logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfra+ brak TV4 i innych kanałów po samodzielnym montażu anteny

Regss 27 Gru 2007 15:22 7011 10
REKLAMA
  • #1 4628302
    Regss
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam!
    Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem cyfry+ Jest to mój pierwszy zestaw satelitarny ale sam podjąłem się jego montażu. Antenę ustawiłem przy pomocy tunera analogowego. Wszystko było by super gdyby nie to że nie odbieram kilku programów między innymi TV4 a zamiast nich na ekranie widnieje czerwona kropka. Dodam że inne programy odbierają doskonale tylko nie raz przy mocnych wiatrach (8 piętro) lekko wchodzą "kwadraciki". Tuner z kartą podłączyłem u kolegi i owe programy odbierają dobrze. Sygnał mam na poziomie 3 i troszkę. Czy jest to możliwe że przy tak niskim sygnale odbiera większość kanałów a tylko kilka nie odbiera?
  • REKLAMA
  • #2 4628361
    Tadeusz156
    Poziom 23  
    Ocena: 40
    Witam.
    Masz nie dokładnie ustawioną antene,a po zatym antena nie może się ruszać zamocuj ją solidnie
  • REKLAMA
  • #3 4628889
    ROBERT.Q
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Uzyj miernika sygnalu do ustawienia anteny
  • REKLAMA
  • #4 4629061
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Albo korzystaj ze wskaźnika poziomu sygnału w dekoderze.
  • REKLAMA
  • #5 4629240
    Regss
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Ustawiałem przed chwilą antenę wg poziomu sygnału w dekoderze wskazuje on w tej chwili 3.5 i pasek jest zielony co oznacza dobry sygnał. Przesunięcie anteny w którąkolwiek stronę powoduje pogorszenie sygnału więc moim zdaniem ustawiona jest dobrze. Inne programy naprawdę odbierają bardzo dobrze, próbowałem również poruszać anteną delikatnie na różne strony na włączonym kanale TV4 ale to też nic nie dało.
  • #6 4629336
    Tadeusz156
    Poziom 23  
    Ocena: 40
    Dobry sygnał zależy od wielkości czaszy , od konwertera , sprubój jeszcze pokręcić delikatnie konwerterem, jak nie pomoże to wymień konwerter , ale przedtem sprawdż jeszcze tuner u sąsiada lub znajomego
  • #7 4631433
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    A czy te kanały, które odbierasz, to polskie kanały? Jakiś przykład?

W tych tunerach jest chyba sygnał zgrubny i precyzyjny. Jaki jest precyzyjny?
  • #8 4636373
    pliska
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Kropka oznacza problem z sygnałem, w większości wypadków jest to spowodowane walniętym konwerterem. Jeżeli to był konwerter z cyfry to nawet bardzo prawdopodobne, one często padają.
  • #9 4639149
    Kyrzan
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    ma ten sam problem, u mnie tez brakuje kilku kanałów.
    wziąłem tuner z kartą i sprawdziłem na innej antenie, z innym konwerterem i było wszystko w porządku. nie brakowało żadnego kanału. tez podejrzewam konwerter bo już nic innego paść nie mogło.
    Czy Cyfra+ wymienia takie konwertery w ramach gwarancji ??

pobawiłem sie znowu trochę dekoderem i widzę że nie działają mi kanały na częstotliwości 11278 V
  • #10 4640261
    pliska
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Jeżeli antena kupiona w cyfrze to tak
  • #11 4640564
    Kyrzan
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    pliska napisał:
    Jeżeli antena kupiona w cyfrze to tak

dowiedziałem sie właśnie w punkcie cyfry ze jeżeli to nie oni montowali to nie ma gwarancji bo konwerter bardzo łatwo można spalić.
    Może ktoś ma inne informacje na ten temat?
    albo wie jak rozmawiać ze sprzedawcą aby taki konwerter wymienili w ramach gwarancji.

w jednym z punktów cyfry wymienili mi konwerter bez gadania.

już rozwiązałem swój problem.
    wymieniłem konwerter i dalej było to samo, dalej brakowało kilku programów z transpondera Cyfry+ 11287 V
    pominąłem tzw. "przejście okienne" (kawałek elastycznego kabla w futrynie okna) i kanały wróciły. Ta przejściówka tłumiła mi sygnał.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku odbioru niektórych kanałów, w tym TV4, po samodzielnym montażu anteny satelitarnej Cyfra+. Antena została ustawiona przy pomocy tunera analogowego i wskaźnika poziomu sygnału w dekoderze, który wskazuje około 3-3,5 z zielonym paskiem, co sugeruje dobry sygnał. Inne kanały odbierane są poprawnie, jednak przy silnym wietrze pojawiają się zakłócenia. Przyczyną problemu może być niedokładne ustawienie anteny, luźne mocowanie lub uszkodzony konwerter (LNB), który jest często przyczyną braku sygnału na niektórych transponderach, zwłaszcza na częstotliwości 11278 V i 11287 V. Zalecane jest użycie miernika sygnału lub precyzyjne ustawienie anteny za pomocą wskaźnika w dekoderze oraz delikatne regulowanie konwertera. W przypadku podejrzenia uszkodzenia konwertera, jego wymiana może rozwiązać problem, jednak gwarancja na konwerter jest zwykle honorowana tylko jeśli montaż był wykonany przez Cyfrę+. Dodatkowo, tłumienie sygnału może powodować elementy instalacji, takie jak elastyczne przejściówki kablowe, które warto pominąć lub wymienić, aby poprawić odbiór kanałów z danego transpondera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA