logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion BD269 w Skoda Octavia - radio działa, ale centralny zamek nie z pilota

mikolaj26 23 Paź 2006 20:40 7816 8
REKLAMA
  • #1 3146403
    mikolaj26
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Podłączałem radio clarion bd269. Okazało się że radio działa tylko z klucztkiem w stacyjce. Dodatkowo kasuje się pamięć. Zrobiłem mostek w kostce od zasilania w którym załącza się +12 po przekręceniu kluczyka.
    Radio działa ok. Zale nie działa mi zamykanie centralnego zamka z pilota. Czy to ma jakiś związek?
  • REKLAMA
  • #2 3146499
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Jasne!
    Przez zrobienie mostka podałeś +12V na centralkę, która ten sygnał "widzi" jakby był przekręcony kluczyk. I blokuje zamykanie zamka (zresztą słusznie).
    Powinieneś podłączyć +12V na stałe do zasilania radioodbiornika i układu podtrzymania pamięci, jednak "nie puszczać" tego napięcia z powrotem w instalację samochodu. np odciąć przewód.
  • REKLAMA
  • #3 3146521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3146781
    mikolaj26
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzięki za pomoc. Jutro sprawdzę.
  • #5 3147725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7616478
    myszaty83
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Kontynuując wątek chciałbym zapytać, czy ktoś spotkał się z sytuacją niemożności włączenia radia bez kluczyka w stacyjce pomimo prawidłowego podłączenia zasilania?

Zamontowałem do Octavii radio Clarion CZ209EG, zamieniłem kable +12V z akumulatora i +12V ze stacyjki w kostce ISO. Radio włącza się i wyłącza razem z kluczykiem, pamięta ustawienia i stacje itd, jednak nie włącza się bez kluczyka w stacyjce.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
  • #7 7617265
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5138
    Nie zamienić tylko zmostkować od strony radia i podłączyć do stałego plusa w aucie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #8 7617608
    myszaty83
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jeżeli zmostkujemy oba wejścia po stronie radia i podłączymy do stałego plusa to wówczas radio będzie działało niezależnie od kluczyka w stacyjce (możemy je włączyć i wyłączyć tylko ręcznie - przyciskiem na radiu, tracimy funkcję automatycznego włączenia i wyłączenia radia w reakcji na sygnał ze stacyjki).

Moje pytanie dotyczy sytuacji w której nie rezygnujemy z funkcji automatycznego włączenia/wyłączenia radia w reakcji na kluczyk, a jednocześnie powinna być możliwość włączenia radia bez kluczyka w stacyjce.
  • #9 7618326
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5138
    Dodano po 46 [sekundy]:

myszaty83 napisał:
    Jeżeli zmostkujemy oba wejścia po stronie radia i podłączymy do stałego plusa to wówczas radio będzie działało niezależnie od kluczyka w stacyjce (możemy je włączyć i wyłączyć tylko ręcznie - przyciskiem na radiu, tracimy funkcję automatycznego włączenia i wyłączenia radia w reakcji na sygnał ze stacyjki).

Moje pytanie dotyczy sytuacji w której nie rezygnujemy z funkcji automatycznego włączenia/wyłączenia radia w reakcji na kluczyk, a jednocześnie powinna być możliwość włączenia radia bez kluczyka w stacyjce.

To zależy wyłącznie od modelu radia, nie każde ma możliwość pracy w ten sposób Spotkałem któregoś grundiga, który włączał się przy wyłączonym zapłonie i nie tracił logiki zapłonu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie radia Clarion BD269 w Skodzie Octavii z mostkowaniem przewodu +12V po stacyjce powoduje, że moduł komfortu interpretuje sygnał jako włączony zapłon, co blokuje zdalne zamykanie centralnego zamka pilotem. Aby radio działało poprawnie i pamięć nie była kasowana, należy podłączyć stałe +12V do zasilania radia i układu podtrzymania pamięci, jednocześnie odcinając przewód +12V ze stacyjki od instalacji samochodu, aby nie wracał sygnał do modułu komfortu. Można to osiągnąć przez rozłączenie przewodu lub zastosowanie przejściówki ISO-ISO, co pozwala na profesjonalne podłączenie bez cięć fabrycznej wiązki. W przypadku modeli Clarion i podobnych, radio może działać tylko z kluczykiem w stacyjce, jeśli nie ma możliwości pracy niezależnej od zapłonu. Niektóre modele innych marek, np. Grundig, umożliwiają włączenie radia bez kluczyka, zachowując jednocześnie funkcję automatycznego włączania i wyłączania radia z sygnałem zapłonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA