logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm SUPER FORTECA w SEAT CORDOBA sam się załącza i dioda gaśnie

slawjed 23 Paź 2006 20:59 1803 11
  • #1 3146487
    slawjed
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.Alarm jest założony w samochodzie SEAT CORDOBA.Od jakiegoś czasu sam się załącza bez powodu,a w nocy jest to uciążliwe.Zauważyłem jeszcze jeden dziwny obiaw ,po załączeniu alarmu po kilku godzinach dioda przestaje świecić i nie można otworzyć drzwi z pilota(alarm podpięty pod central zamek).Po otwarciu drzwi kluczykiem i uchyleniu drzwi alarm zaczyna wyć.Dziwne bo skoro dioda nie świeci alarm nie powinien być aktywny.Może ktoś z kolegów spotkał się z takim dziwnym działaniem alarmu i jakie mogą być tego przyczyny.Pozdrawiam.
  • #2 3146568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3146604
    Zmacio
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    Sprawdź poprawność podłączenia zasilania. Wygląda tak jak by była kiepska masa. Z opisu wnioskuję, że alarm traci masę, a po otwarciu drzwi ciągnie ją sobie z włącznika drzwiowego. Kiedy alarm był uzbrojony i miał odcięte zasilanie lub było ono niepewne, to po ponownym pojawieniu się zasilania może od razu wyć.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze, że przez wł. drzwiowy masa jest niepełna dla elektroniki alarmu i centrala może zachowywać się nielogicznie.
  • #4 3149806
    slawjed
    Poziom 12  
    Przepraszam za błędne podanie modelu auta jest to SEAT IBIZA 2002.Dziękuje za podpowiedz,jutro sprawdzę podłączenie masy do alarmu.
  • #5 3149872
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3149917
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Ktoś mi kiedyś mówił, że w niektórych VW jak napięcie spada poniżej pewnego poziomu, to odłącza się zasilanie (stały plus) światełka i innych urządzeń. Może to jest to... zasilanie alarmu podpięte pod któryś z takich plusów i ginie jak napięcie spadnie poniżej wymaganego poziomu. Po otwarciu drzwi to napięcie ponownie się pojawia i alarm zaczyna wyć.
    Tak swoją drogą, czy ktoś wie coś o takim patencie Volkswagena?
  • #7 3149924
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    czytalem gdzies w postach ad superfortecy ze masa i plus musi byc wziety bezposrednio z aku lub jak najblizej niego....dla mnie to nie zrozumiale....:D:D
  • #8 3150942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3153139
    robson245
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    witam. miałem kiedyś podobny przypadek tylko że zdarzyło się to chyba dwa razy a mianowicie bezpiecznik od zasilania był zle włożony w oprawkę i to był powód a u ciebie to raczej jak koledzy piszą zanika + w celu oszczędzania energi ,w niktórych nowych samochodach coś takiego stosują
  • #10 3156393
    slawjed
    Poziom 12  
    Witam.Narazie podpiąłem dodatkową mase do centralki zobaczę jaki będzie tego efekt , jak to nie pomoże będę kombinować coś z + zasilania centralki.
  • #11 3228218
    slawjed
    Poziom 12  
    Witam.Podłączenie dodatkowego plusa i minusa do alarmu nic nie pomogło alarm w dalszym ciągu po kilku lub kilkunastu godzinach przestaje działać.Podejrzewam że wina siedzi w centralce alarmu.
    Pozdrawiam.
  • #12 3228505
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    No jeżeli po podpięciu dodatkowego zasilania alarm dalej usypia, to ja też stawiam na uszkodzenie centralki alarmu. Dziwne tylko, że po odwarciu drzwi zaczyna wyć...

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie SEAT Ibiza 2002 zainstalowano alarm Super Forteca, który samoczynnie się załącza, a po kilku godzinach dioda alarmu gaśnie, uniemożliwiając otwarcie drzwi pilotem. Po otwarciu drzwi kluczykiem alarm zaczyna wyć, mimo braku świecącej diody. Przyczyną problemu może być nieprawidłowe podłączenie masy lub zasilania alarmu, zwłaszcza gdy masa jest pobierana przez włącznik drzwiowy, co powoduje niestabilne zasilanie centralki i nielogiczne zachowanie systemu. W niektórych modelach VW stosowane jest odłączanie zasilania urządzeń przy spadku napięcia, co może wpływać na działanie alarmu. Próby podłączenia dodatkowej masy i plusa nie rozwiązały problemu, co wskazuje na możliwe uszkodzenie centralki alarmu. Zalecane jest bezpośrednie podłączenie masy i plusa z akumulatora lub jak najbliżej niego, aby zapewnić stabilne zasilanie systemu alarmowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA