logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia światła: czujnik ruchu i wyłącznik schodowy, jak wykonać?

kotylak 28 Paź 2006 07:46 7919 12
  • #1 3160861
    kotylak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taki problem bo chciałem podłączyć światło tak żeby jednym włącznikiem włączać a drugim wyłączać i odwrotnie.Prosiłbym o jakiś schemat i co do tego mi będzie potrzebne słyszałem że mają iść 3 kable ale co i jak to niewiem.
  • #2 3160895
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Aby w jednym miejscu gasic a w drugim zapalac potrzebne ci są dwa wyłączniki schodowe. Do każdego z nich idą 3 przewody. Jeden z trzech zacisków na tych wyłącznikach jest opisany jako p. Zasada połączenia jest bardzo prosta. Na jeden wyłącznik dajesz fazę w p. Na drugi z miejsca p wyprowadzasz przewód z fazą lampowy. Pozostałe dwa styki łączysz między dwoma wyłącznikami. Do lampy musi również oczywiście dojśc zero. Jwśli ten opis ci nie pomógł narysuję ci schemat.
  • Pomocny post
    #3 3161066
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    WItam

schemat: (nr2)
    Schemat podłączenia światła: czujnik ruchu i wyłącznik schodowy, jak wykonać?
    pzdr
  • #4 3164516
    kotylak
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje za pomoc ale jeśli można to bym prosił o opis do tego schematu.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
  • #5 3164554
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    kotylak napisał:
    Bardzo dziękuje za pomoc ale jeśli można to bym prosił o schemat.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Zwróc uwagę - schemat jest podany wyżej.
  • #6 3164677
    kotylak
    Poziom 11  
    a można prosić o opis tego schematu i czemu są 2
  • #7 3164696
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ciebie powinien interesowac schemat nr 2. Zapalanie i gaszenie z dwóch miejsc. Schemat nr 1 to opcja z 3 miejscami do zapalania i gaszenia światła pomiędzy dwoma wyłącznikami schodowymi jest jeszcze wyłącznik krzyżowy. Opis schematu 2 to dokładnie mój post wyżej.
    pzd.
  • #8 3167914
    kotylak
    Poziom 11  
    Przepraszam że znowu zawracam głowe.Kupiłem te wyłączniki schodowe ale na nich nie ma żadnego oznaczenia P jest tylko L i to tak z boku rozebrałem to i jedno wejście jest całkiem osobno nie jest połączone z tantymi dwoma bo między tamtymi chodzi taka blaszka która dotyka albo jednej strony albo drugiej i co gdzie teraz połączyć?
  • #9 3168082
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Inne
  • Pomocny post
    #10 3168330
    darxxxx
    Poziom 16  
    Na twoich schodowych oznaczenie p (prądowy) to najprawdopodobniej L (lampowy) zamiast pod p podłącz fazę pod L i z drugiego L zasil żarówkę.
    A który styk jest stykiem sterującym można sprawdzic omomierzem albo podłączając fazę .pzd.
  • #11 3168638
    kotylak
    Poziom 11  
    Mam jeszcze taką prośbe kupiłem kontakt na pilota i chodzi mi o to żeby w dwóch dziurach był prąd tylko że tak żeby po włączeniu pilotem prąd był w np. 1 dziurce a po wyłączeniu żeby był w 2 a w pierwszej nic.Mam taką prośbe czy to wogóle jest możliwe i co bym musiał wstawić i gdzie prosze o pomoc.
  • #12 3169399
    darxxxx
    Poziom 16  
    Wyłącznik sterowany pilotem ma dwa stany: załączony, wyłączony, ewentualnie ma w sobie wbudowany ściemniacz. Z tego co widzę piszesz
    o pilocie do wył.schodowego ale nie wiem czy takie w ogóle istnieją.
  • #13 3183709
    kotylak
    Poziom 11  
    mam jeszcze jedną prośbe wie może ktoś jak można podłączyć przycisk do gniazdka na pilota żeby można było nim zarówno gasić jak i zaświecać ale żeby nie kolidował z pilotem czyli żeby mozna było włączyć przyciskiem a np. wyłączyć pilotem albo wyłączyć przyciskiem a włączyć pilotem można to jakoś zrobić? Bo widze że są sprzedawane kontakty na pilota z przyciskiem prosze o pomoc:cry::cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu podłączenia oświetlenia z dwoma wyłącznikami schodowymi umożliwiającymi zapalanie i gaszenie światła z dwóch miejsc. Do każdego wyłącznika schodowego prowadzą trzy przewody: faza podłączana do zacisku oznaczonego jako "p" (lub "L" w niektórych modelach), dwa pozostałe styki łączą się między wyłącznikami. Z jednego wyłącznika wychodzi przewód z fazą do lampy, do której musi też dojść przewód neutralny (zero). Schemat nr 2, udostępniony w linku, ilustruje to połączenie. W przypadku wyłączników schodowych bez oznaczenia "p" stosuje się oznaczenie "L" jako zacisk fazowy, a styki sterujące można zidentyfikować miernikiem omomierzem lub testem podłączenia fazy. Poruszono także temat wyłączników sterowanych pilotem, które mają dwa stany (włączony/wyłączony), jednak brak jest typowych wyłączników schodowych na pilota. Wskazano, że kontakty na pilota z przyciskiem umożliwiają sterowanie światłem zarówno pilotem, jak i przyciskiem, ale wymagają odpowiedniego doboru i podłączenia, aby nie kolidowały ze sobą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA