logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-3351X. Nie zatrzymuje się przy szukaniu.

Pawelek_85 22 Paź 2006 23:26 1587 8
REKLAMA
  • #1 3143834
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam problem z TV (jak w temacie). Otóż po przelutowaniu gniazda głowicy, bo miało zimny lut, TV przestało sie zatrzymywać przy szukaniu stacji i rozstaja sie momentalnie od zapamiętanego kanału metoda ręcznego dostrajania. Dodam, ze wcześniej tez był taki problem z tym TV i do wymiany był filtr znajdujacy sie w obwodzie ARCz. Co może być przyczyna uszkodzenia tego telewizorka, głowica, czy znowu układ ARCz??
  • REKLAMA
  • #2 3144233
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #3 3144305
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witam.
    Jeżeli nie wymieniłeś kandensatora lub filtru to znów trzeba skorygować zestrojenie rdzeniem w filtrze i tak w kółko co pewien czas.
    Tu są filtry:
    http://www.lewandowscy.pl/sklep/index_html2.p...age/2?osCsid=681f8d6dec66bd162fa85a2ee8380e04
  • #4 3147295
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Witam!

Przpatrzyłem stany na nózkach procesora (SMP 109b) i z tego co zauwazyłem to pływa mi napięcie warikapowe. IDENT pracuje prawidłowo, ARCh wynosi prawie 5V przy zapamietanej stacji. Natomiast po dwóch, trzech sekundach zaczyna mi spadać napiecie warikapowe. Tranzystor w układzie całkujacym jest dobry... Macie jakis pomysł?
  • REKLAMA
  • #5 3147697
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witam.
    Wstrojenie filtru ARCZe to dosyć precyzyjna operacja , trzeba cierpliwie zmieniać położenie rdzenia w filtrze nawet nie pół obrotu i przemiennie sprawdzać czy podczas strojenia zatrzyma się na stacji .
  • REKLAMA
  • #6 3150440
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Witam.

Przmierzyłem raz jeszcze procesor i co sie okazało, ze napiecie ARCz podczas strojenia ma wartośc nie 5 V, tylko 50mV, czyli wogóle nie pracuje. Wymieniłem zapobiegawczo tranzystor sterujący RQ05 ale nic to nie dało. W sumie się trochę dziwie, przed przelutowaniem głowicy wszystko było w porządku, filtrem nie kręciłem, bo nie było takiej potrzeby. Jedyne co zrobiłem przed naprawą głowicy, to rozładowałem trafo WN poprzez zwarcie anody do radiatora od scalaka dźwieku, bo potrzebowalem wyciągnąć cała chassis. Pytanie do kolegów. Czy źle zestrojony obwód ARCz może być przyczyną stalej wartości napiecia ARCz (50mv)? Bo ja to rozumiem tak, ze jesli jest źle zestrojony obwód ARCz, to dalej pracuje w zakresie od 0 do 5V, z tym, ze nie pokrywa sie z sygnałem IDENT i efektem jest omijanie stacji i odstrajanie sie od niej.
  • #7 3150877
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Przeskok iskry mógł uszkodzić scalak, w którym jest wytwarzane napięcie błędu ARcz. Tak sie nie rozładowuje wysokich napięć w telewizorze. Trzeba to robić przez sondę WN, lub w ostateczności do umasienia kineskopu, a nie w pobliżu wrażliwych układów scalonych.

Remeknapri
  • #8 3185116
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Witam po dłuższej nieobecnosci :)
    Okazało sie, ze kolega Remeknapr miał racje. Uszkodzeniu uległ układ TDA 8362. Po podstawieniu nowego układu TV działa prawidłowo, zatrzymuje sie przy napotkaniu sygnału i nie odstraja sie. Musze tylko jeszcze wyregulowac obwód ARCz, bo TV odstraja sie leciutko od najsilniejszego sygnału, ale to już dla mnie nie jest problem. Dzieki wszystkim za pomoc. Temat zamknięty.
  • Pomocny post
    #9 3186017
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Gratuluję skutecznej naprawy i życzę dalszych sukcesów.

Pozdrawiam Remeknapr

PS Jest taki przycisk "pomógł". To choćby dla statystyki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Samsung CK-3351X, który po przelutowaniu gniazda głowicy przestał zatrzymywać się podczas automatycznego wyszukiwania stacji i odstrajał się od zapamiętanych kanałów przy ręcznym dostrajaniu. Wcześniej występowały problemy z filtrem w obwodzie ARCz, który wymagał regulacji rdzeniem. Pomiar napięcia warikapowego wykazał, że napięcie ARCz nie osiągało prawidłowej wartości (około 50 mV zamiast 5 V), co wskazywało na uszkodzenie układu sterującego. Przyczyną okazał się uszkodzony układ scalony TDA8362, który generuje napięcie błędu ARCz. Po wymianie TDA8362 telewizor zaczął prawidłowo zatrzymywać się na stacjach i stabilizować sygnał, choć wymagał jeszcze drobnej regulacji obwodu ARCz. Zalecano ostrożność przy rozładowywaniu wysokiego napięcia, aby nie uszkodzić układów scalonych.
REKLAMA