logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić autostart płyty CD/DVD z otwieraniem wybranego folderu i własną ikoną?

mieszko89 27 Kwi 2007 07:55 3477 8
REKLAMA
  • #1 3825581
    mieszko89
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    witam wszystkich;)
    chcialem nagrac sobie płyte z programami itp. W głównym katalogu płyty mam durzo plikow i chciałbym zrobić tak że po wlozeniu płyty do napędu zmieniłaby sie ikonka i otworzył wskazany folder i gdy kliknął bym w napęd z tą płytą otworzyłby mi sie własnie tez ten wskazany folder omijając gówny katalog płyty.
    Czy jest to wykonalne?
    Jak to zrobić w prosty sposób?
  • REKLAMA
  • #2 3825613
    lucask87
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Pomoże ten program:
    http://www.internetstandard.pl/ftp/12487/Autostart%20Kreator%201.2.1.0%20pl.html
    Możesz też stworzyć plik autorun.inf (wrzuć go na płytę razem z ikonką) o treści:
    [autorun]
    open=katalog_do_otworzenia
    icon=ikona.ico

Więcej info o autorunie:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/AUTORUN.INF

Dodano po 1 [minuty]:

A jeżeli chcesz, aby po włożeniu pokazała się zawartość płyty (bez wchodzenia w jakiś katalog), to nie umieszczaj opcji open w pliku autorun.inf :)
  • REKLAMA
  • #3 3825625
    mieszko89
    Poziom 17  
    chodzi mi o to zeby po wlorzeniu plyty otworzyl sie dany folder
    po dwukrotnym kliknieciu tez sie otowrzy ten folder zeby ominac gowny katalog plyty a inf'em moge otworzyc tylko .exe albo .html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3825700
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    [autorun]
    open=explorer \katalog_do_otworzenia
    icon=ikona.ico
    nie sprawdzałem ale powinno zadziałac.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 3825893
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    mala poprawka: explorer.exe c:\windows , najlatwiej sprawdzic jak cos dziala w uruchom, to jest to samo co autorun tak naprawde... (lub inaczej on to wykorzystuje)
  • #6 3825915
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Cibas podając litere dysku w ścieżce do folderu sprawiasz, że na innym komputerze gdzie napęd CD ma inną litere autorun nie otworzy tego folderu.
  • REKLAMA
  • #7 3826210
    mieszko89
    Poziom 17  
    dzięki za raz sprawdze to na wirtualnym napedzie dizeki własnie o to mi chodziło nie mogłem nigdzie znaleśc komendy za chwile przysiąde i sprawdze ;)
  • Pomocny post
    #8 3826248
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    tak oczywiscie, to jest znowu moj blad, lub poprostu przyklad;)
  • #9 3826282
    mieszko89
    Poziom 17  
    dzięki zrobilem ale prawidlowa komenda to:
    open=explorer nazwa katalogu
    bez ukosnikow itp ale pomogliscie mi dzieki ;D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu ustawienia autostartu płyty CD/DVD tak, aby po jej włożeniu do napędu automatycznie otwierał się wskazany folder zamiast głównego katalogu płyty oraz aby zmieniła się ikona napędu. Rozwiązaniem jest użycie pliku autorun.inf umieszczonego w katalogu głównym płyty, zawierającego wpisy: [autorun], open=explorer nazwa_katalogu oraz icon=ikona.ico. Ważne jest, aby w ścieżce do folderu nie podawać litery dysku, ponieważ może się ona różnić na różnych komputerach. Program Autostart Kreator 1.2.1.0 może ułatwić tworzenie takiego autostartu. Komenda open powinna wywoływać explorer bez znaków specjalnych, np. open=explorer katalog_do_otworzenia. Dzięki temu po dwukrotnym kliknięciu na napęd z płytą otworzy się bezpośrednio wskazany folder, omijając katalog główny płyty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA