Witam czy ktos moglby mi podsunac jakis schemat jak zrobic jakis prosty i skuteczny alarm do garazu blaszanego?? (w garazu jest instalacja elektryczna) lub gdzie mozna kupic cos co sie nadaje?
pozdr.
pozdr.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkinro napisał:Może jakiś alarmik samochodowy.Kontaktron na drzwi plus czujnik ruchu .
kortyleski napisał:i tak oto uzyskaliśmy wartość alarmu większą od wartości samego garażu...
kortyleski napisał:i tak oto uzyskaliśmy wartość alarmu większą od wartości samego garażu... Może jeszcze GPS założyć w razie kradzieży całego garażu?![]()
Też mam blaszaka i powstały dwie koncepcje alarmu...
1) Zestyk nc włączony szeregowo z trafem 110/12 v do którego jest podłączona syrenka alarmu samochodowego, drugi taki sam zestaw w domu włączony szeregowo z linią zasilającą garaż (tylko na czas uzbrojenia "systemu". Efekt - po otwarciu drzwi jazgot dookoła garażu, i cichsza syrenka w domu - dalej to już środki przymusu bezpośredniego.
2) Po modernizacji ten sam styk połączony z przekażnikiem zatrzaskującym uruchamia syrenkę w garażu i radiolinię powiadamiającą mnie w domu, drugi kanał radiolinii połączony z czujnikiem ruchu od halogenu zamontowanego na zewnątrz - w efekcie otrzymałem powiadomienie że ktoś się kręci koło garażu.