logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać CD z autostartem pliku index.html w Nero Express 5.5 – instrukcja krok po kroku

forestx 23 Paź 2006 18:15 2784 6
REKLAMA
  • #1 3145804
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Tak wiem, że było setki razy, ale chiba się wpędziłem w kanał (dwie zarwane nocki i już nie "kumam") a sprawa jest pilna - termin: 07:00 24.10.06.
    Więc proszę o opis (step by step) jak za pomocą Nero Expres 5.5 nagrać płytę, która wystartuje plik: index.html w domyślnej przeglądarce windowsa.

W nagrodę podaruje równą sumę punktów: 128 - za 1-szy działający opis.

P.S.
    Roboty mam jeszcze sporo, a po siódmym kasowaniu CD-RW "zwątpiłem" w "jasność" mojego postrzegania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3145838
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, skoro ma to być domyślna przeglądarka, to nie jest to najprostsze, chyba trzeba użyć osobnego programu. Taki program, razem z opisem, można zdobyć tutaj: http://www.duckware.com/winopen/index.html

To wyżej zadziała na pewno, ale nie wiem czy jest konieczne. Nie używam od dawna windows, ale z tego co pamiętam, jest tam polecenie "start". Więc może tak ?

open=start index.html

Czy działa nie wiem, ale zawsze to jakiś pomysł.

Znalazłem też:

[autorun]
    shellexecute=index.htm

Wg opisu działa tylko z nowszymi windowsami.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3146004
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Właśnie tak wyglada zawartość mojego "autorun.inf"
    Cytat:
    open=start index.html

Inaczej: jak w nero expres nagrać tą płytę: jako "dysk z danymi" czy "startowy dysk danych"?
  • REKLAMA
  • #4 3146042
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, jako "dysk z danymi". Ale jeśli "start" nie działa, sprawdź czy:

- Masz włączone autoodtwarzanie (wiem że głupie pytanie, ale zawsze...)
    - Możesz nagrać jakiś program i czy "open=program.exe" zadziała.

Jeśli program zadziała, oznacza to problem z poleceniem start, pozostaje wtedy spróbować innej metody.

Znalazłem jeszcze taki bardzo prosty program otwierający index.html:

http://www.laffeycomputer.com/igniter.html

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #5 3147219
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Pliki *.exe otwierają sie normalnie. A html jak nie chciał, tak nie chce :(
  • #6 3147252
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Ja bym uderzył w płytki dołączone do pisemek komputerowych. Nie pamiętam na której exe otwierał index.htm, był to albo Enter, albo KŚ Ekspert.
  • #7 3147339
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    15 minut snu i ... powrót do podstaw:
    autorun.inf zawiera:
    Cytat:
    [autorun]
    open=start.bat

start.bat zawiera:
    Cytat:
    index.html

Niech żyje DOS.
    Wiem, że to lamerskie ... ale działa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nagrania płyty CD z autostartem pliku index.html przy użyciu Nero Express 5.5. Problem polega na tym, że standardowe metody autostartu plików HTML na płycie CD nie działają poprawnie w systemie Windows. Proponowane rozwiązania obejmują utworzenie pliku autorun.inf z wpisem "open=start index.html" lub "shellexecute=index.htm", jednak działają one tylko na nowszych wersjach Windows i nie zawsze skutecznie. Wskazano również na konieczność nagrania płyty jako "dysk z danymi", a nie "startowy dysk danych". W przypadku braku efektu, sugerowano użycie zewnętrznych programów do uruchamiania pliku HTML, takich jak WinOpen lub Igniter. Ostatecznie, jako najprostsze i niezawodne rozwiązanie, zaproponowano wykorzystanie pliku start.bat uruchamianego z autorun.inf, co działa w środowisku DOS i pozwala na automatyczne otwarcie pliku index.html. Podkreślono również konieczność włączenia funkcji autoodtwarzania w systemie Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA