logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć działający projekt w Step7 i WinCC bez fizycznego sterownika?

Masza 22 Paź 2006 10:58 2126 3
  • #1 3140848
    Masza
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam za zadanie wymyslic jakis projekt. nie mam kompletnie pojecia co zrobic. Jako ze mam stycznosc ze sterownikami Siemensa i dostep do ich narzędzi, chcialbym sprobowac zrobioc, moze cos w tym keirunku.
    Chcialbym uzyc do tego celu programow: Step7+plcsim do emulacji sterownika oraz np. Wincc lub protool, do wizualizacji.

Chcialbym sie zapytac, czy na emulatorze sterownika uda się zrobić cos takiego. Czyli napisac jakis programik w stepie, wgrac go do emulatora. Za pomocą winCC lub Protool podlaczyc sie pod ten emulowany sterownik (za pomoca wirtualnego MPI mozna) i sterowac tym programem.(przesylac informacje np. z winCC "zalacz silnik" do sterownika, co by zmienialo stany, bity w programie. Wpisywac jakeis wartosci zadane np. na regulator...itp.,)

Ogolnie, czy w jakims stopniu moznaby za pomocą emulatora w step7 stworzyc jakis dzialajacy projekt i go zaprezentowac ? nie posiadajac tak faktycznie zadnego sterownika oraz zadnej maszyny ???

chdoiz po prostu o przedstawienie samego projektu, taki jakby model...

pozdrawiam !!!
  • Pomocny post
    #2 3141996
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    możesz zasymulować (zaprezentować) dość duży program napisany w Step7 ale musisz ograniczyć się do połączenia MPI ,pamiętając także, że urządzenia peryferyjne takie jak np. falowniki nie da się bezpośrednio symulować za pomocą PLCsim.
    Eleganckim rozwiązaniem jest program do animacji ruchów maszyny ("Simit", "SPS-Visu") .
  • Pomocny post
    #3 3142268
    UFO_79
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!

Jak zaznaczył kolega andy1955 nie ma problemu z przygotowaniem takiego projektu. Wszystko zależy, jakie oprogramowanie masz dostępne do wizualizacji (WinCC, Protool, WinnCC flexible).

Tworzysz normalny projekt w Step7, wielkość i złożoność programu dowolna (no prawie, wszystkiego na symulatorze nie przedstawisz)
    a następnie zabierasz się za wizualizację czy też sterowanie za pomocą odpowiedniego urządzenia HMI.

Ja wielokrotnie w ten sam sposób przygotowywuję projekt.
    Ostatnio (jakieś 3 m-ce temu) przygotowywałem projekt - jeden panel dotykowy oparty na WinnCC flexible zarządzający 2 dwoma sterownikami S7 314.
    Jedynym problemem w tym przypadku było brak jednoczesnego załączenia 2 symulatorów, bo tylko jeden sterownik z programem wrzucisz do symulatora.

Mimo wszystko i tak udało mi sie przetestować 99% wszystkich opcji.
  • #4 3161041
    Masza
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    oki super, program bedzie korzystal z jednego sterownika, wiec raczej nie bedzie problemu.
    dzieki za pomoc :)
REKLAMA