logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieskie ekrany w XP, bardzo zajęta pamięć RAM.

Lukasz_K 22 Paź 2006 01:02 2285 16
REKLAMA
  • #1 3140361
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam!

Koleżanka prosiła mnie żebym jej naprawił komputer bo jej sie win nie włącza...
    jak był stary system wyskakiwał niebieski ekran z błędem (0x0000000A)
    "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0x0000000A). Występuje, kiedy sterownik urządzenia wykorzystujący przerwanie programowe z danym priorytetem próbuje uzyskać dostęp do obszaru pamięci, zajętego przez proces korzystający z przerwania programowego z wyższym priorytetem" [cytat z ksiazki]

wcześniejsze objawy:
    - podczas korzystania z kompa bardzo była zajęta pamięć ram
    - strasznie wszystko muliło
    - napewno był wirus
    - po skanowaniu dysku na moim kompie znalazł konia trojanskiego
    - mówiła ze kiedys wyskoczył komunikat ze w pamieci ram jest jakis wirus

rozpocząłem instalację i podczas instalacji wyskoczyły 4 rodzaje niebieskich ekanów po kilku kolejnych restartach kompa i któryms z kolei zaczynaniu instalki

1. ten jak wyzej

2. • NTFS_FILE_SYSTEM (0x00000024). Ten błąd jest najczęściej spowodowany przez wirusa lub czasem przez nadmiernie „opiekuńczy” program antywirusowy. Może być również efektem działania programów narzędziowych systemu plików, które próbują uzyskać bezpośredni dostęp do dysku. Kolejną możliwą przyczyną może być uszkodzenie systemu plików.

3. • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (0x00000050). Jest również zwykle spowodowany przez programy antywirusowe. Związany jest także z wieloma różnymi problemami z obsługą sieci wykorzystującą protokół TCP/IP.

4. 0x00000008 (nie opisany w dostępnej mi książce)

po czym kompa resetowałem i był test procka pamieci i potem zero innych napisów tylko czarny ekran i kursor... nawet bez tej tablicy co wyskakuje zaraz po testach biosa... dopiero kilka restartów ew. grzebanie w biosie dawało rezultat w postaci botowania z cd lub hdd

co zrobiłem:
    - wyczysciłem wszystkie wiatraki (procek, system grafika, zasilacz i inne w obudowie)
    - sprawdziłem zasilacz zmieniajac na drugi
    - wyjąłem karte TV

ale dopiero po wyjeciu jednego z RAMów komp chodzi...instalka poszła do konca...wczesniej włożyłem jedną kosc ale tą druga i były te same problemy...

aktualnie komp chodzi na jednej 128MB kosci

jest to:
    AMD 1400MHz
    płyta gigabyte Via KT400
    audio zintegrowane
    grafika radeon 9600
    dvd-rw

Prosze poradzcie co dalej mozna z tym zrobic gdzie problem i gdzie szukac?

Dziekuję i pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 3140379
    przemkrzych
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    poszukaj na tym forum ,było o tym troszkę?
  • Pomocny post
    #3 3140387
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    1. Uzupełnij konfigurację o zasilacz, który aktualnie pracuje w komputerze oraz napisz na jaki był zamieniany.
    2. Przetestuj pamięć RAM (całość jak i poszczególne kości z osobna) programem Memtest.
  • REKLAMA
  • #4 3140529
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    zasilacze to standardowe zasilacze z obudowy tylko wymienione z jednego kompa do drugiego...

teraz inne pytanie. na próbe chciałem sprawdzic u mnie w kompie pamiec i zostawiłem płytke w napedzie po paru minutach na 3 tescie było 79 błędów co mam z tym zrobić?
  • #5 3140590
    SzymonHK
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Jeśli to komputer z zasilaczem ATX to wyłącz go z gniazda zasilania na 10 minut, a potem powtórz test pamięć, jeżeli błąd się nie powtórzy, to może był to jednorazowy wybryk (np. promieniowanie kosmiczne), jeżeli powtórka będzie to ponów test aby zlokalizować uszkodzony segment pamięci, jeżeli to się uda to uszkodzony jest moduł pomięci, w przeciwnym wypadku warto przetestować moduł w innej płycie głównej.
    Niebieskie ekrany w XP mają dwa główne źródła: probem z pamięcią RAM i peryferia dołożone do płyty lub na płycie.
  • #6 3141245
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    Teraz juz nawet nie da sie uruchomić nic :/

Po włączeniu komputera pokazuje się tablica biosa, można wejsc do biosu i normlanie zmieniac itp... ale od razu po tablicy biosu jest tylko czarny ekran i wskaźnik w górnym lewym rogu nie ma botowania ani z płyty ani z hdd

Co z tym zrobić?
  • #7 3141446
    SzymonHK
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    wymieniałeś RAM?
  • #8 3141506
    Figi
    Poziom 37  
    Przetestował kolega pamięć w sposób, jaki podałem?
  • REKLAMA
  • #9 3141631
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    zasilacz zmieniany był na inny taki standardowy z odudowy
    (komputer pracuje z minimalnym obciazeniem - podłaczony tylko 1 dysk, dvd, grafika 1 ram (256) )

w komputerze były dwa ramy 128 i 256 na poczatku wyjałem ten 128 i działał na tym 256 i nie dało sie do konca nigdy zainstalowac widowsa bo przerywało... zmieniłem go na 128 i zainstalowałem widowsa potem SP2 i chodził jeszcze chwilke ale po ponownym uruchomieniu juz nie bo po tablicy biosa był znowu tylko kursor

nie mogłem zrobic nawet memtestu

teraz zas zmieniłem kosci i udało sie odpalic memtest jest juz ok 10 500 errorów po 30 minutach testu... (zaczął sie pass 2 )

jak tylko wykona sie ten test bede próbował odpalic test na kosci 128

jakieś przypuszczenia?
  • #10 3141728
    Figi
    Poziom 37  
    Cały czas testuje kolega na płycie głównej z tego komputera? Proszę wykonać test pamięci (tej przetestowanej przed chwilą) na innej płycie.
    Zestaw nie jest przetaktowany?
  • #11 3141793
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    tak caly czas na tej płycie z naprawianego zestawu...
    Z tego co wyczytałem w ksiazce od płyty obsługuje ona ddramy do 3200 taki ma mój brat w kompie a i moze ja moge sprawdzic te ramy u brata... pytanie tylko czy jesli ramy sa uszkodzone nie uszkodza nic u brata i czy jesli włoze ram brata do tego zestawu to nie uszkodze ramu?

z tego co sie dowiedziałem to był podkrecany ale jak to nie wiem... jak to sprawdzić?
  • #12 3142426
    Figi
    Poziom 37  
    Jaka jest częstotliwość magistrali procesora i pamięci?
  • #13 3142513
    chru
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam.Problem niebieskiego ekranu ,niemożliwość zakończenia instalacji windy niekontrolowane "gubienie" napędów jak odpalił ciągłe problemy z RAM-em gubienie aplikacji rozwiązałem [serwis rzucił ręcznik bo namawiali mnie na wymianę kompletu "bebeszków" a ja nie chciałem] podkładając trzy dystanse między płytę a bok obudowy.Rozwiązanie o tyle niestandardowe co skuteczne,od pół roku nie wiem co to problem z kompem.[Podkładki pod procek RAM i grafikę takie by odepchnąć ją o jakieś 3 mm] .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 3142714
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    musze sie zapoznac z tym kompem a narazie nie wiem jakie czestotliwosci... a kolezanka nic nie wie...

Chru Pokaż fotkę albo jak powiedz jak zrobic podkładki pod ram procesor i grafike
  • #15 3142752
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Lukasz_K napisał:
    musze sie zapoznac z tym komputerem a narazie nie wiem jakie czestotliwosci... a kolezanka nic nie wie...

Chru Pokaż fotkę albo jak powiedz jak zrobic podkładki pod ram procesor i grafike

]
    jakie podkładki? - kolega miał widać jakieś mikro niedomaganie na płycie lub slocie i przpadkiem odkrył że odgięcie płyty rozwiazało problem

tak to rozumiem,chyba że mamy do czynienia z nową gałęzią wiedzy...
  • #16 3145828
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    strasznie ubogi jest bios w tej płycie i nic nie pokazuje :/
    Procek to AMD Athlon XP 1496MHz w biosie znalazłem jeszcze CPU Host Frequency - 136

dalej niz za tablice biosu nie idzie :/

Włożyłem DDR400 512 MB komp teraz pokazuje taką tablice biało czarna po czym botuje ale po paru sekundach reset...nie zdazy sie do konca załadowac windows...

zmieniłem dysk równiez bez rewelacji...
  • #17 3246637
    Lukasz_K
    Poziom 11  
    Sprawa juz rozwiazana

winowajca:
    RAM - ten który brałem jako dobry tez miał błędy i dopiero kosć z 3go komputera była bez błędów.

Dziękuję za porady

PS
    Jakaś box'owa kosć pamięci kingstona niedawno kupiona okazała się lipna...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył komputera z systemem Windows XP, który podczas instalacji i użytkowania wyświetlał różne niebieskie ekrany błędów, m.in. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0x0000000A) oraz NTFS_FILE_SYSTEM (0x00000024). Objawy to bardzo zajęta pamięć RAM, spowolnienie działania, podejrzenie infekcji wirusowej oraz wykrycie konia trojańskiego. Testy pamięci RAM wykonane programem Memtest wykazały liczne błędy na modułach pamięci. Próby instalacji systemu na różnych kościach RAM (128 MB, 256 MB, DDR400 512 MB) kończyły się niepowodzeniem, a komputer po BIOS-ie nie przechodził do bootowania systemu. Zasilacz był standardowy, wymieniany między komputerami. Zalecano testowanie pamięci na innej płycie głównej oraz sprawdzenie częstotliwości magistrali procesora i pamięci. Jeden z użytkowników zasugerował nietypowe rozwiązanie polegające na podłożeniu dystansów między płytę główną a obudowę, co miało poprawić stabilność. Ostatecznie problemem okazały się uszkodzone moduły RAM, w tym nowo zakupiona pamięć Kingston box, która zawierała błędy. Po wymianie na moduł z innego komputera problem zniknął i system działał poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA