logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis CE 2001 - Brak reakcji na standby, problem z procesorem PCA840C640P/030

ormin 14 Lip 2003 19:54 1912 6
REKLAMA
  • #1 288620
    ormin
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Telewizor zbudowany na chassis PC-04A (schemat zamieszczony jest na elektrodzie).
    Tv trafił do naprawy zpowodu brau oznak życia (nie startował - było słychać tylko cyknięcie przekaźnika). Do wymiany poszły elektrolity po wtórnej, w odchylaniu "V" oraz zimne luty na TDA 1170N (włąściciel zaobserwował że przed całkowitą awarią pojawiła się pozioma linia).
    Po tych czynnościach TV ruszył.
    Okazało się jednak że nie świeci kontrolka LED oraz nie można z pilota wprowadzić telewizora w stan czuwania (po wysłaniu z pilota rozkazu STANDBY na 1 sekundę ginie obraz i dźwięk, jednak po 1 sekundzie wraca wizja - fonia jest wyciszona, przekaźnik załączający napięcie linii nie wyłącza się).
    Procesor sterujący to PCA840C640P/030. W procesozre tym na pinie 41 jest sygnał ON/OFF (stan H na tej nóżce to czuwanie, natomiast L - TV włączony). Napięcie na tej nóżce cały czas wynosi 0V i nie zmienia się podczas wysyłania rozkazu STANDBY. Natomiast w sytuacji kiedy nóżka 41 jest zawieszona w powietrzu występuje na niej 5V (również nie ma reakcji na rozkaz STANBY). Dodatkowo jak wcześniej wspomniałem nie świeci się kontrolka LED ani podczas pracy TV ani podczas czuwania.
    Czy miał ktoś podobny przypadek.
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
    Dodam jeszce że Tv po włączeniu przyciskiem sieciowym od razu startuje.
  • REKLAMA
  • #2 288646
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Sprawdź tranzystor q 706 i c 715 oraz dodatkowy styk załączający tv na wyłączniku sieciowym czy nie ma zwarcia.
  • REKLAMA
  • #3 288668
    ormin
    Poziom 15  
    C 715 podmieniałem, Q 706 sprawdzę - natomiast dodatkowy styk po załączeniu zwiera na stałe - czy styk ten ma działanie chwilowe?
  • #4 288700
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ma działanie chwilowe tzn. zwarcie następuje po wciśnięciu do oporu wył. sieciowego, po puszczeniu klawisza jest rozwarty.
  • REKLAMA
  • #5 289822
    ormin
    Poziom 15  
    Faktycznie przekaxnik zwierał i nadawał sie do wymiany (jednak po wymianie sytuacja się nie poprawiła). Okazało się po głębszej analizie schamatu i TV, że "ktoś" wcześniej grzebał w czuwaniu i podstawił zły zamiennik (przegrzewał się) w miejsce tranzystora Q713 (na schemacie KTC3202). Po wymianie Q713 telewizor po włączeniu przyciskiem sieciowym wszedł w stan czuwania (prawidłowa reakcja) i zapaliła się w końcu wspomniana wcześniej kontrolka LED. Jednak próba odpalenia TV z czuwania przy użyciu pilota lub klawiatury nie przynosi rezultatu. Napięcie na pinie 41 PCA84C640P/030 wynosi 3,7V i nie zmienia się przy próbie włączenia TV. Wymieniłem profilaktycznie C704 (1000u/16V - filtracja napięcia zasilania), C707 (33u/50V) na pinie 33 (sygnał reset) oraz kwarc 10MHz, jednak sytuacja się nie zmieniła. Dokonałem "ręcznej" symulacji odpalenia TV z czuwania podpinając kabelek w miejsce pina 41 procesora i zwierając go do masy (0V na pinie 41 - stan pracy telewizora) po czym TV wystartował. Po odłączeniu kabelka TV powrócił do czuwania. W tej sytuacji do wymiany nadaje się chyba procesor PCA84C640P/030 chodź pozostałe funkcje wykonuje prawidłowo.
  • #6 289887
    peter falk
    Specjalista AGD
    No fakt, takiego czegoś się nie spodziewałem jak Q713, ale o procesorze chciałem pisać- lecz nie zdążyłem z wiadomych powodów.Takie uszkodzenia jak brak wyłaczania s-by to nagminne w procesorach sterujących, zwłaszcza w tv "poburzowych". Możesz wymieniać procek "w ciemno".
  • REKLAMA
  • #7 290117
    ormin
    Poziom 15  
    Dzięki peter falk za wszelką pomoc.
    Jeżeli chodzi o procespr to wykonałem pomiary na innym sprawnym TV z takim prockiem i tez mam 100% pewności.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor z chassis PC-04A zgłaszał brak reakcji na standby – po włączeniu słychać było tylko cyknięcie przekaźnika. Po wymianie elektrolitów na wtórnej, w odchylaniu "V" oraz naprawie zimnych lutów na układzie TDA1170N, telewizor uruchomił się, lecz nie świeciła kontrolka LED i nie można było przełączyć go w stan czuwania pilotem. Procesor sterujący PCA840C640P/030 na pinie 41 (sygnał ON/OFF) nie zmieniał stanu napięcia podczas próby przełączenia w standby. Sprawdzenie tranzystorów Q706, C715 oraz dodatkowego styku wyłącznika sieciowego wykazało, że styk ten powinien działać chwilowo, a Q713 (KTC3202) był uszkodzony i wymagał wymiany. Po wymianie Q713 telewizor poprawnie wchodził w stan czuwania przyciskiem sieciowym, zapalała się kontrolka LED, jednak pilot i klawiatura nie wybudzały go z czuwania. Pomimo wymiany kondensatorów filtrujących (C704, C707) i kwarcu 10 MHz, problem pozostał. Ręczne zwarcie pinu 41 procesora do masy powodowało uruchomienie telewizora, co wskazuje na uszkodzenie układu sterowania procesora. Wymiana procesora PCA840C640P/030 jest zalecana, gdyż brak wyłączania standby jest typową usterką w tych układach, szczególnie w telewizorach po burzach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA