Witam.Mam stare,ale w miare dobre radio Pionieer P6800R i nie mam pojęcia,które ze styków to + a który to minus i jak ida kable od głośników ;)Dołaczam fote z ponumerowanymi stykami(w aucie nie mam kostki-same kable)
To radio ma klasyczną kostkę ISO, opis klasycznej kostki znajdziesz tutaj
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic254737.html . Plusy są trzy (stały, po kluczyku i podświetlanie) a masy dwie, jedna w kostce zasilania a druga na obudowie.
SławeK
PS. Warto czytać posty wyróżnione na początku działów i opisy działów.
Dzięki za linka,podłączyłem radio,Wszystko jest ok,poza tym ze nie mam podświetlania :(wszystko chodzi,tlyko panel sie nie podświetla.Mozliwe ze źle podłaczyłem,ale to by chyba radio sie nie odezwało
możliwe ze są do wymiany diody,ale nagle wszystkie by nie świeciły?? Czytałem na forum ze to wina scalaka??Może ktoś mi powie jak sprawdzić-co jest winne temu ze diody nie działają
To się nie mówi tylko się mierzy i nie trzeba zgadywać. A wtedy wiadomo co dioda a co żarówka ale jak ktoś nie rozróżnia to lepiej niech odpuści to radio.
SławeK
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Podłączenie radia Pioneer P6800R wymaga znajomości klasycznej kostki ISO, gdzie plusy to trzy styki (stały, po kluczyku i podświetlanie), a masy dwie – jedna w kostce zasilania, druga na obudowie. W przypadku braku kostki w aucie należy rozpoznać kable według standardu ISO. Radio nie posiada osobnego wejścia podświetlenia – panel świeci po podaniu prawidłowego zasilania. Problemy z podświetleniem mogą wynikać z uszkodzonych żaróweczek, a nie diod LED czy scalaka. Zaleca się pomiar elementów zamiast zgadywania, aby określić przyczynę braku podświetlenia. Kable głośnikowe należy podłączyć zgodnie z oznaczeniami standardowej kostki ISO.