logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obsługiwać kasownik do HC05 i odblokować procesor SC202D?

orion 17 Lip 2003 22:01 9075 31
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie używać układu self-check do HC05 i czy odblokuje on procesor SC202D zabezpieczony Motorola Crackerem?

To nie jest prawdziwy „kasownik”, tylko układ uruchamiający tryb self-check/diagnostyki HC05 opisany w nocie aplikacyjnej tej rodziny [#291535][#292938] Obsługa wymaga poprawnego podłączenia linii i uruchomienia procesora w odpowiedniej konfiguracji po resecie; samo zasilanie i czekanie nic nie da [#291535][#292938] W trybie testu EEPROM procesor zapisuje i weryfikuje pamięć na FF i 00, a po teście pozostawia OPTR/Secbit wyłączony, więc w tym przypadku układ powinien zdjąć zabezpieczenie i przywrócić komunikację [#292938][#294571] Jeśli układ nie działa, trzeba sprawdzić czy to na pewno właściwa maska/wersja HC05, bo bootloader i self-check nie zachowują się identycznie we wszystkich odmianach [#294437] W razie potrzeby te procesory można też programować równolegle, podobnie jak EPROM lub flash [#299142]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 291167
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    witam wszystkich zrobiłem według załączonego schematu kasownik i nie działa lub niewiem jak się go obsługuje miałem sprawny procesor od sc202d i zabezpieczyłem go doświadczalnie przy pomocy motorola cracker i teraz niemam z nim komunikacji wkładałem go do kasownika i nic . Mam w związku w tym 3 pytania
    1- czy schemat jest prawidłowy czy to cudo ze scematu działa?
    2- jaka jest obsługa tego urządzenia ?
    3- czy tak zabezpieczony procesor kasownik odblokuje ?

serdecznie dziękuję za każdą informację
    Załączniki:
    • kasownik.png (806.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 291535
    jano2300
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    1.Ten układ to nie kasownik (nie wiem kto wymyślił taką nazwę ??)
    2.Obsługa urządzenia wymaga pewnej wiedzy.Jest to wyczerpująco opisane w nocie aplikacyjnej tej serii procesorów ,z której zapewne ktoś wyciął ten fragment schematu.
    3.W tym akurat przypadku układ ten powinien Ci pomóc (Szkoda ,że mało kto tak naprawdę wie dlaczego,a dlaczego w niektórych radiach nie). :P
    P.S.
    Jak już jesteś ambitnie skłonny do eksperymentów to zagłębij się w temat ,bo inaczej będziesz naprawiaczem jak większość tutejszych forumowiczów (będziesz umiał niektóre rzeczy robić,a nie będziesz wiedział co robisz !! ) :(
    Szkoły są za darmo - nauka kosztuje . Odpowiadam zawsze na pytania (ale chociaż trochę ambitne) - a nie w stylu " podajcie kod" :(.
  • #3 291882
    orion
    Poziom 23  
    dzęki za odpowiedz Jano2300 a czy mógłbyś napisać do czego służy ten układ , i rozumiem z twoich odpowiedzi że procesor powinien się odblokować . Układ sprawdziłem kilka razy i nic się nie zmieniadalej brak komunikacji . Domyśliam się że trzeba podłączyć zasilanie wcisnąć reset i czekać na efekt ale jak długo zostawiłem to włączone na noc i nic nie pomogło .Jeśli tok mego postępowania jest błędny to prorzę popraw mnie i na koniec jeszcze jedno putanie jeśli to niejest kasownik to czy inne urządzenie da się zrobić we własnym zakresie jeśli tak to gdzie szukać schematu do niego ewentualnie czy można gdzieś kupić taki kasownik
    przepraszam za taką ilość pytań ale dopiero staram się zagłębić w ten temat

dzięki
  • #4 292279
    jano2300
    Poziom 17  
    :) Ok.
    Proponuję dyskusję ,która może zakończy raz na zawsze temat HC05.
    Kto chce ,ma aspiracje zgłębić temat ,niech pisze (ale z sensem),pozostali moga czytać i przygladać się z góry.Na początek proszę uzbroić się w pomoce : i tak - podstawa to poniższy pdf .
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/download.php?id=36361
    Na początek pytanie najważniejsze :!: co oznacza tabelka na rysunku w załączniku :?:
    Należy poszukać również cos na temat haseł : RAM loader, bootloader,interrupts .
    Może dzięki kilkunastu postom uda się chociaż kilku osobom zrozumieć co tak naprawdę robią podłączając się przez RS232 do tych procków i dlaczego czasami się nie udaje uzyskać zamierzonego efektu .
    Załączniki:
    • Jak obsługiwać kasownik do HC05 i odblokować procesor SC202D? Mode .jpg (27.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 292509
    marian pazdzioch
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    jano2300 a czy posiadasz moc i wiedze w temacie st7282
  • #6 292627
    jano2300
    Poziom 17  
    :arrow: marian - Jakbyś nie był leniwy i śledził moje posty ,to wiedziałbyś ,że tak.
    Wybacz to jednak nie ma nic wspólnego z tym postem.
    Chciałem podzielić się wiedzą i być może czegoś nauczyć "beginer'ow".Widzę jednak że jak w piosence "... bo tutaj jest jak jest .. poprostu ". Wszyscy chcieliby tylko gotowce ,łopatologiczne ściągi aby tylko naprzód .Dziwić się potem ,że Ci co mają jakąś wiedzę nie chcą jej dzielić na takich zasadach :
    ( co może być ,że nie ma prądu - a nikt nawet nie sprawdzi bezpieczników).
    Wybaczcie ja tego nie rozumiem jak można flashować urządzenia zczytywac zawartości pamięci i nie być ciekawym jak to się dzieje.
    Nie mówcie mi tylko ,że wszyscy to wiedzą ,bo po literaturze tych wszystkich postów widać ,że poziom wiedzy jest żałosny.
    W czasach kiedy zaczynałem nie było Elektrody,wogóle internet dopiero raczkował.Swój pierwszy programator do 93C46 budowałem sam ,a program pisany był jeszcze w Basicu w oparciu o noty katalogowe.Aby zdobyć jakąś wiedzę od kogoś kto wiedział więcej trzebabyło się wykazać zamiłowaniem do elektroniki jakąś ambicją no i mieć dużo cierpliwości (w namolnych podchodach).
    Dzisiaj młodzi uważają ,że im się to wszystko należy,że internet od tego jest żeby wszystko było.No a jak juz ktoś ośmieli się skrytykować to jeszcze może wysłuchać OPR .
    Właśnie w ten sposób powinnno funkcjonowac Forum - wymiana doświadczeń (ogólny wzrost poziomu wiedzy).Tymczasem pozwalamy (bo to nasza wina ) lamerom robić z Forum jeden wielki śmietnik bezsensownych postów w stylu dajcie mi kod .
    P.S.
    cały czas podtrzymuję wyzwanie do dyskusji na temat HC05 .. później może i ST72x82 ale jest dużo więcej tematów prostszych a jeszce nie opanowanych :(.
    Temat przejrzało już ponad 50 osób ! Wszyscy wszystko na ten temat wiedzą ? czy nikogo to nie interesuje ?
  • REKLAMA
  • #7 292895
    orion
    Poziom 23  
    witam Jano2300
    po przejrzeniu danych odnośnie hc05 widzę że moja wiedza na ich temat jest żadna lub bardzo mała a na dodatek z angielskim krucho i przykro mi bardzo ale niemam chyba niemam szans wdać się w dyskusję z mistrzami ale będę starać się śledzić ten temat aby zwiękrzyć swoją wiedzę
    A co do twego poprzedniego postu to wydaje misię że w tabelce przedstawiany jest sposób konfiguracji procesora przy programowaniu różnych jego parametrów
  • #8 292938
    jano2300
    Poziom 17  
    Aby procek cokolwiek robił musi mieć program.Program to zestaw kolejnych instrukcji jemu zrozumiałych (w tzw języku maszynowym danego procesora).Instrukcje te są kolejno pobierane przez licznik rozkazów.Licznik nie zawsze czyta po kolei 1,2,3 ..501,502 itd.Często (i gęsto)sam program "skacze" po adresach w tą i zpowrotem.To jednak drobiazg ,zamieszanie dopiero robią takzwane przerwania.
    Właśnie wymuszenie odpowiedniej konfiguracji pinów (IRQ,PD3 ,PD4,TCAP1 itd) powoduje ,że po resecie licznik rozkazów w tej kombinacji skacze w zadane miejsce.W miejscach tych w tych właśnie prockach (Motoroli) znajdują się różne programy .
    I tak : jeden z nich - bootloader uruchamia procesor w trybie RAM loader.Pozwala to użytkownikowi załadowanie do RAM'u procesora programu użytkownika ,który może .. duuużo.Zależy to od inwencji programisty.W naszym przypadku zmusza procek do wysłania poprzez SerialComunicationInterface (i nasz znany RS232) całej zawartości EE.
    Innym programem (również "zaszytym" w ROM'ie) jest program self check.Ponieważ procki te są często dośc złożone (posiadają wbudowane przetworniki ,kilka timerów itd ) ktoś wymyślił ,że można zmusić procek aby sam się zdiagnozował.
    Właśnie ten tryb i bzdury na jego temat w postaci "kasownik" natchnęły mnie do napisania tego postu.
    Otóż : odpowiednio połączone nogi portów ,zwarte wejście i wyjście SCI i parę innych połączeń wystarczy aby zdiagnozować cały procesor .
    Popatrzcie na schemat - jeśli na jednym porcie wystawiać na przemian "0" i "1" a na pozostałych odczytywać to można porównać i stwierdzić - np. bebe port A.POdobnie wysyłając poprzez zapętlony port SCI dane można stwierdzić jego sprawność.
    Ale to przy okazji ,natomiast sprawcą zamieszania jest test pamięci EEprom.Właśnie w położeniu switcha na EEprom tested dzieje się coś co niektórzy nazywają kasowaniem.
    Czy ktoś przyjrzał się zawartości pamięci po takim zabiegu i czy zastanowił się dlaczego jest tam na przemian FF 00 FF 00 FF itd :?:
    Otóż program selfcheck zapisuje na przemian w pamięci FF 00 i odczytując veryfikuje.Ponieważ piersza komórka pamięci EE (pod adresem #100) jest akurat zamapowanym adresem rejestru konfiguracji dostępu do EE i etc ,to właśnie pozostawienie po teście FF sprawia ,że zabezpieczenie(między innym Secbit) jest OFF.
    Nawiasem co z tego wynika : wystarczy tylko kilka połączeń aby ustawić rejestr OPTR = 11111111 za pomocą układu j.w.
    OK.Ktoś teraz powie - jak zwał tak zwał EEprom skasowany.Otóż nie - różnica jest taka jak pomiędzy piciem w Szczawnicy ,a szczaniem w piwnicy :)
    P.S.
    zapraszam do dalszej dyskusji :)
  • #9 293128
    marian pazdzioch
    Poziom 12  
    jano2300 nie tobie sadzic czy ktos jaet leniwy czy nie.zadalem pytanie i jesli chcesz to odpowiadasz.pytalem poniewaz robie taki proc a jestem ciekaw czy robisz go programatorem czy w radiu(ja robie w radiu),a co "sledzenia"to w tv powtorka inspektora sowy!!!!!pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #10 293304
    jano2300
    Poziom 17  
    :arrow: marian spoko !! Leń jesteś i tak - to moje zdanie (mam do niego prawo !) Nawet nie chce Ci się poprawić błędów i poprawnie napisać postu.Na Twoje pytanie Ci odpowiedziałem .Nadal Twoje wstawki nie mają nic wspólnego z tematem wiodącym.Na tamten temat możemy popisać na priv ,albo osobnym poście.
    Nie wiem czy ktoś dostrzega mój wkład pracy w to forum.Próbuję coś ruszyć i jakoś pokierować tym forum .Jeżeli jednak większość uważa tak jak Ty - to oczywiście nie muszę zupełnie nic robić ,tak samo wielu innych .Tylko skąd lamerzy w końcu zdobędą tą wiedzę ?
    Mogę jak reszta być pasywnym przyglądaczem i ściągaczem plików.
    P.S.
    ciekawe dlaczego działam co niektórym na nerwy ? Co ja takiego piszę ?
    Podobno prawdziwa cnota krytyk się nie boi .:) Czy może jest to na zasadzie uderz w stół ,a nożyce się odezwą ?.
  • #11 293642
    marian pazdzioch
    Poziom 12  
    jano2300 spoko!!przegladajac twoje posty w niejednym walisz do ludzi ze sa leniami ,wszyscy sa ciemni w temacie,nikt nic nie wie ale pojmij sprawe-wiekszsc forumowiczow to ludzie mlodzi ktorzy szukaja wiedzy ktorej w szkolach elektronicznych nie zdobyli i nie zdobeda (hc 05 hc 11 st7282)poniewaz kadra nauczycielska sama jest ciemna w temacie -gdyby sami wiedzieli wiecej to nie siedzieli by w szkole za marne grosze ale sami robili kase na wlasnej dzialalnosci.zgadzam sie z toba ze informacja jest cenna ale staje sie jeszcze cenniejsza gdy dojdziesz do czegos sam .jednak jestem zdania ze kazdy ambitny "elektronik"tak i tak z czasem bedzie zaglebial sie w wiedzy,a za iles tam dlugich lat bedac w twoim wieku"sadze po poscie "moze ogarnie wiecej wiedzy!!!proponuje przyjac zasade "uczenia dzieci jezyka"najpierw "mama tata,ala ma kota" a potem jak to sie pisze,gramatyka i ortografia.jeszcze jedno-st7282 ruszymy oficjalnie jako osobny temat-co tu ukrywac!!!!!!!pozdrawiam.
  • #12 293763
    andmak
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Jano2300 a ja w przeciwieństwie do innych przyznaje ci racje i z miłą chęcią jeszcze poczytam twoich wywodów.Jak zwał tak zwał, mam braki w prockach a przedewszystkim w programowaniu. W tym wszystkim ważne jest że chcesz coś przekazać innym i o to w tym wszystkim chodzi.Pragnieniem mędrca jest ucho słuchacza, a jak ktoś nie chce słuchać to już jego własna sprawa.Jano2300 pisz dalej pisz bracie.
  • #13 293823
    karo660
    Poziom 13  
    Kilka uwag ,jeśli można;

-niema sensu rozwodzić się nad sensownością nazwy "kasownik", nazwa jak nazwa,taka się przyjęła dla tej aplikacji pracy procesora,myślę Janusz,że najlepiej będzie jak zaproponujesz Swoją nazwę.

-pierwsza uwaga dotycząca zastosowania,nazwy "licznik rozkazów",i tu podobny problem,bardziej sensowną i chyba częściej spotykaną nazwą
    w tym miejscu jest "rejestr rozkazów",bo jak rozumiem chodzi o tę" cześć"
    procesora,do której są wysyłane z pamięci programu lub z drugiej strony patrząc , to "część " procesora,która pobiera rozkazy z pamięci programu.

-kolejna uwaga ,to zawartość EE jaką odczytywałem po użyciu "self-check mode",to różna zawartość FF i 00,ale nie na przemian FF00FF00 itd. ale część tylko FF (inna za każdym razem ) reszta 00. Wyglądałoby to na zapisywanie całego EE naprzemian same FF,potem same 00,moment przerwania operacji decydowałby o podziale wielkości obszaru zapisanego FF i 00.

Pozdrawiam Karol
  • #14 293886
    monterek3
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    :arrow: jano 2300. Czy ty musisz zdobywać punkty takimi frajerskimi postami i postępowaniem, nie raz sie bez sensu wtrącasz żeby tylko zrobić zamieszanie a i tak z sensem nic nie piszesz :x
  • #15 293968
    piotr
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Witam
    Musze troszeczkę obronić kolegę Janusza, chyba nie dokładnie czytacie jego posty są napisane inteligentnie i zrozumiale jeżeli jego nie rozumiecie to trudno, można tylko usiąść i płakać widząc jak się rozwija elektronika i jakich ma przedstawicieli.
    A pozatym czytając wasze posty można tylko powiedzieć LENISTWO!!!
  • #16 294085
    karo660
    Poziom 13  
    monterek3 - na wszystko jest fraszka.

Monterek ,monterek
    stary Tyś,czyś młody ?
    mleko to,czy piwo -skwaśniało w głowie ?
    i narobiło szkody,strasznej szkody.
  • #17 294159
    jano2300
    Poziom 17  
    :arrow: monterek powiem tylko ... nieładnie (chyba za często wypinasz ten tyłek).
    :arrow: Karo660 - zgadzam się z Tobą ,chociaż rejestr rozkazów i licznik rozkazów są używane zamiennie.Myślę jednak ,że dla kogoś kto nie ma wiedzy w architekturze procesorów bardziej zrozumiałym terminem jest licznik .Rejestr to pojęcie bardziej skomplikowane (w odróżnieniu od licznika może jeszcze przesuwać stan bitów w lewo lub w prawo).Ale OK.Naprawdę jestem przygotowany na krytykę (w końcu jestem na forum nowy i porwałem sie sam na Was wielu).Proszę nie traktujcie mnie jednak jako wroga.Ja naprawdę staram się pomagać .Przedewszystkim myśleć .Sam sobie prze to utrwalam i przypominam pewne rzeczy.
    Myślenie ma przyszłość ,ale niewprawionym szkodzi.
    :arrow: Marian rozumiem ,że się nie obraziłeś - cieszę się :)
    P.S.
    no to pytanie : dlaczego układ selfcheck - bo chyba zostaniemy przy tej nazwie nie pomaga w przypadku radii z BMW np BP6262 :?:
  • REKLAMA
  • #18 294210
    erel
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    A ja trochę z innej beczki.Jano2300 przypomina mi mojego dawnego belfra elektroniki.Mający wiedzę ale upierdliwy do bólu - :D bez urazy.
    Choć było to wiele,wiele lat temu pamiętam , że czepiał się szczegółów, wiele wymagał ale przede wszystkim cenił myślenie.Często przy tablicy podpowiadał ale tak enigmatycznie , że jeśli ktoś cokolwiek wiedział to wystarczyło ale jeśli był nieprzygotowany to na nic mu się to nie zdało.Był wtedy -delikatnie mówiąc - mało lubiany ale teraz , z perspektywy czasu , stwierdzam , że gdyby nie On to z mojej przygody z elektroniką ( nie tylko Car-audio ) nic by nie było.A teraz żyję z tego na całkiem niezłym poziomie a żeby było śmieszniej to lubię to co robię.

Sorki za przynudzanie w belfrowskim stylu , nie uznajcie tego za prawienie morałów ale jako zachęte do poznania , wiedzy i zrozumienia.
    Wtedy będzie naprawdę dużo łatwiej i może żaden następny procek nie odfrunie :D
  • #19 294243
    marian pazdzioch
    Poziom 12  
    jano2300 popieram twoja chec edukacji-szczytny cel-doceniam i czyn to dalej.obys nie zostal oceniony jako "niewprawiony"nauczyciel z ogromnym zasobem wiedzy ktorej nie potrafi czytelnie przekazac .(pomysl o laikach)----powodzenia--badz dielny i nie poddawaj sie!!!!!!
  • #20 294276
    jano2300
    Poziom 17  
    Dobra już napewno wielu się domyśla jak odpowiedzieć na moje pytanie.
    Dość cukrowania ,wracajmy do lekcji.
    Proszę niech ktoś spróbuje - napisze jak to widzi (z tymi złośliwymi BP6262).
  • #21 294294
    Metrex
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Jano2300 to mądry człowiek. Sam zrobiłem kilka programów do układów i wiem ile to pracy kosztuje, ale największa satysfakcja jest wtedy kiedy samemu się do czegoś dojdzie. Właśnie zamierzam stworzyć programator do HC05 dla własnej satysfakcji.
  • #22 294437
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Mamy Panowie wiele szczęścia, że ktoś o wiedzy Jano2300 zechce się czasami podzielić jej częścią. Zawarty w romie program self-check nie musi być i nie jest taki sam we wszystkich maskach 05b. I stąd np. różnice w odczycie pamięci po "skasowaniu". Również działanie bootloadera nie jest takie samo dla wszystkich masek -Bmw, Nissan, C14H
    w Cd41 Munchen.
    Co do nazwy "Kasownik"- znam ją przynajmniej od 7-8 lat, a usłyszałem ją od Kolegi który zbudował to urządzenie nie tylko na podstawie pdf, ale również zdekompilowanego romu 05.
    Nazwy mają to do siebie, że nie muszą wiernie przedstawiać działania urządzenia,
    ale powinny jednoznacznie je określać.
    W tym przypadku przypuszczam ,że nazwa "self check circuit" lub po polsku "układ samodiagnozy" będzie w jezyku potocznym miała mniejszą siłę przebicia, niż "kasownik"
  • #23 294521
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Dopiero teraz przeglądam ten temat. Robi się ciekawie. W ten upalny dzień ciężko się myśli.

Na pytanie z BP6262 już odpowiadałeś na tym forum. Ciekawe że nikt tego nie pamięta.

Mnie zaś natchnęło coś innego. Nie chce mi się zaglądać do dokumentacji ale ciekaw jestem jak w praktyce udaje się spowolnić pracę tch procków.
    Mogło by to natchnać nowym pomysłem ale i tak możliwości kombinowania jest sporo z tym że czas zwykle pogania (kwarc). :) Ale Motorola to nie Microchip który to o ile pamiętam potrafi zejść nawet w okolice 1 Hz a wtedy czasu jest w bród by go ustawiać.

Ciekawym do analizy jest też programatorek do L28. Ale to już skakanie po tematach a nie dyskusja.

Przyznam się że z zainteresowaniem przeczytałem te posty. Moja wiedza z czasów 6502 (6510) i architektury Intela trochę mnie ogranicza z innymi prockami. Czasem lepiej uczyć się od początku niż z 51 przesiąść się na AVRy.

A przy okazji dobrym pytaniem bylo by np co to jest przerwanie (obojętnie jakie) , pewnie wielu tutaj nawet nie wie.

SławeK

PS. Login pod ktorym ukrywa się osoba też wiele mówi o człowieku.
  • #24 294571
    jano2300
    Poziom 17  
    :arrow: adam_white wiem ,że już (jak to ktoś tu fajnie napisał) enigmatycznie odpowiedziałem sam na to pytanie j.w. dużo wcześniej.Widzisz jednak ,że niezbyt uważnie większość czyta forum.Z jednej strony dobrze,bo leniwcy i ignoranci-lamerzy nadal nie kumają ,a tych nigdy nikomu nie było szkoda.Na marginesie często jak widać mam "cięty" język i dosadnie piszę na temat wiedzy.Ciekawe ,że nie poczuł się urażony nikt ,kto szanuje wiedzę i ją posiada.
    Dla już totalnej jasności napiszemy tutaj ,że to właśnie sam bootloader za każdym startem "poprawia" po nas i zeruje secbit (przez co problem go odczytac).Pozostaje czytać go "równolegle" ,albo "wytrącać" go z równowagi podczas normalnej próby odczytu .Wielu się to udało,więc wiecie jak to w praktyce.
    Na zakończenie możnaby podsumować - jak stwierdzic szybko i pewnie ,czy nasz problem ,to program ,interfejs ,czy procesor . To może jednak w osobnym poście.Najpierw może jeszcze jakieś pytania ?
    Pewnie też z sensem byłoby wyjaśnienie dlaczego sąsiedzi nasi zastosowali w swoim programatorze od L28 taki sprytny interfejs.Smiało możnaby zaproponować prosty ,bo po co wszyscy nowi mają kolejno szukać historycznych 74F124.:(
    Proszę o jakieś pytania i może weźmiemy inny temat. :idea:

P.S.
    Login napewno często wiele mówi o osobie ,same zresztą posty wystarczą niekiedy.Wiem o kim piszesz ,ale zostawmy to.Jak juz jednak poruszyliśmy ten temat ,to pseudo Jano mam z lat szkolnych (mam na imię Janusz) natomiast 2300 to mój niegdysiejszy numer CB -radio.W latach 90-tych byłem pionierem w temacie w mieście.Sztuką było dowołać się na skrócie mocy do 10mW !!! (przez całe miasto).Później juz nawet dopalacze "DESPERAT GLOBAL - 1000W" nie dawały nic więcej.
  • #25 298330
    orion
    Poziom 23  
    witam mam jeszcze pytanie odnośnie bp6262 a mianowicie jak producent programuje te procesory skoro bit zabezpieczenia ustawia się automatycznie po resecie musi chyba być inny sposób na jego programowanie?
  • #26 299141
    karo660
    Poziom 13  
    orion-czy naprawdę przeczytałeś powyższe posty?,przecież odpowiedż na Twoje pytanie tam się znajduje!
  • #27 299142
    jano2300
    Poziom 17  
    Procesory te ,podobnie jak zresztą wiele innych mogą być programowane równolegle ,podobnie jak pamięci Eprom czy flash .
  • #28 299407
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Wielu tutaj robilo karty Fun. Więć może posłużę się nienajlepszym przykładem. To jest trochę tak jak z Atmelkiem 90s8515 którego zwykle programuje się przez port szeregowy ale warunkiem jest wcześniejsze zapalenie w nim bitu SPIEN (SPI ENable) który zwykle jest włączony fabrycznie. Ale jak będzie wyłączony to trzeba go niestety włączyć na zewnętrzynm programatorze bo inaczej z programowania szeregowego nici. A bitów SPIEN I FSTRT w nim nie da się włączyć przez programowanie szeregowe. To tylko tak na marginesie, pokazuje że są różne metody programowania procesorów.

SławeK
  • #29 1488917
    JarekLT
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    jano2300 napisał:
    Aby procek cokolwiek robił musi mieć program.Program to zestaw kolejnych instrukcji jemu zrozumiałych (w tzw języku maszynowym danego procesora).Instrukcje te są kolejno pobierane przez licznik rozkazów.Licznik nie zawsze czyta po kolei 1,2,3 ..501,502 itd.Często (i gęsto)sam program "skacze" po adresach w tą i zpowrotem.To jednak drobiazg ,zamieszanie dopiero robią takzwane przerwania.
    Właśnie wymuszenie odpowiedniej konfiguracji pinów (IRQ,PD3 ,PD4,TCAP1 itd) powoduje ,że po resecie licznik rozkazów w tej kombinacji skacze w zadane miejsce.W miejscach tych w tych właśnie prockach (Motoroli) znajdują się różne programy .
    I tak : jeden z nich - bootloader uruchamia procesor w trybie RAM loader.Pozwala to użytkownikowi załadowanie do RAM'u procesora programu użytkownika ,który może .. duuużo.Zależy to od inwencji programisty.W naszym przypadku zmusza procek do wysłania poprzez SerialComunicationInterface (i nasz znany RS232) całej zawartości EE.
    Innym programem (również "zaszytym" w ROM'ie) jest program self check.Ponieważ procki te są często dośc złożone (posiadają wbudowane przetworniki ,kilka timerów itd ) ktoś wymyślił ,że można zmusić procek aby sam się zdiagnozował.
    Właśnie ten tryb i bzdury na jego temat w postaci "kasownik" natchnęły mnie do napisania tego postu.
    Otóż : odpowiednio połączone nogi portów ,zwarte wejście i wyjście SCI i parę innych połączeń wystarczy aby zdiagnozować cały procesor .
    Popatrzcie na schemat - jeśli na jednym porcie wystawiać na przemian "0" i "1" a na pozostałych odczytywać to można porównać i stwierdzić - np. bebe port A.POdobnie wysyłając poprzez zapętlony port SCI dane można stwierdzić jego sprawność.
    Ale to przy okazji ,natomiast sprawcą zamieszania jest test pamięci EEprom.Właśnie w położeniu switcha na EEprom tested dzieje się coś co niektórzy nazywają kasowaniem.
    Czy ktoś przyjrzał się zawartości pamięci po takim zabiegu i czy zastanowił się dlaczego jest tam na przemian FF 00 FF 00 FF itd :?:
    Otóż program selfcheck zapisuje na przemian w pamięci FF 00 i odczytując veryfikuje.Ponieważ piersza komórka pamięci EE (pod adresem #100) jest akurat zamapowanym adresem rejestru konfiguracji dostępu do EE i etc ,to właśnie pozostawienie po teście FF sprawia ,że zabezpieczenie(między innym Secbit) jest OFF.
    Nawiasem co z tego wynika : wystarczy tylko kilka połączeń aby ustawić rejestr OPTR = 11111111 za pomocą układu j.w.
    OK.Ktoś teraz powie - jak zwał tak zwał EEprom skasowany.Otóż nie - różnica jest taka jak pomiędzy piciem w Szczawnicy ,a szczaniem w piwnicy :)
    P.S.
    zapraszam do dalszej dyskusji :)

Moim zdaniem kolega jano2300 podal wyczerpujace info dotyczace tak zwanego "kasownika" i "self check" Piwo mu za to lub nawet dwa :)

Respect!
  • #30 1506523
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Pytanie trochę z innej beczki do Jano2300. Widzę że kolega zna motorole od podszewki. Czy HC05 posiadają ID (identyfikator procesora) taki jaki jest zaszyty w HC11? A jeżeli tak to pod jakim adresem występuje i jakie są to wartości?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi i działania tzw. "kasownika" do procesorów Motorola HC05 oraz odblokowania procesora SC202D. Wskazano, że układ z załączonego schematu nie jest typowym kasownikiem, a jego obsługa wymaga znajomości not aplikacyjnych i architektury procesora, w tym pojęć takich jak bootloader, RAM loader i przerwania. Procesor musi posiadać załadowany program, a jego działanie zależy od konfiguracji pinów i obecności programów w pamięci, np. bootloadera umożliwiającego komunikację przez RS232. Zabezpieczenie procesora (bit zabezpieczenia) jest automatycznie ustawiane po resecie, co utrudnia odczyt i wymaga specjalnych metod programowania, np. programowania równoległego. W dyskusji poruszono także różnice w działaniu bootloadera i programów self-check w różnych maskach procesorów (np. BP6262, BMW, Nissan). Uczestnicy podkreślają, że zrozumienie działania wymaga samodzielnej nauki i eksperymentów, a gotowe rozwiązania są rzadko dostępne. Wspomniano o konieczności poszukiwania dokumentacji producenta oraz o różnicach w terminologii (licznik rozkazów vs. rejestr rozkazów). Poruszono także temat programowania procesorów HC05 i SC202D, wskazując na różne metody i konieczność zrozumienia działania bitów zabezpieczeń. Dyskusja zawierała również refleksje na temat poziomu wiedzy wśród użytkowników i znaczenia samodzielnej nauki w elektronice.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA