logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel serwisowy do SE T630 - schemat połączenia pinów COM

michu_t 29 Paź 2006 09:51 1638 6
REKLAMA
  • #1 3164330
    michu_t
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam, kupiłem na Allegro kabel serwisowy do T630 i miałem zamiar wgrać nowego softa. Wydaję mi się że z kablem jest coś nie tak bo gdy go podłącze do wyłączonego telefonu to telefon sam się włącza. Gdy go wyłącze to po chwili znowu się włączy, a podczas flashowania aparat musi być przecież wyłączony więc nici z wgrania czegokolwiek :cry: Na dodatek dodam że w żadnym programie nie mogę zczytać wersji oprogramowania itp. wiec zapewne kabel jest do bani.
    Moja prośba jest taka, żeby ktoś podał mi schemat połączenia pinów z wtyczki COM z wtyczką do telefonu, bo wydaję mi się że ktoś ten kabel nieumiejętnie przerobił a teraz nie mam odnieśienia do tego jak te obydwie wtyczki powinny być połączone między sobą.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3164594
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    W SE zaznaczasz opcję Flasch-owania i wtedy wkładasz dopiero baterię i naciskasz włącznik, napisz jakiego używasz programu. Ale sprubój zaznaczyć najpierw Flasch potem włożyć baterię i wcisnąć przycisk. Z tymi kablami pod Com tak jest że ładują telefon.
  • REKLAMA
  • #3 3164867
    michu_t
    Poziom 15  
    Witam, ten trik z włożeniem baterii poźniej działa. Nie mogę jednak zczytać jaki mam CID w telefonie. Gdy w programie Remote Unlocker próbuję go zczytac to wyskakuje coś takiego: "
    Client Version 13.8
    **** READING CID STARTED ****
    Shortly press Power button!
    Detected SonyEricsson: T610/T616/T630/Z600/T2xx/P900.
    Reading CID not supported for this phone
    Execution Time - 00:00:04
    Done!

Co do programu do flashowania to mialem zamiar użyć SEMCtool 2.2

Pozdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3166177
    michu_t
    Poziom 15  
    Sciągnąłem sobie tego SE toola ale nadal wyskakuje błąd.
    Poniżej screen
    Załączniki:
    • Kabel serwisowy do SE T630 - schemat połączenia pinów COM semc.jpg (41.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3717671
    Serwo2
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    musisz caly czas naciskac power aż zaskoczy
  • #7 3718712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kabel serwisowy do Sony Ericsson T630 zakupiony na Allegro i próbuje wgrać nowy soft, jednak telefon samoczynnie się włącza po podłączeniu kabla, co uniemożliwia flashowanie, gdyż aparat musi być wyłączony. Próby odczytu wersji oprogramowania i CID kończą się niepowodzeniem, m.in. w programie Remote Unlocker pojawia się komunikat o braku wsparcia dla odczytu CID w tym modelu. Sugerowano użycie opcji flashowania w telefonie, gdzie po zaznaczeniu tej opcji należy dopiero włożyć baterię i nacisnąć przycisk zasilania. Zalecano także korzystanie z programu SEMCtool 2.2 lub SE Tool, jednak nadal występują błędy. Wskazano, że sygnał z portu COM nie jest bezpośrednio podłączony do telefonu, lecz przechodzi przez konwerter RS-232 na TTL (np. układ max232), co może powodować problemy. Zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem jest użycie oryginalnego kabla serwisowego i dedykowanego oprogramowania lub skorzystanie z pomocy osoby posiadającej narzędzie Tornado do serwisowania telefonów SE.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA