logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie ubranie ochronne dla spawacza TIG? Oparzenia i ochrona oczu dla krótkowidza

daavid 12 Sie 2017 14:55 3324 9
REKLAMA
  • #1 16638213
    daavid
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zaczynam swoją przygodę ze spawaniem. Jestem po kursie spawania TIG. Oczywiście na razie jestem zielony w tym temacie, ale spawanie na kursie szło mi bardzo dobrze.
    Podczas spawania posługiwałem się przyłbicą zbliżałem się dość blisko do sprawnego elementu co spowodowało oparzenia na klatce piersiowej. Jak się muszę przed tym chronić?
    Jestem krótkowidzem, noszę okulary. Są jakieś rozwiązania które mogą mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 16638248
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 383
    Ameryki nie odkryję ... ale czy zapytałeś google ?

Np. "ubranie robocze spawalnicze" Około 176 000 wyników
    "przyłbice spawalnicze samościemniające" Około 17 200 wyników.

i możesz poczytać forum spawaczy http://www.forumspawalnicze.fora.pl/
  • #3 16638258
    daavid
    Poziom 10  
    Oczywiście, że sprawdzałem w Google, jednak chcę też zapytać fachowców np. po to żeby nie wydawać niewłaściwe pieniądze.
  • REKLAMA
  • #4 16638383
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1009
    Musisz pozapinać bluzę ubrania ochronnego aż po szyję, a unikniesz oparzeń klatki piersiowej bo na plaży nie jesteś. Na ubranie robocze zakłada się fartuch skórzany, a na ręce oprócz skórzanych rękawic skórzane rękawy na całość długości ręki.
  • #5 16638413
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    kierbedz4 napisał:
    Musisz pozapinać bluzę ubrania ochronnego aż po szyję a unikniesz oparzeń klatki piersiowej bo na plaży nie jesteś.Na ubranie robocze zakłada się fartuch skórzany a na ręce oprócz skórzanych rękawic skórzane rękawy na całość długości ręki.

Spotkałem takich młodych Spawaczy (mocnych w gębie) którzy twierdzili po co im takie długie rękawice skórzane, jeszcze z tymi mankietami - sztywne niewygodne i gorąco w nich - a po pierwszej większej robocie półtora miesiąca leczyli bąble koło łokci.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • REKLAMA
  • #6 16638473
    daavid
    Poziom 10  
    Mam dużo respektu do starszych kolegów bo wiedzą i doświadczeniem nie sięgam im do pięt.
    Podczas kursu miałem na sobie podkoszulek i koszulę. Drugi problem to taki, że podczas wykonywania dłuższego spawu element nagrzewał się bardzo mocno i ciężko było mi dokończyć operację bo było mi już dość gorąco w dłoń. Oczywiście miałem założone rękawice spawalnicze. Jak temu przeciwdziałać?
  • Pomocny post
    #7 16638585
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 16640688
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1009
    Gorąco Ci było w dłoń? Głównie przyczyną grzania się uchwytu gdzie ciepło z jego rękojeści przenosi się na rękawicę a zarazem na rękę jest niedokładny nacisk śruby montującej przewód spawalniczy w otworze uchwytu pod rękojeścią uchwytu.Grzanie uchwytu ma miejsce gdy przewód spawalniczy montowany w uchwyt jest nieoblutowany tylko montowany w uchwyt zaraz po zdjęciu izolacji i owinięty blaszką miedzianą będącą w komplecie z uchwytem.Dotąd montaż przewodu spawalniczego przeprowadzałem w ten sposób że odizolowałem na pewnej długości końcówkę przewodu spawalniczego a następnie jego koniec owijałem drutem wiązałkowym skręcając szczypcami uniwersalnymi a następnie oblutowywałem,Po oblutowaniu końcówki kabla usuwałem drut stalowy i montowałem końcówkę kabla w uchwyt silnie dokręcając imbusem przewód w uchwycie.Po takim zabiegu praktycznie grzanie uchwytu a trakcie dłuższego spawania jest wyeliminowane.
  • #9 16640706
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6440
    Jak długo spawasz to tylko uchwyt wodny bo gazowe się grzeją i są do chałtury i małych prądów.

Co do ubrania to od stóp do głów , inaczej ci metal pryska na głowe zza przyłbicy i się jest opalonym ponadmiar wszędzie.
  • #10 16641837
    daavid
    Poziom 10  
    Znalazłem przyłbice z ze szkłem korekcyjnym. Zamawia się je dodatkowo do przyłbicy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ochrony podczas spawania TIG, zwłaszcza dla osób z krótkowzrocznością. Użytkownik zwrócił uwagę na oparzenia klatki piersiowej spowodowane bliskim kontaktem z elementem spawanym oraz na problemy z gorącem w dłoniach podczas dłuższych spawów. Uczestnicy forum zalecili noszenie odpowiedniego ubrania ochronnego, w tym skórzanych fartuchów i rękawic, oraz dokładne zapięcie odzieży. Podkreślono znaczenie używania uchwytów wodnych, które zmniejszają nagrzewanie się podczas spawania. Użytkownik znalazł również przyłbicę z soczewkami korekcyjnymi, co może pomóc w ochronie oczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA