logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GD 31-21/5 i inne, TONSIL i TESLA.identyfikacja,co jest co?

mc_biat 22 Paź 2006 16:02 3929 16
REKLAMA
  • #1 3141951
    mc_biat
    Poziom 11  
    Witam

Na pocztaku witam wszystkich gdyz jest to moj pierwszy post :)

Pisze gdyz mam pewien problem ... Mam kolumny glosnikowe ktore naglasnialy 200m sale kinowa... rok produkcji tych glosnikow to bodajze 1968 , bylo to kino komunistyczne :)

Problem polega na tym iz chce spzredac te kolumny, jednak ze nie wiem co o nich napisac :/...

oto glosniki ktore sa uzywane do tych kolumn :

Tonsil:

gd 31-21/5 <== takich jest w sumie 13
    na tych glosnikach z tylu sa jeszcze takie oznakowania jak :

z400 - 15 omów
    XII.61
    KT 10/5 ,w jednym chyba KT 10/12 i KT 10/13 ...

Tesla:

ARO: 942

30 omów - 15 W

EE i oznakowanie ( troche zatarte ale wydaje mi sie ze ) K6

i drugi

ARO:942

30 omow - 15 W

ED

jest ejszcze jakies oznakowanie OTK .... <== w kropkach cos bylo ale jest juz zmazane wiec nei widac nic :/...

te dwa glosniki tesla sa wilekie sama membrana ma jakies 35cm a skrzynia od nich ma wymiary 140x80x40. w srodku znajduje sie tez jakis kondensator, moze to jest filtr czy cos...

inne tesla to :

ART:481

0.6 oma - 5 W

LY 788

te sa tzw gwizdki tylko ze sa bardzo duze...

W najblizszym czasie postaram sie wkleic na jakis serwer zdjecia mzoe wtedy bedzie wam latwiej napisac cos o tych glosnikach.

Bo chodzi ogoleni o to jaka maja one moc itd... niby jest napisane 5 W ale graja duzo glosniej niz zwykle jakies piateczki z bazaru wiec nei wiem jak to sie liczy...

Dzieki za pomoc :)...

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

http://img212.imageshack.us/img212/6518/pa220005py4.jpg

http://img175.imageshack.us/img175/9574/pa220007pv2.jpg

http://img175.imageshack.us/img175/5591/pa220008mb6.jpg

http://img212.imageshack.us/img212/6259/pa220009bx8.jpg

http://img244.imageshack.us/img244/1731/pa220010ls4.jpg

http://img175.imageshack.us/img175/9000/pa220011xf6.jpg

http://img244.imageshack.us/img244/2072/pa220012zx4.jpg

Oto zdjecia tych kolumn...
  • REKLAMA
  • #2 3143579
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam!Moc nie jest wyznacznikiem głosności tylko SPL.Te głośniki pewnie mają ok. 95db jak nie więcej dodatkowo zaaplikowane w obudowy tubowe zyskują z 10db więc nie ma się co dziwić ze grają głośniej.Napisz to co w tym poście.Pozdrawiam!

Dodano po 1 [minuty]:

BTW... chciałbym mieć takie cacka ;)
  • REKLAMA
  • #3 3143807
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    To wlasciwie już Retro i Vintage... Wyglądają jak urządzenia z pierwszych polskich książek o nagłasnianiu.

Widac że to jak na tamte lata sprzęt najwyższych lotów. Mysle że to przelom 60 i 70-tych lat.

Zobacz sobie piąteczki z bazaru, mają ciężkie membrany i dziadowskie magnesy robione z recyklingu w Chinach. Tu masz najlepsze wówczas sprzęty naglasniające. Wówczas nie było mocnych wzmacniaczy, tranzystory byly drogie, więc wszystko inwestowano w skuteczność.

Na allegro powinienes to wystawić jako rarytas historyczny z lat 60-tych, ja bym myslał nawet nad jakimś muzeum, albo pasjonacie, niektore głośniki jak widzę w stanie doskonałym.

KT- oznaczenia to kontrola techniczna. Z grudnia 1961 roku. Ewenement. Na allegro można powiedizec, że to kolumny które mają niską moc, ale zagrają przy 10x mniejszej mocy tak jak nowe pierdziawki chińskie. jesli chodzi o głośność. Słowem niesamowita dynamika. Brzmenie na pewno jest szybkie i dynamiczne. Tak się kiedyś budowało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 3145325
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Pieknie to wyglada. Ciekaw jestem jak gra, czy wszystkie glosniki sa w stanie dobrym?

Nie napisales skad jestes - a to dosc wazna sprawa, biorac pod uwage ze takiego sprzetu raczej nie wysle sie poczta :)

jaki byl do tego wzmacniacz w kinie? Wiesz jak to bylo podlaczone?
  • #5 3145814
    mc_biat
    Poziom 11  
    Dziekuje za odpowiedzi. mam andziej ze moge zacytowac wasze wypowiedzi na aukcji :)?

Mieszkam kolo warszawy w Nadarzynie jakeis 25 km od centrum pod moj dom.. no niestety mankament jest taki ze tzreba ej odebrac osobiscie :/...

Wszystkie glosniki dzialaja , czy sa w stanie dobrym??? no jak dla mnie to sa... no ale wiecie ja sie nie znam, wy moze uslyszelibyscie jakies szumy itd... napewno trzeba miec do nich wzmacniacze ( mam dwa ktore dam gratis dla kogos kto wygra aukcje , tylko ze nawet nie wiem gdzie ejst przod a gdzie tyl, z jednej strony pokretla a z drugiej on i off razy 2 :), i te dwa wzmacniacze tez sa z tego kina )

jeden schemat podlaczneia jest w jedej z kolumn w srodku, jest pokazane jak podalczyc trzy kolumny te dwie najwyzsze i te menijsze nie gwizdki, w sroku sa filtry gorno i dolnopzrepustowe... w tych glosnikach 30 omowych tez cos ejst w sorkdu jakies ustrojstwo tez pewnie jakis filtr czy cos, mzoe wzmacniacz ? nie wiem...

jesli bede mogl to wkleje tutaj link z allegro , jelsi mozna oczywiscie, jesli by ktos byl zainteresowany to zalicytuje ...

Dodano po 1 [minuty]:

http://img175.imageshack.us/img175/956/pa220013sm4.jpg

to sa te dwa wzmacniacze, jeden z przodu pokazany a drugi z tylu...
  • #6 3145827
    Ky$sio
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    witam.
    mam 2 takie glosniki tyle ze z 74 roku i na ich temat mozna powiedziec jedno.... robia sieczke na dworzu jak i w domu.... i wytrzymuja wiecej niz 15 VA tego jestem pewien..
  • #7 3145857
    mc_biat
    Poziom 11  
    To ze jest glosne to jest pewne bo mialem bardzo cicho an dworzu jeden wlaczony to slyszlame go 30 m dalej na ulicy...

Co to znaczy ze wytzrymuje wiecej niz 15V?
  • #8 3145863
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    mc_biat napisał:
    itd... napewno trzeba miec do nich wzmacniacze ( mam dwa ktore dam gratis dla kogos kto wygra aukcje , tylko ze nawet nie wiem gdzie ejst przod a gdzie tyl, z jednej strony pokretla a z drugiej on i off razy 2 :), i te dwa wzmacniacze tez sa z tego kina )

Te wzmacniacze mają wejście z przedwzmacniaczem do fotodiody.
  • #9 3146246
    SzokalML
    Poziom 36  
    mysle ze usytuowanie niedaleko warszawy ulatwi ci sprzedaz.

a na jakich wzmacniaczach to testowales? oryginalnych dedykowanych?

czekamy na link do aukcji allegro.
  • REKLAMA
  • #10 3146347
    mc_biat
    Poziom 11  
    testowalem je po porstu podlaczajac do mikro wiezy... bez wzmacniacza, bo enistety nie wiem jak podalczyc te co mam :/...

Dodano po 22 [minuty]:

te tonsilowskie gd 31-21/5 <== to sa glosniki srednio tonowe prawda??

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

UFFFFFFFFFFFFFF...

http://all...
    skasowano link ze względu na mozliwość przedawnienia po ewentualnej wygranej. O link prosze pytac mnie (tremolo) lub autora wiadomości. Skasowano tez ze względów regulaminowych.

3molo

jesli macie jakies zastrzezenia to piszcie mam chyba 24h zeby zmienic cos w opisie...

moze powiecie ile moge za nie wziac?

dziekuje bardzo za pomoc, bez was bym soebi nei poradzil, i zapraszam do licytacji :)...
  • #11 3147138
    Ky$sio
    Poziom 17  
    nie V tylko VA xDD to taki odpowiednik watt z lat 60 70 :| tak mi sie zdaje :||||||||||||
  • #12 3147258
    SzokalML
    Poziom 36  
    Do opisu mozesz dodawac rozne rzeczy przez caly czas trwania aukcji, tylko ze beda sie wtedy wyswietlac "dodane (data)" bo juz sie pojawily oferty.

laczna moc tego zestawu (jesli te tonsile maja po 30 watt?), wynioslaby ok. 350 watt, a na pewno jest to warte wiecej niz ma watt :)

A z ciekawosci - w jaki sposob stales sie posiadaczem tego sprzetu?

---
    a VA - faktycznie dawniej tak sie oznaczalo moc glosnikow, zamiast Watt. Nawet jeszcze w latach 80tych (mam takie kolumienki RFT). Szczegol.
  • #13 3149017
    mc_biat
    Poziom 11  
    SzokalML napisał:
    Do opisu mozesz dodawac rozne rzeczy przez caly czas trwania aukcji, tylko ze beda sie wtedy wyswietlac "dodane (data)" bo juz sie pojawily oferty.

laczna moc tego zestawu (jesli te tonsile maja po 30 watt?), wynioslaby ok. 350 watt, a na pewno jest to warte wiecej niz ma watt :)

A z ciekawosci - w jaki sposob stales sie posiadaczem tego sprzetu?

Ze mozna dodawac to wiem, ale tylko chyba 24h mozesz zmienic cos w glownym opisie, bo lipnie wyglada to dodawanie potem :/...

Jak sie liczy cala moc?...

Pracuje w Unii zwiazkow zawodowych, oni rozwalali rozne pokoje i w tym miedzy innymi kino ktore bylo w tym budynku kilka dobrych lat temu, dzieki temu ze nie mieli tego w swoim "rejestrze" ( kazda rzecz jaka jest w ich biurach ma swoj nr tak jak w szkole te dziwne literki i cyferki to wlansie to ) moglem to wziac:)... gdybym tego eni wziol wyladoowalo by to na smietniku, wiec wziolem je z mysla ze nawet gdy ich eni spzredam zostawie je sobie i raz na jakis czas beda graly.
  • #14 3149447
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    w VA oznacza się moc bierną zestawu a w W moc czynną. Trzeba sobie to przestudiować dokaldniej.

Ale (S(VA))^2 = (P(W))^2 + (Q(Var))^2

Moc w VA jest troszkę większa niz moc czynna.

Moce P i Q sa jak przyprostokatne trójkąta prostokątnego i tworzą moc Pozorną w VA (Voltoamperach) która jest przeciwprostokątną tego trójkąta.

W sumie ciekawa historia. Ale neistety numery aukcji prosze podawać prywatnie przez system PW jesli to sprzedaż w zasadzie mozna to gdzie indziej przenieść.

Głosniki GD sa glsonikami w zasadzie szerokopasmowymi, obejmuja one zapewne pasmo od 100 do 5000Hz, sa to wymiary nietypowe z czasow przedlicencyjnych, zanim w Tonsilu zacząl licencjonować Pioneer
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 3149788
    Ky$sio
    Poziom 17  
    ale mniejwiecej chodzi o moc ;s
  • #16 3150935
    SzokalML
    Poziom 36  
    to jaka moc w koncu ma ten tonsil gd 31/21/5
  • #17 3152675
    mc_biat
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:

W sumie ciekawa historia. Ale neistety numery aukcji prosze podawać prywatnie przez system PW jesli to sprzedaż w zasadzie mozna to gdzie indziej przenieść.

dlatego zaznaczylem na sammym pocztaku czy w ogole mozna zamiesciic link,ale skoro nikt nic nie mowiel dlatego zamiescielm.gdzie indziej pzreniesc? nie widzielm tutaj dzialu targowisko czy kupie spzredam :/

jest napisane ze gd maja po 30W na jednej z kolumn jest tak napisane , wiec nei wiem... a moze tam podali laczna sume hehe wiec wychodzilo by ze maja po 10W ?...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji i wartości historycznej zestawu głośników z lat 60. i 70., używanych pierwotnie do nagłaśniania sali kinowej. Głośniki Tonsil GD 31-21/5 (około 13 sztuk) oraz Tesla ARO 942 (2 sztuki) są oceniane jako sprzęt vintage o wysokiej skuteczności i dynamice dźwięku, z oznaczeniami technicznymi takimi jak KT (kontrola techniczna) z 1961 roku oraz parametrami impedancji 15 i 30 omów. Głośniki Tonsil są szerokopasmowe lub średniotonowe, o mocy nominalnej około 30 W (czasem podawanej jako 15 W), natomiast Tesla ARO 942 ma membranę o średnicy około 35 cm i moc 15 W przy 30 omach. W zestawie znajdują się również filtry górno- i dolnoprzepustowe oraz elementy wewnętrzne, prawdopodobnie kondensatory. Moc głośników była dawniej oznaczana w VA (woltoamperach), co odpowiada mocy pozornej, a nie tylko mocy czynnej w watach. Sprzęt jest ceniony za wysoką skuteczność (SPL około 95 dB lub więcej) i charakterystyczne brzmienie z epoki, a także za solidną konstrukcję i trwałość. Autor planuje sprzedaż zestawu lokalnie (okolice Warszawy), dołączając oryginalne wzmacniacze kinowe, jednak nie zna dokładnego sposobu podłączenia. Wskazano, że moc zestawu może wynosić około 350 W łącznie, a sprzęt ma wartość kolekcjonerską i historyczną.
REKLAMA