logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytania o straty i napięcie zwarcia w transformatorach trójfazowych

sqrka 23 Paź 2006 20:13 4857 5
REKLAMA
  • #1 3146289
    sqrka
    Poziom 11  
    Mam parę pytań odnośnie transformatorów trójfazowych:

1) Dlaczego w stanie jałowym głównym składnikiem strat występujących w transformatorze są straty w rdzeniu?

2) Dlaczego rdzenie transformatorów są wykonywane z blach?

3) Co to jest napięcie zwarcia?

4 Dlaczego w stanie zwarcia można pominąc straty w rdzeniu?

5) Dlaczego w schemacie zastępczym transformatora parametry strony wtórnej są przeliczone na stronę pierwotną?

6) Jaką część transformatora w schemacie zastępczym reprezentują parametry gałęzi poprzecznej?

Jak widać jestem laikiem elektrycznym i proszę o wyjaśnienia co do tych rzeczy tak abym mógł je pojąć zrozumieć. Ta wiedza potrzebna mi na laboratorium z elektrotechniki.

Z góry dziękuje za pomoc. Student wydz. mechanicznego :cry:
  • REKLAMA
  • #2 3146346
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Witam.
    1.Ponieważ energia pobierana jest wykoprzystywana tylko na przemagnesowanie rdzenia, straty w miedzi są zerowe ponieważ prąd jest zerowy.
    2.Z blach i do tego izolowanych od siebie. Chodzi o zminimalizowanie zjawiska prądów wirowych.
    3.To takie napięcie strony pierwotnej (kilka procent nominału) przy którym prąd w uzwojeniu wtórnym osiąga wartość nominalną.
    4.W tym przypadku straty w rdzeniu są pomijalnie małe w stosunku do strat w miedzi.
    5.Dla łatwiejszego obliczania.
    6.Magnesowanie i wszystko co z tym związane (w trafie).
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3146349
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    to, że nie wiele wiesz to widać po zadawanych pytaniach, ale skoro są to pytania, jak sam napisałeś, na laboratorium z elektrotechniki, to musiałeś mieć wcześniej wykłady i ćwiczenia z tego przedmiotu i tam szukaj sobie odpowiedzi na te proste pytania.
    Odrobisz zadanie sam, będziesz mieć satysfakcję, iż czegoś nauczyłeś się.
    Natomiast skoro czekasz na "gotowca" to chyba nie tędy droga.
    Poza tym, to Google Twoim przyjacielem, zobacz:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Badanie+t...tora+tr%C3%B3jfazowego&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3146381
    sqrka
    Poziom 11  
    Na wykladzie to bede miał jak już skończę laborki bo mam jeszcze ich 3 tyg a z tematem na wykladzie dojdziemy moze w styczniu. Przyzanje sie ze jestem laikiem w tej kwestii a prądy itp to dal mnie abstrakcja. na studiach to jest tak ze nie koniecznie ci wyłazą wiedze na tacę. Samemu trzeba radzic sobie na wszelkie sposoby, przypominam tonący brzytwy sie chwyta. Wiesz? robisz doświadczenie - nie? 2 i wypad. Twarda logika.
    (tak nawiasem mówiąc, poza tematem oraz aproso's tego ze szukam frajera co mi napisze referat na ten temat -> chodzi o proste kilkuzdaniawe wyjasnienia)

:)
  • REKLAMA
  • #5 3147856
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Poprzednie odpowiedzi byly troche lakoniczne i nie pozwalaja zrozumiec problemu. Ale chcac udzielic dobrych i zrozumialych odpowiedzi trzeba by sie rozpisac na pare stron. Jesli masz dostep do biblioteki sprobuj wypozyczyc ksiazke: Antoni Plamitzer "Maszyny elektryczne". Jest to najlepsza ksiazka z tej dziedziny z jaka sie spotkalem. Troche gruba, ale nie pozostawia zadnych watpliwosci. Pozdrawiam
REKLAMA