logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Tevion MCD 8000 - po sekundzie wyłancza sie CD

kakioti 25 Paź 2006 22:10 2625 5
REKLAMA
  • #1 3153542
    kakioti
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam , wieża jak w temacie . Po włączeniu przycisku cd/mp3/intro na sekundę wystartuje dysk cd i się zatrzymuje , a na wyświetlaczu pojawia się komunikat : no disk . Przy włanczaniu wieży na moment zaświeci się laser ,to znaczy że jest chyba sprawny .
    Pozostałe : radio i magnetofon są w pełni sprawne . Pytanie : co może być przyczyną takiej usterki ? , soczewka lasera pod lupą wygląda na czystą , wieża raczej jest nowa ma pół roku . Czy może to być wina drivera silnika cd ? , obydwa scalaki 128 pinowe : ES3821F i ES3721F są bardzo gorące , ten pierwszy przy dłuższym trzymaniu aż parzy ?, czy mogą mieć taką temperaturę ?
    Bardzo proszę o odpowiedź .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3154646
    robert444
    Poziom 13  
    Witam no tak to jest z tymi sprzętami medion/tevion często zimne luty itp ale jeśli grzeją sie scalaki to prawdopodobnie silniczek padł chociaż przy tego typu sprzęcie to naprawde uwierz wszystko jest możliwe spróbuj podmienić silnik napędzający cd zawsze jakaś szansa :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3165243
    kakioti
    Poziom 18  
    Witam , dziękuję za odpowiedź . Rozebrałem cały napęd z obudowy i to wszystko na kablach poobserwowołam i jest tak : kiedy nacisnę włączenie cd , laser delikatnie zaświeca , trochę zespół lasera odsunie się od osi napędu płyty o około 3 mm , wtedy jednocześnie zakręca silnik płyty(na ok 1 sek ) i soczewka lasera idzie do góry - ale tylko raz , nie próbkuje w górę i w dół , po prostu dojdzie do góry i opada na dół i nic się więcej nie dzieję .
    Jest jeszcze sprawa związana z laserem : kiedy przybliżyłem kartkę żeby laser zaświedił na nią to się okazuje że w zaciemnionym pokoju bez świateł laser nie świeci na kartkę a gdy patrzę na niego to ledwo co go można zauważyć wygłąda jakby się lekko żarzył a nie świecił swiatłem lasera ? . Kiedyś widziałem w napędzie laser ale wydawał mi się o wiele konkretniejszy , mocny ? ; jak praktycznie ocenić prawidłowy strumień lasera , czy jest dobry . Moż to czasem koniec lasera a jeżeli tak to czy mógłbym się pokusić o jego wymianę ? ile kosztuje , jaki lub z kąd odczytać typ lasera ? czy wreszcie miałbym szansę jego praktycznej regulacji ? . Nie posialam schematu żeby odczytać jego typ. Czy po rezebraniu i czy w ogóle można to rozbierać mógłbym odczytać jego typ ?
    Jeżeli chodzi o wymianę silnika płyty to jest to typ : RF-310TC-11400 ; TD815813 ; D/V 5.9 . Gdzie najtaniej mógłby go dostać tobym go wymienił .
    Bardzo proszę o odpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 3182978
    kakioti
    Poziom 18  
    Ps. Czekam na dostawę lasera i silnika i po wymianie opiszę efekt .
  • REKLAMA
  • #5 3189245
    kakioti
    Poziom 18  
    Witam , dzisiaj na nocce wymieniłem laser ale efekt taki jak przed wymianą a więc wymienię jeszcze silnik ale na jego dostawę jeszcze czekam , po wymianie jego opiszę jaki efekt .
    Pozdrawiam .

Dodano po 18 [minuty]:

Witam , dzisiaj na nocce wymieniłem laser ale efekt taki jak przed wymianą a więc wymienię jeszcze silnik ale na jego dostawę jeszcze czekam , po wymianie jego opiszę jaki efekt .
    Pozdrawiam .
  • #6 3207739
    kakioti
    Poziom 18  
    Witam . Wymieniłem na nowe : laser , silniki i tasiemkę lasera i nadal jest taki sam efekt , jak opisany na wstępie tzn. silnik po sekundzie się wyłancza . W takim razie podejrzewam że jest niesprawny sterownik silnika cd chłodzony radiatorem : SA 8259 (28 pin) . Chciałbym go wymienić lecz nigdzie nie mogę znaleść gdzie mógłbym go kupić . Bardzo proszę o pomoc lub jakieś sugestie .
    Pozdrawiam .
REKLAMA