logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupować telefony na allegro co się nie włączają?

Kazner 25 Paź 2006 10:31 2178 8
REKLAMA
  • #1 3151084
    Kazner
    Poziom 12  
    Witam wszystkich czytających ten temat.Mam takie pytanie dotyczące kupowania telefonów komórkowych nokia bo nie raz widziałem na allegro telefony marki nokia np. n-gage czy 6600 które włączały się ale tylko pokazywał się napis "NOKIA" na wyświetlaczu i świeciło podświetlenie przez około 10sek. i potem się wyłączał taki teelfon oraz w innych przypadkach włanczało się podświetlenie(klawiatury i wyświetlacza) i tylko był biały ekran przez kilka sekund i potem się wyłączał taki telefon i oczywiście taki telefon nigdy nie był zalany..I teraz mam takie pytanie czy większość z tych telefonów z takimi objawami da się naprawić w prosty sposób-wgranie nowego oprogramowania(nowego softu).Jeżeli jest tu jakaś osoba która już nie raz spotkała się z takimi telefonami i wie co głównie da się z nimi zrobić(czy nadają się raczej na części czy tylko wymiana oprogramowania i śmigają) jeżeli ktoś może to by podał w ilu procentach takie telefony śmigają po wymianie softu.
  • REKLAMA
  • #2 3151170
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    nie warto. nie ma tak pięknie jak to wygląda. a jak się nie znasz i nauczysz się wgrywać ioprogramowanie tylko to zrobisz z 20%
  • REKLAMA
  • #3 3151178
    Kazner
    Poziom 12  
    Sam to oprogramowania nie chciałem wgrywać tylko do serwisu zanieść.Szkoda ze tylko około 20% przypadków idzie :/ .
  • REKLAMA
  • #4 3151196
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    a ty myślisz że te telefony to sie komuś wyłączą i od razu na allegro sprzedawane są? najpierw pięciu magików je "naprawia" a jak wyciągną wszystko co się da to sprzedaja na allegro z tekstami - pan w serwisie mi powiedział że trzeba softa wgrać a jak spojrzysz na to co kupował to i xczasem ten sam telefon się trafi
  • REKLAMA
  • #5 3151207
    tomek4321
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    jeśli kupujesz za przysłowiowe 5zł to warto na części, szczególnie jak LCD jest sprawny a Ty zajmujesz się naprawami dla klientów. Ja osobiście nie praktykuje takiego rozwiązania, nie miałbym sumienia sprzedawać takich telefonów w swoim punkcie (zakupić złom, zrobić i odsprzedać). Ale jak ktoś nastawiony jest na zysk to byle padło wepchnie klientowi i jest szczęśliwy że zarobił 5zł a klient później będzie go wyzywał na czym świat stoi. Tak więc musisz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie...
  • #6 3152381
    Kazner
    Poziom 12  
    ja chciałem do użytku własnego zakupić n-gage clasica koleś mówi że soft jest do wymiany włącza się ale tylko do napisu NOKIA i mi się wydaje że jak włancza się do napisu NOKIA to są duże szanse że telefon po wgraniu soft'a będzie śmiagać.Słyszałem że nie raz awaria softu następuje w wyniku bardz niskiej temperatury(źródło jakieś forum ;) ) i dlatego mam ochote kupić go po narazie cena wynosi 91zł .
  • #7 3152506
    karol0012
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    nie chcę być złośliwy, ale na Elektrodzie był już podbny temat " czy warto naprawiać telefony" ;)
    Odpowiedź jest jedna - 90% to szroty i trzeba sporo umiejętności, żeby coś z tego postawić - inna rzecz, że ceny tych śmieci są porażające ;)
  • #8 3153645
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    warto kupic, chociazby po to zeby przekonac sie, ze nie warto...
  • #9 3157631
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    karol0012 napisał:
    nie chcę być złośliwy, ale na Elektrodzie był już podbny temat " czy warto naprawiać telefony" ;)
    Odpowiedź jest jedna - 90% to szroty i trzeba sporo umiejętności, żeby coś z tego postawić - inna rzecz, że ceny tych śmieci są porażające ;)

To fakt z cenami, na miejscu można kupić czasami niedziałający telefon którego same LCD jest warte ponad 100zł nawet za 10zł. U mnie kilka razy się zdarzyło że jakiś padnięty telefon za simlocka ktoś przynosił ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności kupowania na Allegro telefonów marki Nokia, które nie włączają się poprawnie, pokazując jedynie logo "NOKIA" lub biały ekran, a następnie się wyłączają. Uczestnicy wskazują, że w większości przypadków takie telefony są uszkodzone poważniej niż tylko softwarowo i naprawa poprzez wgranie nowego oprogramowania udaje się jedynie w około 20% przypadków. Często sprzedawcy próbują "naprawić" telefony przed sprzedażą, co obniża szanse na skuteczną naprawę. Telefony te nadają się raczej na części zamienne, zwłaszcza jeśli mają sprawny wyświetlacz LCD. Wgranie nowego softu może pomóc, ale wymaga umiejętności i nie gwarantuje sukcesu. Wspomniano, że awarie oprogramowania mogą być spowodowane m.in. niską temperaturą. Ceny takich telefonów bywają niskie, co może zachęcać do zakupu na części lub do prób naprawy własnej, jednak większość z nich to tzw. "szroty" trudne do przywrócenia do pełnej funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA