Witam!
Koleżanka prosiła mnie żebym jej naprawił komputer bo jej sie win nie włącza...
jak był stary system wyskakiwał niebieski ekran z błędem (0x0000000A)
"IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0x0000000A). Występuje, kiedy sterownik urządzenia wykorzystujący przerwanie programowe z danym priorytetem próbuje uzyskać dostęp do obszaru pamięci, zajętego przez proces korzystający z przerwania programowego z wyższym priorytetem" [cytat z ksiazki]
wcześniejsze objawy:
- podczas korzystania z kompa bardzo była zajęta pamięć ram
- strasznie wszystko muliło
- napewno był wirus
- po skanowaniu dysku na moim kompie znalazł konia trojanskiego
- mówiła ze kiedys wyskoczył komunikat ze w pamieci ram jest jakis wirus
rozpocząłem instalację i podczas instalacji wyskoczyły 4 rodzaje niebieskich ekanów po kilku kolejnych restartach kompa i któryms z kolei zaczynaniu instalki
1. ten jak wyzej
2. • NTFS_FILE_SYSTEM (0x00000024). Ten błąd jest najczęściej spowodowany przez wirusa lub czasem przez nadmiernie „opiekuńczy” program antywirusowy. Może być również efektem działania programów narzędziowych systemu plików, które próbują uzyskać bezpośredni dostęp do dysku. Kolejną możliwą przyczyną może być uszkodzenie systemu plików.
3. • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (0x00000050). Jest również zwykle spowodowany przez programy antywirusowe. Związany jest także z wieloma różnymi problemami z obsługą sieci wykorzystującą protokół TCP/IP.
4. 0x00000008 (nie opisany w dostępnej mi książce)
po czym kompa resetowałem i był test procka pamieci i potem zero innych napisów tylko czarny ekran i kursor... nawet bez tej tablicy co wyskakuje zaraz po testach biosa... dopiero kilka restartów ew. grzebanie w biosie dawało rezultat w postaci botowania z cd lub hdd
co zrobiłem:
- wyczysciłem wszystkie wiatraki (procek, system grafika, zasilacz i inne w obudowie)
- sprawdziłem zasilacz zmieniajac na drugi
- wyjąłem karte TV
ale dopiero po wyjeciu jednego z RAMów komp chodzi...instalka poszła do konca...wczesniej włożyłem jedną kosc ale tą druga i były te same problemy...
aktualnie komp chodzi na jednej 128MB kosci
jest to:
AMD 1400MHz
płyta gigabyte Via KT400
audio zintegrowane
grafika radeon 9600
dvd-rw
Prosze poradzcie co dalej mozna z tym zrobic gdzie problem i gdzie szukac?
Dziekuję i pozdrawiam
Łukasz
Koleżanka prosiła mnie żebym jej naprawił komputer bo jej sie win nie włącza...
jak był stary system wyskakiwał niebieski ekran z błędem (0x0000000A)
"IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0x0000000A). Występuje, kiedy sterownik urządzenia wykorzystujący przerwanie programowe z danym priorytetem próbuje uzyskać dostęp do obszaru pamięci, zajętego przez proces korzystający z przerwania programowego z wyższym priorytetem" [cytat z ksiazki]
wcześniejsze objawy:
- podczas korzystania z kompa bardzo była zajęta pamięć ram
- strasznie wszystko muliło
- napewno był wirus
- po skanowaniu dysku na moim kompie znalazł konia trojanskiego
- mówiła ze kiedys wyskoczył komunikat ze w pamieci ram jest jakis wirus
rozpocząłem instalację i podczas instalacji wyskoczyły 4 rodzaje niebieskich ekanów po kilku kolejnych restartach kompa i któryms z kolei zaczynaniu instalki
1. ten jak wyzej
2. • NTFS_FILE_SYSTEM (0x00000024). Ten błąd jest najczęściej spowodowany przez wirusa lub czasem przez nadmiernie „opiekuńczy” program antywirusowy. Może być również efektem działania programów narzędziowych systemu plików, które próbują uzyskać bezpośredni dostęp do dysku. Kolejną możliwą przyczyną może być uszkodzenie systemu plików.
3. • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (0x00000050). Jest również zwykle spowodowany przez programy antywirusowe. Związany jest także z wieloma różnymi problemami z obsługą sieci wykorzystującą protokół TCP/IP.
4. 0x00000008 (nie opisany w dostępnej mi książce)
po czym kompa resetowałem i był test procka pamieci i potem zero innych napisów tylko czarny ekran i kursor... nawet bez tej tablicy co wyskakuje zaraz po testach biosa... dopiero kilka restartów ew. grzebanie w biosie dawało rezultat w postaci botowania z cd lub hdd
co zrobiłem:
- wyczysciłem wszystkie wiatraki (procek, system grafika, zasilacz i inne w obudowie)
- sprawdziłem zasilacz zmieniajac na drugi
- wyjąłem karte TV
ale dopiero po wyjeciu jednego z RAMów komp chodzi...instalka poszła do konca...wczesniej włożyłem jedną kosc ale tą druga i były te same problemy...
aktualnie komp chodzi na jednej 128MB kosci
jest to:
AMD 1400MHz
płyta gigabyte Via KT400
audio zintegrowane
grafika radeon 9600
dvd-rw
Prosze poradzcie co dalej mozna z tym zrobic gdzie problem i gdzie szukac?
Dziekuję i pozdrawiam
Łukasz