSR-DTR

3. rozłączenie najczęściej +++ przerwa np. 200ms ath\rjeśli modem odpowie ok to znaczy że jesteś rozłączony.

4. Łatwiej i szybciej po GSM, taniej po GPRSie
    Załączniki:
    • tc35i_atc_v0001.pdf (2.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3135945
    bolek
    Poziom 35  
    No, w kóńcu się się coś ruszyło- temat trochę trudniejszy niz "problem z RTC" i nie ma komu odpisać.
    Ale do rzeczy
    ad2: Mógłbyś wytłumaczyć znaczenie tych pinów i co ma dać ich zwarcie?

ad3: musi być spełniona ta zeleżność czasowa? z tego co wyczytałem to po wysłaniu +++ powinien sie od razy przełączyć z portem na komendy AT.

Myślałem też na ewentualnością wysłania pozostałych sygnałów (dodatkowy bajt), ale jakoś nie mam pomysłów posplatać i rozdzielić z danymi które idą po Tx i Rx, I ceiekawe jak jak by było z pokrywaniem sie czasowym CTS, DTR z danymi na Tx i Rx.
  • #4 3156752
    bolek
    Poziom 35  
    Troszkę temat odświeze. Skoro nie da się przesłać tego RS232, to może dało by się przesłać USB?.
    Z tego co sie orientuje to można by zrobic przejście z USB na RSa ale w drugą strone... się nie da.
    Miał by ktoś jakiś pomysł.
REKLAMA