logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

cyfra+ = problem z instalacją tv czy z konwerterem?

Arek99 25 Paź 2006 09:20 3688 7
REKLAMA
  • #1 3150944
    Arek99
    Poziom 2  
    zakupiłem zestaw do odbioru cyfry - antena i tuner mediasat. Sprzęt jest zainstalowany i ustawiony. Problem polega na tym, że po odpaleniu sprzętu mam na ekranie czewony kwadrat, czyli brak sygnału. Wystarczy że poluzuję i ponownie zakręcę dowolną złączkę F na kablu i sygnał się załącza i wszystko jest ok. Po wyłaczeniu tunera i potem ponownym załczeniu problem znowu jest ten sam - brak sygnału. I znowu musze dowolną złączkę poluzowac i dokręcić i sygnał jest. I tak za każdym razem. I teraz gdzie jest problem - czy w konwererze, czy w instalacji kablowej. Instalacja składa się z 3 łączonych złączkami F kabli - 1. od anteny na strych, 2. ze strychu pod tynkiem do pokoju, 3. w pokoju ze ściany do tunera. Myślałem , że problem jest z którąś konkretną złączką F, ale łączenia są poprawne i wystaczy "zruszyć" połączenie na którejkolwiek, aby sygnał wrócił. Poradźcie coś
  • REKLAMA
  • #2 3150969
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Jaką masz łącznie długość przewodu?
    Podstaw tuner analogowy lub inny cyfrowy - oszczędzisz sobie nerwów i pracy - zobacz jaki efekt.

Powymieniaj (podstaw) nowe beczki - może przerywać któraś z nich.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3151013
    Arek99
    Poziom 2  
    łączna długość przewodów ok. 15m, przewody raczej dobrej jakości. Nad beczkami tez się zastanawiałem, czy to nie one są problemem. Problemu upatruję też w konwerterze lub kablu, który mam połozony w ścianie - żyłą jest drożna może uszkodzony jest oplot
  • #4 3151037
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Pomierz napięcie na konwerter, czy masz pojedyńczy konwerter?
  • #5 3151056
    Arek99
    Poziom 2  
    konwerter pojedynczy - standardowy dostarczany przez cyfrę+
  • REKLAMA
  • #6 3157982
    Arek99
    Poziom 2  
    sprawdziłem przewód, któy idzie w ścianie jest ok. Napięcie dochodzi na konwerter. Beczki sprawdzałem, ale to nie one są problemem, bo wystarczy rozłączyć którekolwiek połączenie i połączyć ponownie aby sygnał wrócił. Problemu upatruję więc w konwerterze, który potrzebuje chyba większego kopa/napięcia do rozruchu. Tylko nie wiem czy mi to cyfra+ teraz wymieni
  • REKLAMA
  • #7 3158397
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Spróbuj ,gdy nie ma sygnału, wejsc do menu i softwareowo wyłączyć i włączyć zasilanie konwertera moze tunerek cos nawala.
    Pozdrawiam Michał
  • #8 3158576
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, jeżli wystarczy ruszyć któreś ze złącz, to odpowiedź sam sie nasówa , wymień wszystkie końcówi ( złącza , beczki ) zarób na nowo kabel . Pamiętaj aby wykorzystać F-ki ktore dedykowane sa do twojego kabla . Jeżeli wymienisz końcówi i okaże sie że jest tak samo , oznacza to że kabel jest w którymś miejscu załamany i każdy ruch powoduje to że sygnał raz jest a raz go niema ( zwarcie ) mozesz uszkodzić tuner , ewentualnie konwerter . w tej sytuacji pozostanie wymiana kabla na dobry jakościowo . Pozdrawiam Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zestawu do odbioru telewizji cyfrowej Cyfra+ składającego się z anteny i tunera Mediasat. Po uruchomieniu tunera pojawia się brak sygnału (czerwony kwadrat), który ustępuje po poluzowaniu i ponownym dokręceniu dowolnej złączki F na kablu. Instalacja kablowa składa się z trzech odcinków połączonych złączkami F: od anteny na strychu, przez kabel podtynkowy do pokoju oraz kabel od ściany do tunera. Problem nie jest związany z konkretną złączką, ponieważ ruch na dowolnej powoduje powrót sygnału. Sprawdzono jakość przewodów (ok. 15 m) oraz napięcie zasilające konwerter, które jest prawidłowe. Konwerter jest pojedynczy, standardowy dostarczany przez Cyfra+. Podejrzewa się, że konwerter może wymagać wyższego napięcia do prawidłowego rozruchu. Zalecane jest wymienienie wszystkich końcówek (złączek F i beczek) oraz ponowne wykonanie połączeń z użyciem dedykowanych złączek do danego kabla. Jeśli problem będzie się powtarzał, możliwe jest uszkodzenie kabla (np. uszkodzony oplot lub załamanie), co powoduje przerywanie sygnału przy ruchu kabla. Wskazane jest także oprogramowanie tunera do wyłączania i włączania zasilania konwertera w menu, aby wykluczyć usterkę tunera. W ostateczności może być konieczna wymiana konwertera lub kabla na wysokiej jakości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA