logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki alarm do garażu z powiadomieniem na telefon do 300 zł?

markos28 21 Paź 2006 12:24 9106 16
  • #1 3138072
    markos28
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.
    Potrzebuję bardzo pilnie o porady jaki Alarm zakupic do garażu ,ponieważ u mnie w tygodniu okradziono juz 7 garaży :( i bardzo sie boję, a nie znam sie na alarmach.

Przepraszam jak cos nie tak napisalem ale:
    Chcialbym alarm taki z powiadomieniem mnie w domu na komurke aby mial jakąś syrene ,czujki . Cena moze byc do 300zł.
    Jak cos wrazie W by sie dzialo to tak szybko sie tam nie znajde bo jestem na wózku :( a żona napewno tam nie poleci.

Garaż mam razem z bratem jest buduwany ma dwie bramy wjazdowe ( w środku nie mamy ścianki działowej ) , jest w nim zasilanie 230V , znajduje się po lini prostej 200m od domu a normalnie 250m.

Bardzo wam dziekuje za ewentualną pomoc

Jak coś to prosze o kontakt gg 3406380
  • #2 3138200
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    markos28 napisał:
    Chcialbym alarm taki z powiadomieniem mnie w domu na komurke aby mial jakąś syrene ,czujki . Cena moze byc do 300zł.

No niestety, takie rzeczy to tylko w Erze!

markos28 napisał:
    komurke

Korzystaj z opcji PISOWNIA, a unikniesz takich wpadek ;)
  • #3 3138469
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3138753
    ittmk
    Poziom 13  
    Ocena: 52
    Witam..
    Mam inny pomysł:
    - na allegro kupić moduł alarmu do komórki gsm.Widziałem taki za 40 zł najtaniej a najdroższe za ponad 500;
    - jakikolwiek telefon komórkowy,pre-paid lub abonament (jest taki w plusie za 10 zł miesiecznie) współpracujący z tym modułem;
    - czujkę podczerwieni (wymaga zasilania osobnego z 220 na 12 v stałe) lub kontraktron na drzwi.

Jak sie dobrze zrobi, podłączy, to kazde wejscie do garazu spowoduje dzwonek na komórrze właściciela.
    ZALETA PODSTAWOWA; swoją komórę gdzie odbierasz sygnał o wejściu do garażu masz zawsze przyz sobie...

WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW MOGĘ WYJAŚNIĆ NA PW....
  • #5 3142576
    juurrek
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    moim zdaniem najtaniej będzie zamontowanie dzwonka bezprzewodowego
  • #6 3144296
    danton
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    najtaniej i najlepiej bedzie zamontowanie powiadomiena elmes i kontraktonow na brame.a z tych 300zl starczy ci jeszcze na zasilacz buforowy.masz problem odezwij sie na gg 5575335
  • #7 3145363
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Musisz się dobrze zastanowić (nie wykluczam, że to już przeliczyłeś) zanim podasz kwotę jaką chcesz przeznaczyć na alarm - przy tych 300zł można założyć, że wartość chroniona to jakieś 1000zł, bo i dla 600set złotych już byłoby warto taki alarm założyć, tym bardziej że zagrożenie według Twojego opisu jest duże.
    Jednak wydaje mi się, że w tym garażu wartość chroniona jest dużo wyższa, dlatego warto pomyśleć nad dobrym zabezpieczeniem - jeden wydatek na długie lata, a w tym czasie pewnie zmienią się samochody i wartość mienia wzrośnie.

Pzdr
  • #8 3146598
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam.300 zł.troszke mało.Układ będzie ułomny,mało elastyczny jak na wymagania garazu gdzie sa samochody warte trochę.Kto chciałby oszczędzać na zabezpieczniu 2 aut jesli okradzono całą okolicę.Może własnie koledzy z lepkimi łapkami natkneli się na kiepskie rozwiązania i obeszli wszystko.Sam kontaktron nic nie da.Nie wiecie ze kolesie wycinają drzwi i samochód wyjeżdza na deskach bez uruchamiania alarmów.Odnośnie kart pre paid,zapomnisz załadować lub kom zacznie generować fałszywki raz na jakis czas "zje" całą kartę,zabraknie 3 gr na smsa a akurat wtedy okradną tobie auta.Moduł powiadamiania bez fona,który ma wiele funbkcji uzytecznych to w granicach 240zł,akumulator,czujka,kontaktron,zasilacz.Masz ok 400,nie licząc fona i kosztów alarmu.
  • #9 3160546
    mik7
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem radiolinia odpada bo nie będzie zasięgu szkoda kasy a GSM ma wady co jakiś czas potrzebny jest reset bo nie będzie działać lub się wyłączy no i koszty za sms-y. Radzę zrezygnować z powiadomienia i dać poprostu czujkę, baterię i sygnalizator lub podłączyć pod jakiś alarm samochodowy. Komplet można kupić za ok.300 zł
  • #10 3162720
    Zaanshin
    Poziom 2  
    to przykre że zaczynasz post słowami "przepraszam jak coś nie tak napisałem" świadczy to już o poziomie tego forum które ma służyć radą a nie besztaniem za niewiedze.. chociaż tutaj użytkownicy zachowali się wzorowo..
    Ja tez chciałem zabezpieczyć ostatnio garaż i znalazłem prymitywny alarm na scalaku z bramkami NAND koszt jego wykonania jest bardzo mały powiadamianie i włącznik z zasilaniem i układem bedziesz miał w domu w pokoju w którym np. sypiasz. alarm włącza się w chwili kiedy ktoś otwiera drzwi do garażu lub chce przeciąć kable prowadzące do drzwi (na pewno masz jakiś kabel napięcia poprowadzony w stronę garażu i przy tym kablu możesz doprowadzić też kable do czujnika) czujnik montujesz w futrynie składa się ze styków i blaszki łączącej styki którą montować możesz na drzwiach jeśli drzwi są np drewniane... przewód dwużyłowy ciągniesz przy np przewodzie napięcia który już idzie do garażu i montujesz prosty układzik wykorzystując włącznik, zasilacz głosnik ew.diody itp, scalaka na bramkach NAND koszt Prymitywne ale skuteczne tylko ta odległość....
  • #11 3162803
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    No to tu kolega pomógł.... ''''prymitywny alarm na scalaku z bramkami NAND '''''' a jak gość nie wie co to NAND. nie umie lutować ,nie ma kabla bo jest w ziemi itd. nie mówiąc o włączaniu i wyłączaniu jeżęli jest w prostej lini 200m to radiolinia Elmesa wystarczy. a przeciez moduł GSM zasilacz i stary telefon tez jest dobrym rozwiązaniem plus koszt -doładowania co miesiąc ja kilka takich zainstalowałem chodzą bez problemu -mają 4 wejścia i dwa wyjścia i można robić z nim co chcesz-właczasz i wyłaczsz go przez sms nawet syrene wewnątrz możesz właczyć w razie potrzeby
  • #12 3162957
    danton
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    No to tu kolega pomógł.... ''''prymitywny alarm na scalaku z bramkami NAND '''''' a jak gość nie wie co to NAND. nie umie lutować ,nie ma kabla bo jest w ziemi itd. nie mówiąc o włączaniu i wyłączaniu jeżęli jest w prostej lini 200m to radiolinia Elmesa wystarczy. a przeciez moduł GSM zasilacz i stary telefon tez jest dobrym rozwiązaniem plus koszt -doładowania co miesiąc ja kilka takich zainstalowałem chodzą bez problemu -mają 4 wejścia i dwa wyjścia i można robić z nim co chcesz-właczasz i wyłaczsz go przez sms nawet syrene wewnątrz możesz właczyć w razie potrzeby. TAK JAK KOLEGA NAPISAL ZE ELMES WYSTARCZY W 100% POPIERAM:D
  • #13 3163095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 3170093
    markos28
    Poziom 11  
    Witam ponownie.

Ja dalej nie wiem co mam zakupić.
    Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi, ale ja kompletnie nic nie kumam.

Doszlem z bratem do porozumienia ze zakupimy alarm na współę za kwotę nawet 600zl. i wcale tak mi sie zdaje nie bedziemy zakladać jakiegoś powiadomienia tylko aby coś wyło.

I bardzo proszę podajcie jakiś konkretny zestaw np. z Allegro cos np. takiego
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=135506701

dzieki
  • #15 3571600
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Ja mam takie rozwiazanie:
    Dialer Clip GSM po Siemensa : 49 do 59 zl. (Allegro)
    Siemens C35i 25zl. (Allegro)
    Radiolinia UMB nowa 100zl, uzywka 50-60zl
    Czujka Pir 25zl.
    Sygnalizator SPW-220 60zl (Allegro)
    Zasilacz buforowy 100zl
    Sterownik czasowy do Wyjca - NE555, tranzystor, 3 Rezystory, 2 kondensatory i przekaznik - 6,50.
    Calosc w najnizszej opcji lekko przekracza 300 zl.

TANIEJ SIE NIE DA!!!
  • #16 3571752
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Powoli zbliżamy się do normalnej cenrtali alarmowej.
  • #17 3572170
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    IMO: Od centrali alarmowej jestesmy daaaaaaaaaleko.

1. Brak pamieci alarmow i historii zdarzeń.
    2. 1 linia dozorowa NC, gdzie sabotaż?
    3. Brak mozliwosci opoznien.
    4. Brak informacji o awariach.
    5. Wiele, wiele innych...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor poszukuje alarmu do garażu z powiadomieniem na telefon w budżecie do 300 zł. W dyskusji podkreślono, że za taką kwotę trudno będzie kupić kompletny system alarmowy z centralą, syreną, czujkami i powiadomieniem GSM. Proponowano rozwiązania alternatywne, takie jak bezprzewodowe czujki z odbiornikiem radiowym (radiolinia Elmes) o zasięgu przekraczającym 200 m, które mogą przesyłać sygnał do domu, gdzie można zainstalować sygnalizator dźwiękowy lub diodę. Inna sugestia to moduł GSM do powiadamiania na telefon komórkowy, wymagający osobnego telefonu i zasilania 12 V, co może generować koszty doładowań i wymagać obsługi. Wskazano również na ograniczenia i ryzyka związane z tanimi systemami, np. fałszywe alarmy, brak pamięci zdarzeń, brak zabezpieczeń przed sabotażem czy konieczność ręcznego resetu modułu GSM. Wskazano, że przy wysokiej wartości chronionego mienia warto rozważyć wyższy budżet na alarm. Jeden z użytkowników zaproponował zestaw komponentów z Allegro, w tym dialer GSM Clip, telefon Siemens C35i, radiolinię UMB, czujkę PIR, sygnalizator SPW-220 oraz zasilacz buforowy, co łącznie lekko przekracza 300 zł. Podkreślono, że proste systemy na scalakach NAND są mało praktyczne dla osób bez doświadczenia i trudne do wykonania. Radiolinia Elmes i moduł GSM z telefonem to popularne i sprawdzone rozwiązania, choć każde ma swoje wady i zalety.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA