logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai DeluxScan S770 - wyłącza się i pstryka przekaźnikiem

magik2 11 Kwi 2005 18:32 1630 8
REKLAMA
  • #1 1396267
    magik2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Dostałem taki monitor do sprtawdzenia: Hyundai DeluxScan S770, który po pewnym czasie pracy (kilkanaście minut) wyłącza się(znika obraz, ale dioda świeci na zielono), poprzełącza kilka razy przekaźnikiem i nic nie można zrobić, nie reaguje na przyciski. Trzeba wyjąć kabel z sieci i podłączyć znowu, i po jakimś czasie znowu to się dzieje.
    Słyszałem, że Hyundaie mają jakieś wadliwe procesory?
    Nie wiem od czego zacząć, ale wydaje mi się, że może to jakiej wyschnięte kondensatory w zasilaczu to powodują.
    Jeśli ktoś się zetknął z takim przypadkiem to proszę o poradę.

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 1396377
    markartv
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    musisz sprawdzić czy to procek więc albo freze albo dmuchnij suszarka ale zimnym powietrzem na tego procka myślę że diagnoza będzie szybka pozdrawiam M.
  • REKLAMA
  • #3 1396552
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Jeśli jest procek WT60P1 to stawiam na niego ew zmrażacz wyjasni wszystko.Moze być jeszcze generator hv ale skoro nie reaguje na klawiaturę to procek leży.
  • REKLAMA
  • #4 1396730
    magik2
    Poziom 11  
    procesor to:
    motorola
    lsc500880b
    ht-xx70c3.30
    2h36tctak9910

nie miałem zamrażacza więc grzałem go naprzemian zimnym a potem ciepłym powietrzem z suszarki do włosów i wyłączał się, a po chłodzeniu zimnym powietrzem znowu zaskakiwał

Poszukam jeszcze zimnych lutów i może wymienie jakieś elektrolity wokół niego i od zasilania 5V. Są jeszcze dwa nadpalone rezystory mocy, podobno iskrzyło się trochę w tym monitorze.
  • #5 1396746
    markartv
    Poziom 18  
    jak pomogła metoda termiczna to napewno proc
    pozdrawiam M.
  • REKLAMA
  • #6 1396847
    magik2
    Poziom 11  
    A czy gdzies dostane taki procesor i w sensownej cenie, szukałem trochę w internecie i nigdzie nie maja?
    Czy moze warto zastosowac jakies chlodzenie, przykleic jakis radiator ?
  • #7 1396869
    markartv
    Poziom 18  
    jak masz miejsce radiator i mały wentylatorek niekiedy to pomaga nie jest to najlepsze rozwiązanie ale jeszcze nie śmietnik ceny niestety ni znam poszukaj na elce pozdrawiam M.
  • #8 1398035
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Chyba jeszcze taki procek mam. Jeśli jesteś zainteresowany to sprawdzę. Koszt 30zł.
  • #9 1398940
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Mam, znalazłem.
    Nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Hyundai DeluxScan S770 wyłącza się po kilkunastu minutach pracy, obraz znika, dioda świeci na zielono, a przekaźnik przełącza się wielokrotnie. Urządzenie przestaje reagować na przyciski i wymaga odłączenia od sieci, by ponownie działać. Podejrzewany jest uszkodzony procesor, prawdopodobnie Motorola LSC500880B (HT-xx70c3.30), który po podgrzaniu i schłodzeniu suszarką do włosów powoduje chwilowe przywrócenie działania. Wskazane jest sprawdzenie zimnych lutów oraz wymiana elektrolitów w zasilaczu 5V. W monitorze występują także nadpalone rezystory mocy, co może świadczyć o iskrzeniu. Zalecane jest zastosowanie radiatora i wentylatora dla chłodzenia procesora. Procesor WT60P1 jest trudny do zdobycia, ale pojawiła się możliwość zakupu używanego lub nowego egzemplarza w cenie około 30 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA