logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B3 monowtrysk - szarpanie silnika na wolnych obrotach, co sprawdzić?

Michał80 29 Paź 2006 16:13 2927 7
REKLAMA
  • #1 3165777
    Michał80
    Poziom 11  
    witam,

tak jak w temacie, na wolnych obrotach jest odczuwalne delikatne szarpanie silnika, widoczne są również delikatne ruchy wskazówki obrotomierza. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 3165797
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    przeciez silnik juz swoje przejazdzil i nie bedzie chodzil jak nowy. nie wypadaja Ci zaplony czasem?
  • REKLAMA
  • #3 3165814
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    jak podpompujesz pedałem hamulca przy pracującym silniku to szarpanie jest większe?
  • #4 3165839
    Michał80
    Poziom 11  
    co prawda ma już przejechane 200.000 ale z tego co czytałem na forum to niewiele dla tego silnika, a trochę są denerwujące gdy stoi się na światłach. Nie dopisałem że pojawiają się tylko na rozgrzanym silniku, na zimnym jest ok! nie bardzo wiem o co chodzi z opisem " a nie wypadają ci zapłony"
  • REKLAMA
  • #5 3165873
    goldwinger
    po prostu świece, przewody WN, kopułka mniej więcej o to chodzi z wypadaniem zapłonu
    co z tym hamulcem?
  • REKLAMA
  • #6 3165892
    Michał80
    Poziom 11  
    nic się nie zmienia, mimo pompowania hamulca nadaj szarpie
  • #7 3165919
    goldwinger
    opisz wszystko dokładnie co się dzieje podczas jazdy czy szarpie jak wchodzi na obroty itd. może być przyczyna zapłonu ale bardziej przychylam się do podstawy pod wtryskiem. No ewentualnie wyżej wspomniane świece, przewody ale wtedy były by problemy podczas jazdy
  • #8 4340742
    klukr
    Poziom 11  
    witam,
    mam Audi B3 2.3 pełny wtrysk i mam dokłądnie taki sam problem, z tym że u mnie zadaża się że auto po pierwszym odpaleniu zgaśnie i delikatne szarpanie daje się również odczuć podczas ujmowania nogi z gazu , wymieniłem filtr powietrza , świece, kopułkę , palec, i nic.

Podsumowanie tematu

✨ W Audi 80 B3 z silnikiem 2.3 i systemem monowtrysku pojawia się problem szarpania silnika na wolnych obrotach, szczególnie na rozgrzanym silniku. Objawy to delikatne drgania silnika i wskazówki obrotomierza. Możliwe przyczyny to wypadanie zapłonów, co może być spowodowane zużytymi świecami, przewodami wysokiego napięcia lub uszkodzoną kopułką rozdzielacza. Test pompowania pedałem hamulca nie wpływa na nasilenie szarpania, co wyklucza problemy z podciśnieniem pod wtryskiem. Wymiana filtrów powietrza, świec, kopułki i palca rozdzielacza nie rozwiązała problemu u innego użytkownika z podobnym modelem. Szarpanie pojawia się również przy ujmowaniu gazu, a auto może zgasnąć po pierwszym odpaleniu. Zaleca się dokładną diagnostykę układu zapłonowego oraz sprawdzenie podstawy pod wtryskiem, mimo że problemy z zapłonem są bardziej prawdopodobne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA