logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 2100 - Jak usunąć znaki wodne i przesunięcia wydruku?

kaczortrex 29 Paź 2006 21:02 1746 10
REKLAMA
  • #1 3167061
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam jakis czas temu zakupiłem używke z allegro. Drukowało okey do póki drukarka nie chciała wciągnąć za dużo kartek, które powiem szczerze próbowałem jej wyrwać z rolek. No i powstał problem, a mianowicie mam jakby znaki wodne z części wydruku jakieś 5 cm za właściwą pozycją wydruku - więcesz szczegółow na screenach (2 kartka to czysty wydruk).

Fachowców w tej dziedzinie proszę o pomoc (fachową), ze wskazaniem środków i czynności jakie powinienem wykonać dla przywrócenia świetności tego zacnego, acz postniemieckiego urządzenia (jakoś mi tak się napisało) ;p

Dzięki i pozdrawiam
    P.S. Dodam że drukarke czyściłem oprócz kasety i luster lasera oraz tych 2 śmiesznych rolek na jej tyłku :))
    Załączniki:
    • Obraz.jpg (439.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP LJ 2100 - Jak usunąć znaki wodne i przesunięcia wydruku? obraz2.jpg (221.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3167150
    qubek999
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak dla mnie wina moze lezeć:
    po 1 po stronie kardridża(sprawdz czy nie zostają syfy na bębnie)
    po 2 elektroda transferowa(zobacz czy jes prawidłowo zamocowana)
    i po 3 zespół pieca.
  • REKLAMA
  • #3 3167227
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Rozkręć i dokładnie wyczyść rolki kartrigea (bęben, rolka ładująca i rolka magnetyczna).
    Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #4 3167608
    kaczortrex
    Poziom 13  
    oki dzięki za odpowiedzi; jutro przejde do czynów i zdam relacje
  • REKLAMA
  • #5 3648311
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Witam ponownie długo mnie nie było i odpuściłem sobie czyszczenie; teraz zająłem się tym ponownie;

wiem że wina leży po stronie kartridża, bo tekst jest powielony zanim trafi na utrwalacz; czy jeżeli zacznę czyścić zespół to wysypie mi się toner?
  • #6 3798120
    kaczortrex
    Poziom 13  
    A więc cd tematu - miałem trochę wolnego, toner w pudle się kończył to zakupiłem nowy proszek. Rozebrałem kasetę prawie na części pierwsze, wyczyściłem na sucho rolkę magnetycznę, PCR detergentem, bęben OPC na suchu (miękką szmatką), wszystkie styki zostały wyczyszczone denaturatem; oczywiście pudło było czyszczone pod sprężonym powietrzem - niby miało być oki, ale dla pewności złożyłem najpierw kasetę na sucho. Wydrukowałem kilka stronek na oparach toneru i było oki więc dosypałem 240 g dedykowanego proszku + wazelina na wszystkie zębatki.
    I .... tylko nie to ;p. Znowu to samo. Wrzuciłem mu kartkę i jak znikła zatrzymałem druk - zobaczyłem że kartka jest powielona po wyjściu z kartridża jeszcze przed piecem. To wiem na pewno.

Pytanie: Wydałem już 30 zł na proszek, teraz pójdą kolejne koszta
    A więc czy lepiej mi zamówić z allegro regenerowany kartridż za 50 zł z przesyłką? Bęben to koszt 25 zł, PCR 20 ale nie ma na allegro; drukuje mało - 5000 stron na 1,5 roku więc 50 zł nie jest dużo.
    A może jednak wina tkwi gdzie indziej?

Dzięki i pozdrawiam
    P.S Duszki pojawiają się w odległości 7-8 cm -wg. serwisówki to kartridż jest do chrzanu; po przejściu przez piec wydruk jest nierozmazywalny i ciepły;
    Czy to może być laser? bo wg mnie nie _ czyściłem go sprężonym powietrzem;
    P.S2 Był taki moment po regeneracji że duszki były jak mgła - prawie niewidoczne, a całka kartka czyściutka tak jak powinna być dlatego jestem utwierdzony o winie kartridża.
  • #7 3799551
    ssamburski
    Poziom 16  
    a nie odgiołes jakiegos styku, lub moze kwałek katki wpadł Ci na ktorys ze styków i to jest problemem, jak wyrywałes tą kartkie to kasete z tonerem wyjołeś? Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

Zamow cardridge na 99,9% to załatwi sprawe!! POZDRAWIAM
  • #8 3799576
    kaczortrex
    Poziom 13  
    W odpowiedzi na twoje pytanie: kasetę wtedy wyjąłem a od wczoraj 95% kartridża rozłożyłem, a wszystkie styki zostały dwukrotnie wyczyszczone szmatką z denaturatem.

P.S jeżeli nie byłoby ze styku to jak dla mnie drukarka przerwała by pracę, ale wydaje mi się że wszędzie jest zestyk, sprawdziłem 2 razy dla tej prowadnicy a'la ślimak z bębna magnetycznego i ma zestyk, tak samo łączenie między kartridżem a drukarką

pozdrawiam
  • #9 3802008
    ssamburski
    Poziom 16  
    nie przeczytałem wszystkiego wczoraj, na moje to beben lub rolka ładujaca dlatego kup całą kasete z tonerem! pozdrawiam
  • #10 3802536
    kaczortrex
    Poziom 13  
    zamówiłem toner regenerowany z allegro za 46 zł z przesyłką; teraz czekam na niego
  • #11 3826747
    kaczortrex
    Poziom 13  
    no i przyszła upragniona regenerowana kaseta z allegro. drukuje piknie tylko ale.... ma nieaktywny obwód na samym środku OPC na grubość paznokcia :O. i znowu trzeba mail'a pisać - poczekamy i zobaczymy jaka będzie reakcja

pozdrawiam i dziękuje za rady

WINNY PROBLEMU: kaseta, a dokładniej wałek pod bębnem OPC

Temat uważam ZA ZAMKNIĘTY; proszę moderatora o zamknięcie go :))
    dziękuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę HP LaserJet 2100, która po próbie usunięcia zacięcia papieru zaczęła drukować z przesunięciem i pojawiły się na wydrukach znaki wodne około 5 cm za właściwą pozycją tekstu. Problem z powielonym tekstem występuje jeszcze przed zespołem utrwalacza (piec). Wskazano potencjalne przyczyny: zabrudzenia na bębnie OPC, rolce ładującej, rolce magnetycznej, elektroda transferowa oraz zespół pieca. Użytkownik czyścił kartridż, w tym rolkę magnetyczną na sucho, PCR detergentem, bęben OPC miękką szmatką, styki denaturatem oraz używał sprężonego powietrza. Po uzupełnieniu tonera i smarowaniu zębatek problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie styków i ewentualne uszkodzenia mechaniczne. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup regenerowanego kartridża z Allegro za około 46-50 zł, co rozwiązało problem, choć nowa kaseta miała nieaktywny obwód na środku bębna OPC, co wymagało reklamacji. Podsumowując, przyczyną problemu był uszkodzony lub zabrudzony kartridż, a wymiana na regenerowany egzemplarz przywróciła prawidłowy druk.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA