logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić mapę OMVL Dream XXI N w Mitsubishi Lancer 2004 2.0 SOHC?

Karwos00 28 Paź 2006 16:27 3392 7
REKLAMA
  • #1 3162092
    Karwos00
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam. Jestem tu nowy.

Posiadam Mitsubishi Lancera 2004 2.0l w automacie (sprowadzony z USA)
    Silnik SOHC 120KM.

Założyłem OMVL Dream XXI N i cały czas są problemy - ale nie z jazdą - samochód jeździ prawidłowo ale spalanie było nawet 18,5 w mieście. Teraz jest już lepiej po ustawieniach i zmianie typu reduktora w ustawieniach z HP na MP jest lepiej - spalanie spadło do ok 15-16 w mieście. Teraz załatwiłem sobie soft i kabelek i dzisiaj zrobiłem autokalibrację - po niej cała mapa poszła o 6% w dół, check jak dotąd się nie zapalił ale muszę jeszcze pojeździć.

A teraz pytanie - jakie są zasady regulacji mapy - na podstawie czego zmienia się te pola - na "P" na niskich obrotach Lambda wskazuje na przemian od 0.1 do 0.9. W trakcie jazdy wszystko jest ok.

A może ktoś wrzuciłby screan takiej przykładowej mapy dla silnika 2.0 - wrzucą swoją może jutro to ktoś bardziej zoriętowany spojrzałby na to fachowym okiem. Ciśnienie gazu w zależnośći od ciężkości nogi - 0.9 do 2.2. na jałowym 1.89(reduktor wzmocniny dla silnika V6 - ten standardowy nie wyrabiał i po 5000obr już nie jechał.

A i jeszcze ta korekta w zależności od temp. gazu i reduktora - mam ustawione +6% dla temp gazu powyżej 50st. No ale jutro wrzucę screany całości to może ktoś zerknie fachowo.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3166009
    Karwos00
    Poziom 13  
    Wyskoczył check engine na wolnych - zrobiłem jeszcze raz autoadaptację - wyszło wogóle co innego niż wcześniej - obniżyłem o 15% - pojeździłem - wykres czasów wtrysków pokazał ża w każdym zakresie czas wtrysków gazu jest większy od czasów wtrysków benzyny o jakieś 0.8 do 1.2ms. Pojeździmy zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #3 3175604
    Karwos00
    Poziom 13  
    Zrobiłem autokalibrację i odjąłem 15% - mapa wygląda tak:

Czasy wtrysków gazu są większe od benzynowych o ok 1ms - check sie nie zapala - czy to może świadczyć że wszystko jest ok - czy jednak to nie wystarczy żeby stwierdzić że jest tak jk powinno być??

A niżej jest txt z zapisu jazdy przy takiej mapie - mam takie pytanie czy takie ciśnienie może być czy lepiej jak je zmniejsze - reduktor mam od V6 i do tego wzmocniny - czy jak zmniejsze średni do 1,2 to spalanie może spaść czy wzrosnąć
    Załączniki:
    • 3 pomiar -15%.txt (55.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić mapę OMVL Dream XXI N w Mitsubishi Lancer 2004 2.0 SOHC? jpg.JPG (120.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3177474
    Karwos00
    Poziom 13  
    No skoro nikt za bardzo nie pali się do podpowiedzi :) zapytam inaczej :)

Może ktoś mi od początku napisać jak powinienem zacząć ustawienie Tego gazu - od momentu podłączenia kompa - czy przed tym odłączyć akumulator na jakiś czas i skasować wszystkie błędy itp komutera samochodu??

Będę wdzięczny za pomoc.
  • #5 3177792
    nsz
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Mialem kiedys Mitsubishi Galant gti.
    Powiem ci ze twoj mitsubishi nie nadaje sie do zagazowania.
    Uwazaj, czesci i komputer do tych modeli kosztuja majatek.
    Twoj samochod zostal stworzony do benzyny, komputer
    zacznie dostawac szalu jak podlaczysz gaz, jego pamiec
    adptacyjna nie poradzi sobie z tymi dwoma roznymi paliwami.
  • REKLAMA
  • #6 3178535
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    nsz napisał:
    Mialem kiedys Mitsubishi Galant gti.
    Powiem ci ze twoj mitsubishi nie nadaje sie do zagazowania.
    Uwazaj, czesci i komputer do tych modeli kosztuja majatek.
    Twoj samochod zostal stworzony do benzyny, komputer
    zacznie dostawac szalu jak podlaczysz gaz, jego pamiec
    adptacyjna nie poradzi sobie z tymi dwoma roznymi paliwami.

Na sekwencji sobie poradzi

Dodano po 1 [minuty]:

Czy dobrze masz dobrane dysze i typ wtryskiwaczy gazowych?
  • #7 3179026
    nsz
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Dlaczego ???
    Co ma z tym wspolnego sekwencja, jesli ci chodzi o uklad
    sekwencyjny benzyny.
    Osobiscie uwazam ze jest to gorsze, dzisiejsze uklady maja dwie
    sondy lambda, ktore wspolpracuja ze soba razem, jedna jest przed
    a druga za katalizatorem. Wiadomo ze gaz ma inne warunki spalania
    jak benzyna. Uklad taki uwazam za sprzeczny z programem
    komputera, jesli chodzi o OBD2.
    Najlepsze parametry do gazu maja silniki z przed roku 1996
    Gaz wlasiwie sie nadaje tylko do silnikow gaznikowych,
    gdzie nie bylo zadnego programu komputerowego.
    Trzeba takze a nawet przede wszystkim wziasc pod uwage
    spalanie samego gazu.Benzyna ma srodek ktory smaruje
    zawory czyli MNTB, gaz tego nie posiada jak rowniez temperatura
    spalonego gazu jest znacznie wyzsza od benzyny.
    Powoduje to wypalanie zaworow wydechoiwych juz przy 100 tys km.
    jesli zaczniemy jezdzic od startu!!!
    Nie ma perpetum mobile, za wszystko trzeba zaplacic!!!
  • #8 3181671
    Karwos00
    Poziom 13  
    Ale u mnie wszystko działa dobrze - samochód idzie jak po sznurku - nie ma falowania obrotów czy gaśnięcia - żadnych szarpnięć, osiągi wręcz identyczne jak na Pb - a nawet czasami czuje się lepsze przyspieszenie, sam serwis mitsu powiedział że silnik do gazu się nadaje - przsypomnę że nie jest to ten sam silnik jaki jest w obecnym nowym lancerze - u mnie jest to silnik 4G94 SOHC - był już od dawna produkowany - nie jestem pewnien od kiedy ale w EVO VI chyba taki wkładano (pewnien nie jestem). Oczywiście powiedziano mi też że nie jest to oszczędny silnik ale spalanie gazu wacha się od 10,5 w trasie do nawet 18 w mieście. Już rok na tym gazie jeżdzę i nic poza tym spalaniem sie nie dzieje. Gaziarze już sprawdzali i mówią że dysze są na pewno dobrze dobrane - przy tych ustawiniach czasy wtrysków są maxymalnie do 15,5ms.

Chodzi mi o to żeby ktoś mi napisał jak powinienem zabrać się do regulacji tego gazu - w jakiej temperaturze gazu i reduktora wykonać autoadaptację - czy jak korekcja w zależności od temp gazu będzie 0% czy jak ta temperatura będzie już maxymalna (korekcja na +6%). A może korekcję zdobić taką żeby a maxymalnym rozgrzaniu było 0% a co 10 stopni w dół było -3%. Teraz jest tak że od 45st korekcja spada o 3% w dół(co 10st) i rośnie o3% co 10st.
    Co to jest w opcjach wyboru reduktora HP, MP i Standard - czym to się różni (teraz mam MP - wcześniej HP i było o wiele gorzej). Jakie powinienem zrobić ciśnienie - teraz mam tak w granicach 1,8 (jak juz wspomniałem wczęsniej reduktor od V6) - czy może powinno byc 1.2 - bo słyszałem że takie zalecają do 4 cylinrowców.

Wpięcie mam do 1 lambdy - w kolektorze.

Jak to jest że po autokalibracji i obniżeniu mapy o 15% wykresy czasów wtrysków gazu i benzyny idą ładnie nie ma różnić większych od 1,2ms a spalanie dalej pozostaje na tym samym poziomie. W sobotę zatankuje i sprawdzę ile spalił potem wróce do mapy po kalibracji (czyli podniosę tą o 15% ) i zobaczę co z tego wyjdzie.

Byłby wdzięczny za pomoc w opisaniu jak się po koleji zabrać za regulację.

Na benzynie samochód przeszedł diagnostykę - wszystko działa jak trzeba.

A i jeszcze jedno - czy przed taką regulacją muszę skasować pamięc komputera benzynowego (reset) - i jak to zrobić.

Na pewno wiele pytań wydaje się głupich ale jak sie człowiek 1 raz do tego bierze to nieste ty tak to jest.

Kiedyś regulowałem instalację 1 gen i po wyjaśnieniu co i jak - ustawiłem lepiej niż gaziarze na analizatorze spalin - a jak do nich pojechałem i sami sprawdzili to stwierdzili że wszystko jest tak jak trzeba i nie powinno się nic zmieniać.

Najtrudniejsze są w końcu początki.

Dodam że NIE jest to silnik GDI.

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy ustawienia mapy gazowej w instalacji OMVL Dream XXI N zamontowanej w Mitsubishi Lancer 2004 z silnikiem 2.0 SOHC (4G94). Użytkownik zgłaszał wysokie spalanie gazu w mieście (do 18,5 l/100 km), które udało się obniżyć do około 15-16 l/100 km po zmianie typu reduktora z HP na MP oraz wykonaniu autokalibracji i korekcie mapy o 6-15%. Czasy wtrysków gazu są dłuższe od benzynowych o około 0,8-1,2 ms, co nie powoduje zapalenia kontrolki check engine. Pojawiły się pytania o zasady regulacji mapy, wpływ ciśnienia gazu (0,9-2,2 bar) na spalanie oraz optymalne warunki wykonania autoadaptacji (temperatura gazu i reduktora). W dyskusji pojawiły się opinie, że silniki z komputerem OBD2, zwłaszcza nowsze, mogą mieć problemy z adaptacją do LPG, a instalacja gazowa może wpływać na trwałość zaworów ze względu na brak smarowania i wyższą temperaturę spalania gazu. Jednak użytkownik podkreśla, że jego silnik 4G94 SOHC jest odpowiedni do LPG, a instalacja działa bezproblemowo pod względem dynamiki i stabilności pracy. Poruszono także kwestie doboru dysz i wtryskiwaczy gazowych oraz wpływu typu układu wtryskowego (sekwencyjny) na współpracę z komputerem silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA