Witam!
Zdaję sobie sprawę że większość osób udzielających się w dziale "Telefony Komórkowe GSM" posiada własne serwisy gsm, i najlepiej gdyby z każdą popierdułką lecieć do serwisu. Jednak mi nie o to chodzi! Ten telefon ma już dość pseudo serwisów! Kupiłem go nowiutkiego, z sieci T-Mobile UK, było to w maju tego roku, zapłaciłem za niego 800zł. Nie mając wcześniej styczność z serwisami gsm, wziąłem telefon pod rękę i poszedłem pochodzić po serwisach z zapytaniem: "czy da radę i za ile?" Tylko w jednym odpowiedź była pozytywna, pan z błyskiem w oku zaczął wychwalać że w ogóle świetny wybór telefonu itp., itd. ... Cena usługi 70zł (zdjęcie blokady sim-lock), zapytałem odrazu o wgranie polskiego języka, pan odpowiedział "niestety jeszcze nie mamy, alę proszę zajrzeć za tydzień..dwa". OK, mówię to na kiedy będzie gotowy? "Na jutro, bo mamy nowego BOX'a, robi K750i od "strzała"". To zostawiłem telefon...
Następnego dnia zachodzę do tego ekstra serwisu, pan z uśmiechem na ustach wyciąga mojego SE i mówi "zrobiony!", ok wkładam kartę sim z Idei, włączam telefon...szuka sieci...znajduje...jest działa! Już miałem wyciągać pieniądze i płacić, ale otworzyłem zasłonę aparatu, aparat włączył się i zaraz wyłączył...co jest k... myślę sobie. Jeszcze raz, odsłaniam obiektyw, i to samo. No to mówię do uśmiechniętego pana, że chyba coś nie gra(uśmiechu już brak), oddaję telefon, pan usilnie próbuje naprawić oprogramowanie wyciągając i wkładając baterię...

Po paru minutach pada propozycja, "niech go pan zostawi do jutra, to popatrzę..." Myślę sobie innego wyjścia nie mam, sam to mogę z niego zrobić samolot i wyrzucić z któregoś piętra.
Przychodzę następnego dnia, pan udaje że mnie nie widzi, po chwili jednak podchodzi i mowi "niestety uszkodzilo się oprogramowanie podczas zdejmowania sim-locka, trzeba bedzie wgrac nowe, niestety to potrwa prosze zostawic nr telefonu odezwe się do pana jak bedzie gotowy", pytam o orientacyjny czas naprawy..."tydzień" Myślałem że mnie szlag trafi! Ok, mówię, zostawiam telefon, biorę potwierdzenie przyjęcia do naprawy i wychodzę...
...Po 14 dniach dzwoni telefon, "ja w sprawie tego K750i, juz jest zrobiony, wszystko działa jak trzeba!", to uradowany wsiadam w samochod jadę do serwisu, wchodzę pan z usmiechem podaje mi telefon... Odpalam, wladam karte robię test OK! Wszystko działa! Tylko jakieś te boki tego telefonu "pocharatane", ale wniebowzięty płacę i wychodzę...
Następnego dnia, bawiąc się telefonym przy świetle dziennym...patrzę i k... własnym oczom nie wierzę! po bokach normalnie dziury od otwierania telefonu, szkiełko od flesza popękane, niechlujnie sklejone kropelką, momentalnie pod szybką pojawia się kurz...mało tego dzwoni telefon, odbieram i teraz dla odmiany, uszom nie wierzę! Słychać "pierdzenie" w słuchawce, jakiś niewyraźny ten głos. Wkur... na maksa, zachodzę następnego do tego wspaniałego "Serwisu" przez wielkie "S" i mówię jaka jest sytuacja, pan stwierdził że odebrałem telefon i koniec, trzeba było nie odbierać i już... Kurwicy(przepraszam za słowo) dostałem!
Od tego czasu omijam takie "profesjonalne" serwisy duuuuużył łukiem!
To taka mała dygresja na temat oddawania telefonu do serwisu...
Przechodząc od słów do czynów......a jednak, zrobiłem to bez problemu i to zupełnie za darmo przy użyciu
DARMOWYCH programówi kabla DCU-60 w ciągu 20 minut!
Można to zrobić na telefonych tylko z CID 36 (na razie
Potrzebne są:
-kabel DCU-60
-sterownik USB
-Menedżer plków FAR z pluginem "SE Flash Plugin" w wersji 0.10.0.44 autorstwa Darkmena
- plik erom: erom_db2010_red36_44000000_00020000
- Program GFlash w wersji 1.2b
- Pliki: K750_R1DB001_MAIN_1_EU_1_CL_RED36.mbn oraz K750_R1DB001_FS_EMEA_1_RED36.fbn
- No i oczywiście telefon z CID36 i 20 minut spokoju...
Telefon działa od ponad 12 godzin, włączył się za pierwszym razem, testowałem wszystko i działa bez zarzutów!
Po tym bez problemu można wgrac soft od wersji W800i Walkman przy pomocy również programu GFlash...
Jeżeli ktoś jest zainteresowany opisem jak to zrobić to na pewno go znajdzie w sieci, jeżeli nie to mogę opisać co i jak...enjoy!
Pozdrawiam, Robert.