logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 brak podświetlenia klawiatury i wyświetlacza, co robić?

mlodykowal 25 Paź 2006 12:33 2276 17
REKLAMA
  • #1 3151408
    mlodykowal
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam,

Mam taki oto problem:

W Nokii 3100 nagle przestalo działać podświetlenie i wyświetlacz. Telefon ani nie zalany ani nie po upadku. Telefon normalnie sie włącza mozna na niego dzwonic, nie widac nic na wyswietlaczu i nie podswietla klawiatury.

Ma ktos moze jakis pomys co to moze byc??

dzieki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3151455
    atomca
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam poszukaj w necie seriws manula do tej noki. solucje na lcd załączam. A diody to pewnie jakis przejsc nie ma

pozdroiwenia
    Załączniki:
    • 3100,6100,6108,6610,7210,7250i powswitchsolutionbycyber.rar (205.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3151606
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    .... to nie jest do n3100 i dobrze jest wpierw sprawdzić samemu czy ściągnięta gdzieś z netu solucja ma sens... zamiast bezmyślnie umieszczać na forum.
    Uważam że solucja w załączniku pomoże rozwiaząć problem dla N3100

pozdrawiam...ftb
    Załączniki:
    • 3100lcd_LED.rar (167.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3151785
    atomca
    Poziom 16  
    Faktycznie mój błąd (solucja moja jest do 6610) wstawiłem z rozpędu sugerując się nazwą pliku. przepraszam wszystkich zainteresowanych.
    zreszta autor tęz mógł uzyć opcji szukaj

pozdrawiam

"Bładzic jest rzeczą ludzką, wybaczać boską"
  • #5 3346203
    Lukas3317
    Poziom 22  
    Czy może mi ktoś napisać który rezystor jest którym na tych trzech rysunkach (3100) i czy przejście wystarczy od złącza lcd do tych rezystorów czy musi też przechodzić przez punkt kontrolny
  • #6 3347078
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    sprawdz L300 i obok wzmacniacz tj. N300, mowiac prosciej przelutuj jak masz skad! ;P
    Mozesz jeszce wczesniej spr konektor LCD
  • #7 3347219
    ftb
    Poziom 35  
    rys przedstawia m.inn obwód zasilania LEDów i masz tam moim zdaniem wszystko...prościej chyba się już nie da.
    Załączniki:
    • 3100_LED_LCD.rar (174.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3349137
    Lukas3317
    Poziom 22  
    Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ŁOPATOLOGICZNIE Jestem początkującym i nie chcę naprawić tego dla pieniędzy ale dla własnej satysfakcji. Opiszę co zrobiłem Punkty od 1 do 5 ze schematu który jest wyżej "gniazdo wyświetlacza" jest przejście do tych punktów kontrolnych "kółek" więc zostawiłem je w spokoju. Natomiast 6, 9, 10 nie miały przejścia więc je przylutowałem do odpowiednich punktów kontrolnych "znowu piszę kółek" Niestety punkt kontrolny który jest połączony z 10-tą nóżką od gniazda wyświetlacza jest urwany (ale to już tak było i działało - telefon kolegi - był w servisie bo siadło podświetlanie i teraz znowu siadło) Ten ów punkt 10-ty (z gniazda wyświetlacza był połączony z układem tym na drugim rysunku (układ "185i" -coś tak na nim jest napisane ma on 8 nóżek) a dokładnie jak by patrzeć na ten rysunek to pierwsza nóżka od góry po prawej stronie.
    Na chwilę obecną nic więcej nie jest zrobione i podświetlania również nie ma. Pytanie Czy trzeba też te punkty kontrole połączyć z rezystorami? (wydaje mi się że nie). Nie grzałem płyty bo nie wiem czy jest sens.
    Proszę o nie wyśmiewanie moich wielkich problemów tylko jeżeli komuś się chce to prosiłbym o ŁOPATOLOGICZNE wytłumaczenie. Idą święta więc wypadało by być miłym dla drugich hehe
    Dodaję
    Właśnie pomierzyłem przejścia pomiędzy tymi wszystkimi rezystorami i diodami (mierzyłem i mierzyłem aż minęła dobra godzina ale w końcu pomierzyłem) i wszystko się zgadza. Jest tak jak pokazuje schemat. Więc problem tkwi albo w tym jednym urwanym punkcie kontrolnym albo w jakimś układzie które ktoś parę postów wyżej wymienił.
  • #9 3349351
    soolty
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Lopatologicznie to wyglada tak: sprawdz zasilanie na tym8 nozkowym ukladzie okolo 3,7V sprawdz napiecie wy na diody okolo 16V i sprawdz czy jest napiecie zalaczajace ten ukladzik podczas trybu podswietlenia (nozka nr osiem 3,6V)... jak posprawdzasz to napisz czy wszystko jest ok... ja ostatnio nie mialem przejscia napiecia sterowania i musialem crossowac...
  • #10 3349678
    Lukas3317
    Poziom 22  
    hmmm Pod baterią mi się włącza ale po podłączeniu zailacza nie A jak podłączę baterię to nie mam dojścia do układu Styków od baterii nie chcę lutować. Z zasilacza podłączyłem tylko + i - a co z tym środkowym?
    Dodałem
    Po podłączeniu zasilania z zasilacza (tylko + i - ) Telefonu nie udało mi się włączyć Mierzyłem napięcie na tym układzie i na 1,2,3 nóżce mam 3,95V a na czwartej 3,85V Na reszcie nie ma nic. (nie wiem czy dobrze liczę O ile 6 nóżka to masa to podałem dobrze.
    Dodałem
    Jakoś udało mi się podłączyć baterię na kable ale chyba coś nie tak jest z tymi napięciami Może mi ktoś napisać numerację tego układu 8 nóżkowego Od której strony go liczyć
    Ja liczę od dołu od prawej strony w górę (1-4) i później po lewej stronie od góry w dół (5-8) Jeżeli dobrze liczę to napięcia przy włączonym telefonie są takie jak podałem wyżej a 16V po naciśnięciu klawisza (że niby zaświeca się podświetlanie) nie ma Jest tu cały czas 3,85V
  • #11 3350340
    ftb
    Poziom 35  
    Cytat:
    Jestem początkującym i nie chcę naprawić tego dla pieniędzy ale dla własnej satysfakcji
    hymn..tu raczej wszyscy robią dla pieniędzy (ew dla zaoszczędzenie własnych)...moja rada to weź się za np angielski lub np programowanie w jakimś języku a napewno jak posiądziesz w tych tematach nieco wiedzy to będziesz mial o wiele wieksza satysfakcję niż zreperowanie jakiegoś złomu zwłaszcza jak dostaniesz gotowca i nic z tego nie będziesz rozumiał.
    Jesteś rolnikiem,ekonomistą bo by naprawiać tel trzeba być raczej elektronikiem lub przynajmniej trochę orientować się w tej dziedzinie.
    Zobacz schemat tam masz żródło zasilania(DC-DC converter) zrobiony na układzie N300 którego obciążeniem jest obwód złożony z świcących LEDów.LEDy z wyświetlacza i podświetlenia klawiszy połączone są ze sobą szeregowo tak jak na np choince żaróweczki i jeśli gdzieś będzie przerwa to chyba sam wiesz co będzie.Tak naprawdę to mamy tu trzy obwody.. 1szy obwód klawiszy złożony z dwóch diod poł szeregowo ,2gi trzy pierwsze obwody połączone razem równolegle i trzeci najważniejszy :LEDy z wyświetlacza i podświetlenia klawiszy połączone są ze sobą szeregowo.Wiedząc to i mając rys z załącznika powinieneś cały obwód sprawdzić w ciągu minuty.Oczywiście na początku zobacz czy układ przetwornicy podaje jakiekolwiek napięcie (VLED+)a powinno ono być napewno znacznie wyższe niż te 3.9V jak gdzieś wcześniej podawałeś.Pomiar zacznij wpierw od samej przetwornicy ...katoda V300 lub C304 wzg masy a nie na pinach chipa N300 (TK11851L)

pozdrawiam...ftb
  • #12 3350685
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Lukas3317 a masz pojecie o lutowaniu? i czy masz HA bo jesli nie to niewiem czy warto sobie zawracac d*** bo jak siadl N300 [a pewnie tak] to bez HA to raczej nierealne wylutowanie...
  • #13 3351035
    Lukas3317
    Poziom 22  
    W brew waszym pozorom chociaż jestem początkujący to mam HA mam wanienkę ultradźwiękową Niejeden tel zrobiłem HA nauczyłem się już obsługiwać Jedynie nie ma sit do bga Właśnie wczoraj pisałem na gg z soolty i mierzyłem te napięcia i chyba przetwornica siadła bo na 8 nóżce nie ma nic napięcia i na wyjściu na zasilanie jest cały czas 3,9V niby jak się podświetla to powinno być dużo więcej.
    Do ftb Skąd zgadłeś Średnie moje wykształcenie to rolnicze a teraz jestem na czwartym roku ekonomi hehe Ty powinieneś iść za wróżkę Lepiej byś zarobił.
    A elektronika to moja pasja. Znam się nawet trochę Może nie aż tak bardzo ale wiem o co chodzi
  • #14 3351368
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Lukas3317 no to jak masz pojecie to po co sie piepszyc i tracic czas. Podmien N300 i moze L300 i na 90% podswietlanie zacznie dzialac ;P
  • REKLAMA
  • #15 3353111
    Lukas3317
    Poziom 22  
    OK to tylko jeszcze jedno pytanie Jak sprawdzić czy sprawna jest część oznaczona V300 i L300 Chociaż i tak wydaje mi się że walnięta jest przetwornica bo nie daje 16V
  • #16 3353606
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    v300 pewnie bedzie dobra! wymieniaj n300 i l300, mialem ostanio sztujke 3100 gdzie koles zamiast l300 zrobil zworke z cyny <lol.> i v300 byla cala...
  • #17 3354304
    ftb
    Poziom 35  
    pisałeś że masz o elektronice pojęcie a nie wiesz jak sprawdzić L300 (cewka ) i diodę.Miernik na ohmy i L jeśli nie ma przerwy to musi mieć normalnie dla prądu DC prawie zwarcie.Diodę sprawdzasz (przyrząd na pomiar złącza) w obie str czyli w kierunku przewodzenia i zaporowym.Dla dobrej diody kierunek zaporowy ..1ka (zakres przekroczony) a przewodzenia od 0.2...0.6V.Czytaj co pisałem wczesniej..pomiaru nap przetwornicy dokonujesz nie na pinach chipa ale na jej wyjściu..
    Jak nie pracuje to przeważnie N300 do wymiany ale nie koniecznie..
  • #18 3355359
    Lukas3317
    Poziom 22  
    Więc tak L300 (tak myślałem że to cewka) przejście ma (prawie "zwarcie") więc jest ok Jeżeli chodzi o V300 (też myślałem że to dioda) i wiem że w jedną stronę jest przejście _ u mnie miernik na innych diodach w telefonie pokazuje ok 0,6V a ta V300 nie ma przejścia w ogóle ale prąd za nią jest 3,9V więc sam już nie wiem. Jeżeli chodzi o c 304 to prąd trzyma bo po podłączeniu baterii i jej odstawieniu jest około 2,5V i spada więc chyba jest ok. Wszystko wskazuje na to że walnięty jest n 300.
    Dzięki że tak się trudzicie dla mnie chociaż dla was są to podstawy i błahostki ale są jeszcze tacy ludzie którzy chcieli by zrobić coś sami od siebie właśnie tacy jak ja (miałem ofertę od znajomego z servisu że zrobi mi to za 20zł (więc widzicie nie jest to majątek ale chciałbym to zrobić samemu). Po obejrzeniu zdjęcia z solucji myślałem że wiem o co chodzi w tym całym podświetlaniu ale myliłem się. Dużo mi wyjaśniliście więc dzięki wielkie I nie złośćcie się że zawracam wam dupę. W drodze do mnie jest N 300 Może dojdzie przed świętami więc jak przełożę to dam znać czy nastanie światłość.

I jeszcze jedno pisałem wyżej że V300 nie ma przejścia (mam miernik który ma funkcję sprawdzania diód) i w jedną stronę V300 powinno pokazać około 0,6V a w drugą stronę nie powinna mieć przejścia. A ona nie ma przejścia w ogóle ale tak jak pisałem jest za nią 3,9V To kto mi powie czy ona jest dobra czy nie???

Dodam jeszcze bo chyba tego nie pisałem Z obrazka z solucji nie mam punktu kontrolnego który łączy się z 10-tym pinem od gniazda wyświetlacza (jest "wydzióbane") Mam zrobione obejście do 4-tego pinu N 300 Chyba dobrze jest to połączone

Więc tak Po wylutowaniu c304 podświetlanie jest ale obraz jest odbity "lustrzany" Po wlutowaniu c304 obraz jest ok ale nie ma podświetlania

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku podświetlenia klawiatury i wyświetlacza w telefonie Nokia 3100, mimo że urządzenie włącza się i można na nie dzwonić. Telefon nie był zalany ani uszkodzony mechanicznie. Dyskusja skupia się na diagnozie i naprawie układu zasilania podświetlenia, w szczególności na elementach takich jak przetwornica napięcia (układ N300), cewka L300 oraz dioda V300. Użytkownicy sugerują sprawdzenie i ewentualną wymianę N300 i L300, gdyż brak odpowiedniego napięcia (około 16V) na diodach LED podświetlenia wskazuje na uszkodzenie przetwornicy. Wskazano również na konieczność sprawdzenia połączeń i punktów kontrolnych przy gnieździe wyświetlacza oraz na prawidłową numerację nóżek układu scalonego 8-pinowego odpowiedzialnego za zasilanie LED. Podkreślono, że podświetlenie LED jest połączone szeregowo i przerwa w obwodzie powoduje jego brak działania. Zalecane jest lutowanie i testowanie elementów oraz pomiar napięć na układzie sterującym podświetleniem. Dyskusja zawiera także porady dotyczące umiejętności lutowania i obsługi sprzętu serwisowego (np. stacja hot air, wanienka ultradźwiękowa).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA