logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - brak podświetlenia i wyłączanie się przy nacisku

buchu-1 03 Gru 2006 23:58 1083 7
REKLAMA
  • #1 3292023
    buchu-1
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Mam taki problem ( wlasciwie to brat go ma:D) z telefonem NOKIA 3100. Popsulo sie w nim podswietlenie i jak sie go czasem scisnie to sie wylacza i zeby go wlaczyc to trzeba wyjasc baterie. Wie ktos moze czy i jak to naprawic??
  • REKLAMA
  • #2 3292067
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    A masz chociaż stację na gorące powietrze?? Bo bez niej to sie raczej nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #3 3292315
    buchu-1
    Poziom 13  
    czyli ponaprawiane jak nie mam??:-)
  • REKLAMA
  • #4 3293091
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    raczej zrobi... wg mnie to wyrwane pady pod gniazdkiem LCD telefon po upadku...
  • #5 3293418
    buchu-1
    Poziom 13  
    hmm rzeczywiście telefon po upadku ... Czyli bez stacji an gorące powietrze uda mi się naprawic??
  • REKLAMA
  • #7 3295504
    buchu-1
    Poziom 13  
    Telefon bede mial dopiero 21-22 grudnia obczaje co i jak i wpisze na forum :-) a tym czasem pozdrawiam...
  • #8 3383389
    buchu-1
    Poziom 13  
    Więc. tak odpadł jakiś element SMD ( taki brazowy dwu koncowkowy) Przylutowalem go i juz sie nie wylancza jednak podswietlenia wyswietlacza dalej nie ma :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3100, w którym uszkodzone zostało podświetlenie wyświetlacza, a urządzenie wyłącza się przy nacisku, wymagając wyjęcia baterii do ponownego uruchomienia. Przyczyną awarii może być uszkodzenie mechaniczne po upadku, w szczególności wyrwane pady pod gniazdkiem LCD. Do naprawy zalecane jest użycie stacji na gorące powietrze do precyzyjnego lutowania elementów SMD. Po przylutowaniu odpadłego elementu SMD (brązowy, dwukonnektorowy) telefon przestał się wyłączać, jednak podświetlenie wyświetlacza nadal nie działa. Naprawa wymaga zręczności manualnej i odpowiedniego sprzętu lutowniczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA