logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować komputer w Renault Laguna 1.6 16V z 1999 roku?

MORTEM 27 Paź 2006 21:12 8684 9
REKLAMA
  • #1 3159970
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Witam szanownych forumowiczów.
    Proszę o pomoc, chciałbym sie dowiedzieć jak sie resetuje komputer w samochodzie LAGUNA 1.6 16V rocznik 1999
    Chciałbym nawiązac jakiś kontakt z kimś kto pracuje przy tego typu samochodach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3160288
    dioda.tychy
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    przeważnie to po odłączeniu zasilania (akumulatora) komputer sie resetuje, choć niezawsze - jak są jakieś poważne usterki
  • REKLAMA
  • #3 3160570
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    Co dokladnie chcesz resetowac? Najprosciej przyrzadem diagnostycznym np. xr25,clip czy inne.
    dioda.tychy - jesli komputer traci pamiec po odlaczeniu zasilania to ja traci niezaleznie od tego czy sa powazne usterki czy nie!
  • REKLAMA
  • #4 3160605
    dioda.tychy
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    ale niektóre usterki pamięta
  • REKLAMA
  • #5 3160924
    mateo027
    Poziom 26  
    Taaak...zanik napiecia zasilania. Kolego MORTEM, co dokladnie Cie interesuje odnosnie tej Laguny i resetowania?
  • #6 3164256
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    W mojej lagunie występuje coś takiego, że jak dojeżdżam do skrzyżowania i puszczam pedał gazu a samochód jest na biegu to potem po wciśnięciu pedału gazu obroty spadają tak, że mi samochodzik gaśnie. Dzieje się to nie zawsze. Myślałem, że jest to wina gazu, ale okazało się, że na benzynie jest to samo, co prawda rzadziej się zdarza, ale też występuje. Właściwie to nie wiem, o co chodzi czy jest to wypadanie zapłonu czy co?? Chciałem zacząć od najprostszych metod, czyli reset kompa, może coś mu się poknociło. Na biegu jałowym jak wdepnę gaz i puszcze obroty spadają do mniej niż powinny, czyli ok 250 a potem dopiero sonda wyrównuje do ok 750-800 ale dzieje się to bardzo powoli, tak jak by miała za wolną reakcję. Chciałbym to sam naprawić, dlatego proszę Was fachowców o pomoc.
  • #7 3165184
    mateo027
    Poziom 26  
    Niestety najprosciej byloby rzucic okiem w diagnoskop, nie tylko bledy ale parametry mierzone pracy silnika,daloby to punkt zaczepienia gdzie szukac problemu. Podczas normalnej pracy silnik ma podwyzszone obroty jalowe, czy za male?
  • #8 3165231
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Podczas normalnej pracy silnik ma normalne obroty jałowe i nic nie wskazuje na jakąś nieprawidłowość. Z czego skorzystać żeby uzyskać ten diagnoskop???? Nie wiem, do czego się najpierw dobrać i czym, jakimi przyrządami. Podpowiesz mi coś mateo027. Może jakiś numer GG na priva to łatwiej byłoby rozmawiać.
  • #9 3165949
    mateo027
    Poziom 26  
    Diagnoskop - urzadzenie diagnostyczne made by renault - czyli Clip. na priv zagadaj na gg# 5020306
  • #10 3168011
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    A czy wogóle da się wyresetować komputer bez specjalistycznych urządzeń????

Podsumowanie tematu

✨ Resetowanie komputera w Renault Laguna 1.6 16V z 1999 roku najczęściej odbywa się przez odłączenie zasilania (akumulatora), jednak nie zawsze skutkuje to pełnym resetem, zwłaszcza przy poważniejszych usterkach, które komputer może zapamiętywać. Do skutecznego resetu i diagnostyki zaleca się użycie specjalistycznych urządzeń diagnostycznych, takich jak Diagnoskop Renault (Clip) lub inne narzędzia typu XR25. Diagnostyka pozwala na odczyt błędów oraz monitorowanie parametrów pracy silnika, co jest kluczowe przy problemach z niestabilnymi obrotami jałowymi i spadkami mocy, które mogą wynikać z wypadania zapłonu lub innych usterek. W przypadku Laguny 1.6 16V z 1999 roku, objawy takie jak spadek obrotów po puszczeniu pedału gazu i powolna reakcja sondy lambda sugerują konieczność dokładnej diagnostyki przy pomocy odpowiedniego sprzętu. Reset komputera bez urządzeń diagnostycznych jest możliwy, ale ma ograniczoną skuteczność i nie usuwa wszystkich zapisanych usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA