logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpocząć naukę diagnostyki pojazdów? Szukam kompendium wiedzy i wskazówek

roobaq 22 Paź 2006 20:02 4351 14
REKLAMA
  • #1 3142850
    roobaq
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam
    mam do was ogromną prośbe chodzi mi o wskazanie właściwej drogi, bardzo ciekawi mnie usuwanie usterek jak również wykrywanie ich. tylko jak zacząć? istnieje jakieś kompendium wiedzy odnośnie diagnostyki? fajnie było by mieć wszystko po koleji poukładane, łatwiej sie układa w głowie. taką ilość postów w tym dziale czytałbym koło roku co nie znaczy że nie czytam. nie ukrywam że dzieki temu mógłbym pozyskać nowy zawód, zajęcie, i utrzymanie bo w obecnej pracy coraz gorsze zarobki i pewnie niedługo trzeba sie będzie udać do Urzędu Pracy.
    prosze o pomoc i pozdrawiam
    roobaq(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 3143107
    autoelektryk
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    witam

podobne posty przewijaja sie nie wiem jaki masz dotychczasowy zawód mechanik moze elektryk a moze stolarz ale nie wiem czy z poziomu chobysty skoczysz do diagnostyki na poziomie aby zarabiac na tym

generalnie praktyka ale czy stac cie bedzie aby sie uczyc bo nikt sie z toba nie podzieli wiedza zawansowana a pomylki kosztuja

ale powodzenia i na poczatek podstawy bo nie znajac praw ohma nic sie nie zrozumie
  • REKLAMA
  • #3 3143117
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    A. nie licz na kokosy.
    B. sam miernik i próbierka to trochę mało.
    C. To forum jest wielce pomocne a i tak nie pokrywa 10 procent tego co co niesie życie.
    D. Jeżeli musisz to najlepiej zacząć zatrudniajżc się na początek w jakimś zakładzie.
    E.Jeżeli czujesz się mocny, masz wiedzę , możesz nawiązać kontakt z jakmś mechanikiem , przy takim zakładzie zawsze znajdzie się coś do roboty dla "elektryka".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3143329
    Cyber
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    roobaq
    Najpierw trzeba chciec. Potem trzeba moc to realizowac.
    Bez tego nie da rady.
    Siedze w tym juz 22 lata i wierz mi "chciec i moc" to jest najwazniejsze !
  • #5 3144184
    roobaq
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz
    obecnie pracuje w ochronie a z zawodu jestem elektrykiem (takie czasy) , grzebe w wolnym czasie przy autach u kumpla na warsztacie samochodowym ale on ma zero pojęcia o elektronice. więc ćwiczyć miałbym na czym u niego a tak to on odsyła klientów do innych warsztatów na wpięcie do komputera. myśle że w ten sposób wypełnie tą dziure u niego. nie są mi obce podstawy elektroniki (zabawa w tv-sat), ale to chyba nie to samo!!!
    może polecicie mi jakieś mądre artykuły albo książke co by mi pokazały podstawy. ???????
    pozdrawiam i dzieki że wogóle zainteresowaliście sie moją sprawą
  • Pomocny post
    #6 3144481
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    @roobaq witam w klubie też pracuje w ochronie :) no cóż takie czasy ,temat również ciekawy dla mnie z tym że ja mam gdzie potrenować w diagnostyce (ojciec ma warsztat) i tak sama praktyka to nie wszystko ,podstawy elektroniki są mi znane zajmuje się komórkami robię też dużo w tv-sat,i ogólnie wszelakiej maści elektronice i z tym jest o wiele łatwiej niż z diagnostyką po pierwsze sprzęt do diagnozy jest strasznie drogi a żeby się czegoś nauczyć to trzeba go mieć i tu by się przydała jakaś porada ludzi z branży chodzi głównie co kupic aby zacząć? ofert sprzętu jest multum ,ja narazie listę potrzebnych rzeczy zestawiłem tak:
    1 oczywiście multimetr-to akurat mam
    2 miernik cęgowy
    3 skaner obd2
    4 interfejsy -na początek vag euroscan no i do LPG

pożniej myslałem o CDIF-ie jakby interes się rozwinął co tym zestawieniu myślicie?
  • Pomocny post
    #7 3146576
    Cyber
    Poziom 16  
    Napisz w jakich markach samochodow chcesz robic ?
  • REKLAMA
  • #8 3146639
    roobaq
    Poziom 11  
    w jakich markach ????
    najlepiej we wszystkich ale to pewnie nie wykonalne!!! napewno vw audi skoda, ale równierz honda bo auto takiej marki posiadam
    jak na razie to żadnych wiadomości nie chcecie mi podrzucić albo wskazać miejsca gdzie leżą. interesuje mnie najpierw troche teorii żebym wiedział co z czym sie je. póżniej co robić żeby nic nie popsuć itd
    chciałbym zacząć od zwykłego obd czyli aut starszych takich jest najwięcej w naprawie. pomału ale do przodu
    pozdrawiam
  • #9 3146651
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    popracuj w jakims konkretnym warsztacie tak z 3 lata a potem sie bierz do samodzielnosci bo wiecej popsujesz jest nagly postep elektroniki w motoryzacji ktory wlasnie nastepuje jezeli nie jestes w tym mocny to narazie sie trzym daleko od tego bo sprzetem za 300 nic nie zdzialasz no moze jak masz 20000 to predzej
  • Pomocny post
    #10 3146698
    Cyber
    Poziom 16  
    Zapomnij o OBDII ! Skoncentruj sie na diagnozie dla konkretnej marki. O ile ma to byc grupa Audi VW to polecam lapa i fejs z CAN`em. Cena lapa i jakies 500 zl. Potem to juz "tylko" troche doswiadczenia i jestes Gosc.
  • #11 3147643
    roobaq
    Poziom 11  
    witam
    -cyber już mam pierwszy problem co to jest lap ????
    mysle że chodzi o laptopa ?????
    posiadam ale tylko z usb brak portów com czyli rs 232 chyba pod to robią wszystkie interfejsy ?????
    jest jakaś lista aut z wyszczególnieniem co jeszcze jest pod obd a co już pod obd2 ?????
    poleć jakieś interfejsy
    dzieki za interesowanie
    pozdrawiam
  • #12 3147677
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Tak sobie czytam , czytam ... .Panowie koledze chodzi o podstawy . Jedno przychodzi mi do głowy : Centrum Szkolenia Motoryzacji- P. Kędzia w Poznaniu . Nie jest może tanio ,ale naprawdę warto. Ale cóz wiedza kosztuje nawet ta podstawowa :!:
  • Pomocny post
    #13 3149367
    Cyber
    Poziom 16  
    roobaq masz PW
  • #14 3149795
    zk2003
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Wiedza, praktyka i dużo chęci do pracy ,zacznij od fachowej literatury. Pamietaj samo nic nie przyjdzie,a w tej dziedzinie trzeba wytrwałości.
  • #15 3567683
    roobaq
    Poziom 11  
    dzieki wszystkim

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczęcie nauki diagnostyki pojazdów wymaga przede wszystkim chęci, wytrwałości oraz podstawowej wiedzy z elektroniki i mechaniki. Zaleca się zdobycie praktyki w warsztacie samochodowym, najlepiej przez kilka lat, aby uniknąć kosztownych błędów. Podstawą jest znajomość praw Ohma oraz obsługa podstawowych narzędzi diagnostycznych, takich jak multimetr, miernik cęgowy oraz skaner OBD. Warto zacząć od starszych samochodów z prostszym systemem OBD, zanim przejdzie się do bardziej zaawansowanych systemów OBD2 i diagnostyki marek premium. Wskazane jest skupienie się na konkretnej marce, np. grupie VW, Audi, Skoda, co ułatwia naukę i dostęp do specjalistycznych interfejsów diagnostycznych. Sprzęt diagnostyczny jest kosztowny, dlatego warto dobrze przemyśleć zakup interfejsów, takich jak VAG Euroscan czy CDIF. Laptop z portem COM (RS232) jest często wymagany do podłączenia interfejsów diagnostycznych. Dla początkujących polecane są kursy specjalistyczne, np. w Centrum Szkolenia Motoryzacji. Wiedza teoretyczna powinna być uzupełniona praktyką i kontaktami z doświadczonymi mechanikami. Forum i literatura fachowa są pomocne, ale nie zastąpią praktycznego doświadczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA