logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Maxdata - poszukiwanie taśmy 50-pin do matrycy i inwertera

wydafca 21 Paź 2006 12:06 3254 6
REKLAMA
  • #1 3138022
    wydafca
    Poziom 11  
    witam.
    mam drobny problem ze znalezieniem odpowiedniej tasmy miedzy matryca a plyta gl. do lapciaka . (maxdata)
    na plycie gl. jest zlacze ( jak na fotce ... troche slaba jakosc ale tylo takim aparatem dyspnuje ) 2 rzedy po 25 pin ( w sumie 50 pin )
    ktos wie moze w jakich laptopach takie zlacze wystepuje , albo chociaz co to za lacze ?
    obok tego jest zlacze idace na inwerter ( 8 pin )

spotkalem sie z podobna tasma tylko ze tasma na inwerter wychodzila jak by z tego gniazda 50 pin. ( w klapie matrycy sie rozdzielala na inwerter i matryce ) tylko nie wiem czy jest to mozliwe.
    prosil bym o jakas odpowiedz jesli ktos cos wie na ten temat.
    pozdrawiam.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3147721
    wydafca
    Poziom 11  
    Dzieki za stronke ale niestety nie ma tam tasiemki ktorej poszukuje .

cos mi sie udalo na temat tej tasiemki juz ustalic, jak sie czegos nowego dowiem to jeszcze dopisze . moze ktos kiedys bedzie szukal takiego ustrojstwa to oszczedzi sobie troche czasu.

symbol takiej tasiemki to najprawdopodobniej 29-012900-30 ( wyglad jak na fotkach )
    wystepuje w lapciakach z serii - (N)340S2 i najprawdopodobniej pasuje tez do serii 348I3 do ktorej wlasnie tej tasiemki poszukuje. ( z tego co na razie znalazlem to w serii N340S8 juz jest inna tasiemka ( 20 pinowa po stronie plyty glownej - 29-U69051-00 ) mimo ze laptopy z tej serii wygladaja podobnie i czasem mylnie ktos podaje ze te serie sa takie same )
    Laptop Maxdata - poszukiwanie taśmy 50-pin do matrycy i inwerteraLaptop Maxdata - poszukiwanie taśmy 50-pin do matrycy i inwerteraLaptop Maxdata - poszukiwanie taśmy 50-pin do matrycy i inwertera
  • REKLAMA
  • #4 3147900
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    no a nie możesz wziąć sobie podobnej tasiemki z innego laptopa i na podstawie jakiegoś schematu podłaczyc podobnie , coś podobnego jest naprzykład w Toshibach bynajmniej wtyczki bo połaczenia napewno nie .
  • REKLAMA
  • #5 3147953
    wydafca
    Poziom 11  
    bylo by za latwo ... heheeee
    fakt ktoras Toshiba ma takie 50 pinowe zlacze ale nigdzie na necie nie moge znalezc schematu polaczen tasiemki ktora jest mi potrzebna ( a nie chcem probowac na farta bo jeszcze cos ufajcze, mam rozpiske zlacza z modelu N380S2 ale jak dla mnie to za wiele z niej nie wynika )

swoja droga ktos wie jak jest z 20 pinowym zlazcem LCD ??? sa jakies standardy czy co producent to inne polaczenie pinow ?
  • #6 3152456
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Niestety najczęsciej jest cos innego , ta sama matryca rózniąca się tylko końcówka w nazwie może mieć zupełnie inne połączenia a innym razem inna matryuca takie same zalezy dla kogo była produkowana .Naprzykłąd Toshiba , HP , Dell robi dosyć podobnie ale nie zawsze .
    Gdybyś mial rozpiskę tych pinów jak lecą to samo przerobienie jakiegoś innego kabla to pestka .
  • #7 3152953
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Poszukaj na tej stronce, może Ci pomogą dostać oryginalną taśmę lub zamiennik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano taśmy 50-pinowej łączącej matrycę z płytą główną w laptopie Maxdata, wraz z osobnym złączem 8-pinowym do inwertera. Zidentyfikowano prawdopodobny symbol taśmy jako 29-012900-30, stosowanej w seriach N340S2 oraz prawdopodobnie 348I3. W nowszej serii N340S8 występuje inna taśma 20-pinowa (29-U69051-00). Wskazano, że podobne 50-pinowe złącza występują w niektórych laptopach Toshiba, jednak brak jest dostępnych schematów połączeń, co utrudnia adaptację. Zwrócono uwagę, że standardy połączeń taśm LCD nie są ujednolicone i mogą się różnić nawet w obrębie tej samej serii lub producenta. Zalecane jest posiadanie dokładnej rozpiski pinów, co umożliwi ewentualne przerobienie innej taśmy. Podano również linki do stron z taśmami LCD, choć nie znaleziono tam dokładnie poszukiwanego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA