logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HYUNDAI DELUX SCAN S570 - problem z samoczynnym wyłączniem

jawaw 14 Lip 2003 20:59 2822 13
REKLAMA
  • #1 288701
    jawaw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Monitor HYUNDAI S570 sam wyłącza się i włącza po kilku godzinach pracy.
    Wyłącznie i włączanie następuje w kilkusekundowych odstępach czasu a nawet krótszych. W tym stanie nie można go już wyłączyć przyciskiem z przodu. Prawdopodobnie przetwornica w zasilaczu traci stabilność ale nie mogę sobie z tym poradzić.
  • REKLAMA
  • #2 290129
    jt
    Poziom 15  
    Najprawdopodobniej masz uszkodzony procesor,może dołożenie radiatora
    pomoże,jeśli nie to trzeba go wymienić
  • REKLAMA
  • #3 290156
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Zdecydowanie uszkodzony masz procesor (WT60P1). To jego normalne uszkodzenie :) Konieczna niestety wymiana, bo zamontowanie radiatora, wiatraczka czy modułu Peltier'a pomaga tylko na jakiś czas :( Sam sprawdzałem. Procek jest do zdobycia w granicy 100-120zł w serwisach autoryzowanych niestety :(
  • #4 298609
    jawaw
    Poziom 11  
    Procesor nabyłem w autoryzowanym serwisie, wymieniłem i narazie działa O.K.
  • #5 298632
    dzejdzej
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Czytałem kiedyś jakiś opis tej wymiany i kontrolnie zrobiłbym jeszcze ekran z folii miedzianej, który bym umasił po obu stronach. Nie jest to mój pomysł, )nie chce mi się szukać, kto to wymyślił), ale od tego momentu stosuję go regularnie przy wymianie procka. Nie kosztuje wiele roboty, a załatwia dwie funkcje. Radiatora (bo trzeba go na pastę położyć na procku) i jednocześnie zabezpiecza przed ładunkiem z kineskopu (ten procek jest bardzo głęboko dosunięty po sam kineskop). Po jakimś czasie może się przydarzyć podobna historia( zbierze się kurz z naelektryzowanego grafitu kineskopu pójdzie jakiś ładunek i znów będzie ból wymiany), a koszt procka nie jest błahą sprawą. Zresztą w markowych monitorach, gdzie z reguły procesor i pamięć znajdują się na końcu płyty pod kineskopem, mają zamontowane ekrany z blachy, spełniające podobne funkcje.
  • #6 298668
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    na 90 % procesor ale na początek wymieniłbym kondesatory na 5v
  • #7 298670
    JACEKSZ
    Poziom 14  
    Warto też sprawdzić ukłd resetu tego proca.
    Miałem takie uszkodzenia w Hyundaiach, to taki mały scalaczek 3 nózki wygląda jak tranzystorek, wyciągnij go na przewodach poza płytę i spróbuj podgrzać i sprawdz czy czasami on nie resetuje procja a jeśli nie to procesor do wymiany tak jak pisali koledzy
  • #8 375149
    kachuras
    Poziom 11  
    dziwna rzecz. mam taki sam model monitora i miałam ten sam problem z samoczynnym włączaniem i wyłączaniem po paru godzianach pracy. Na razie jest OK bo nie siedzę długo przed komputerem, ale problem pewniw wróci.Mam pytanie ,gdzie w Krakowie znajduje się autoryzowany serwis Hyundaia ?
  • REKLAMA
  • #9 488337
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Miałem taki sam problem. Nie można wtedy wyłączyć monitora ani wejść w MENU, pomaga tylko wyjęcie wtyczki zasilania. Wymiana procesora likwiduje ten ból. Proceki są po 30PLN w Warszawie (0-603-667-091)
  • #10 2207366
    Adrian_19
    Poziom 11  
    Witam, mam pytanie. Mam identyczny problem jak kolega z tym samym monitorem czy wymiana C5404 moze cos pomoc?? Ktos juz grzebal przy tym monitorze i wlanie ten chyba tranzystor jest wyciagniety z plytki i przytwierdzony do dodatkowego radiatora. Prosze o mozliwie szybką odpowiedz. Pozdrawiam
  • #11 2209636
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Jesli problem jest identyczny, to winny jest jedynie procesor.
    Tranzystor być może się grzał i dlatego ktoś go przykręcil do dodatkowego radiatora. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie. Radziłbym zlokalizować dlaczego się grzeje.
  • REKLAMA
  • #12 2209784
    Adrian_19
    Poziom 11  
    Skoro tak to nie pozostaje mi nic innego jak kupic nowy procek i wymienic. NIe wiecie gdzie taki procek mozna kupic??
  • #13 2209964
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Telefon 4 posty wyżej.
  • #14 16805087
    jawaw
    Poziom 11  
    Tak jak wcześniej pisałem wymiana procesora rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor HYUNDAI DELUX SCAN S570 samoczynnie wyłącza się i włącza po kilku godzinach pracy, a w tym stanie nie reaguje na przycisk z przodu. Problem najczęściej wynika z uszkodzenia procesora WT60P1, który traci stabilność, co powoduje cykliczne resetowanie monitora. Wymiana procesora w autoryzowanym serwisie rozwiązuje problem. Dodatkowo zaleca się zastosowanie ekranu z folii miedzianej na procesorze, który pełni funkcję radiatora i zabezpiecza przed ładunkami elektrycznymi z kineskopu. Inne możliwe przyczyny to uszkodzone kondensatory 5V lub układ resetu procesora, który można podgrzać poza płytą w celu testu. Wymiana tranzystora C5404 nie jest skutecznym rozwiązaniem, gdyż główną przyczyną jest procesor. Procesory są dostępne w serwisach autoryzowanych oraz na rynku wtórnym w cenie około 30-120 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA