Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Clarion bd269 i Skoda Octavia podłączenie radia

mikolaj26 23 Oct 2006 20:40 7624 8
    mikolaj26
    Level 11  
    Podłączałem radio clarion bd269. Okazało się że radio działa tylko z klucztkiem w stacyjce. Dodatkowo kasuje się pamięć. Zrobiłem mostek w kostce od zasilania w którym załącza się +12 po przekręceniu kluczyka.
    Radio działa ok. Zale nie działa mi zamykanie centralnego zamka z pilota. Czy to ma jakiś związek?
    any56
    Level 39  
    Jasne!
    Przez zrobienie mostka podałeś +12V na centralkę, która ten sygnał "widzi" jakby był przekręcony kluczyk. I blokuje zamykanie zamka (zresztą słusznie).
    Powinieneś podłączyć +12V na stałe do zasilania radioodbiornika i układu podtrzymania pamięci, jednak "nie puszczać" tego napięcia z powrotem w instalację samochodu. np odciąć przewód.
    User removed account
    User removed account  
    mikolaj26
    Level 11  
    Dzięki za pomoc. Jutro sprawdzę.
    User removed account
    User removed account  
    myszaty83
    Level 2  
    Witam,

Kontynuując wątek chciałbym zapytać, czy ktoś spotkał się z sytuacją niemożności włączenia radia bez kluczyka w stacyjce pomimo prawidłowego podłączenia zasilania?

Zamontowałem do Octavii radio Clarion CZ209EG, zamieniłem kable +12V z akumulatora i +12V ze stacyjki w kostce ISO. Radio włącza się i wyłącza razem z kluczykiem, pamięta ustawienia i stacje itd, jednak nie włącza się bez kluczyka w stacyjce.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    milejow
    Level 43  
    Nie zamienić tylko zmostkować od strony radia i podłączyć do stałego plusa w aucie
    myszaty83
    Level 2  
    Jeżeli zmostkujemy oba wejścia po stronie radia i podłączymy do stałego plusa to wówczas radio będzie działało niezależnie od kluczyka w stacyjce (możemy je włączyć i wyłączyć tylko ręcznie - przyciskiem na radiu, tracimy funkcję automatycznego włączenia i wyłączenia radia w reakcji na sygnał ze stacyjki).

Moje pytanie dotyczy sytuacji w której nie rezygnujemy z funkcji automatycznego włączenia/wyłączenia radia w reakcji na kluczyk, a jednocześnie powinna być możliwość włączenia radia bez kluczyka w stacyjce.
    milejow
    Level 43  
    Dodano po 46 [sekundy]:

myszaty83 wrote:
    Jeżeli zmostkujemy oba wejścia po stronie radia i podłączymy do stałego plusa to wówczas radio będzie działało niezależnie od kluczyka w stacyjce (możemy je włączyć i wyłączyć tylko ręcznie - przyciskiem na radiu, tracimy funkcję automatycznego włączenia i wyłączenia radia w reakcji na sygnał ze stacyjki).

Moje pytanie dotyczy sytuacji w której nie rezygnujemy z funkcji automatycznego włączenia/wyłączenia radia w reakcji na kluczyk, a jednocześnie powinna być możliwość włączenia radia bez kluczyka w stacyjce.

To zależy wyłącznie od modelu radia, nie każde ma możliwość pracy w ten sposób Spotkałem któregoś grundiga, który włączał się przy wyłączonym zapłonie i nie tracił logiki zapłonu