logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[spawanie]Zaczerwienienie się skóry

Maki2222 28 Paź 2006 09:35 63645 6
REKLAMA
  • #1 3161000
    Maki2222
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam

Wczoraj na praktykach uczyliśmy się spawać. Nauczyciel pokazał co i jak się robi i mieliśmy sobie trenować. Spawam już jakąś godzinę z maską na całą twarz. Poszliśmy na przerwę. Po przerwie zauważyłem iż są takie okulary do spawania i nie musiałem trzymać osłony. Więc wziąłem sobie te okulary i spawałem na nich jakieś 3,5godz. Ale po praktykach zaczerwieniła mi się twarz w miejscu gdzie nie miałem okularów. Wygląda to jak bym się opalił na raka. Trochę podszczypuje ale nie boli (no chyba że dotykam). I moje pytanie brzmi czy to zaczerwienienie po spawaniu to to samo zaczerwienienie co po opalaniu się na słońcu. Po jakim czasie mi to zejdzie.
  • REKLAMA
  • #2 3161022
    ogorki
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    No chyba słońce to bardziej promieniowanie UV czy coś takiego, a tu to może być jakieś oparzenie, choć może to być to samo. :D
  • REKLAMA
  • #3 3161035
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Maki2222 napisał:
    I moje pytanie brzmi czy to zaczerwienienie po spawaniu to to samo zaczerwienienie co po opalaniu się na słońcu. Po jakim czasie mi to zejdzie.

Mniej-więcej to samo. Łuk elektryczny powstający podczas spawania elektrycznego jest źródłem promieniowania ultrafioletowego, a zdaje mi się, że również RTG.
    Dlatego też do spawania elektrycznego stosowane są maski, które chronią całą twarz. Jeśli dobrze pamiętam, to szyba takiej maski jest wykonana ze szkłą ołowiowego. Ponadto stosowane są specjalne fartuchy z dodatkiem związków ołowiu.

Druga sprawa jest taka, że łuk elektryczny jarzy się jaśniej niż palnik gazowy - mam na myśli acetylenowe, nie wiem jak jest z innymi. Dlatego okulary są bardziej przezroczyste niż maska i jeśli będziesz ich używał do spawania elektrycznego to oślepniesz.

A tak poza tym, to chyba wybrałeś nie całkiem właściwy dział.
  • REKLAMA
  • #4 3161091
    Maki2222
    Poziom 11  
    Od następnego razu już nie będę używał tych okularów. Lecz czy to zaczerwienienie w jakim czasie mi zejdzie.
  • #5 3161097
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 262
    Zejdzie, lecz może piec Cię skóra i łuszczyć się naskórek. Ciesz się, że nie naświetliłeś oczu...
  • REKLAMA
  • #6 3161131
    Maki2222
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz. A jak długo (ile dni) będzie mi schodziło.
  • #7 3161164
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 262
    To zależy jak jest intensywne... Jeśli dobrze się naświetliłeś to kilka dni na pewno... Możesz profilkatycznie zgłosić się do dermatologa.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Podczas nauki spawania elektrycznego wystąpiło zaczerwienienie skóry na twarzy w miejscach nieosłoniętych okularami ochronnymi. Zaczerwienienie to jest efektem oparzenia promieniowaniem ultrafioletowym emitowanym przez łuk elektryczny, podobnym do oparzenia słonecznego, jednak o intensywniejszym działaniu. Spawanie wymaga stosowania pełnych masek ochronnych wykonanych ze szkła ołowiowego, które chronią przed promieniowaniem UV i potencjalnym promieniowaniem rentgenowskim. Używanie samych okularów do spawania elektrycznego jest niewystarczające i może prowadzić do uszkodzenia skóry oraz oczu. Zaczerwienienie skóry może powodować pieczenie i łuszczenie naskórka, a czas jego ustępowania zależy od intensywności oparzenia, zwykle trwając kilka dni. W przypadku silnego naświetlenia zaleca się konsultację dermatologiczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA