logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 2100TN - Słabe zaczernienie dużych znaków, wymiana części nie pomogła

_Tatsu_ 30 Cze 2013 21:03 1770 4
REKLAMA
  • #1 12473414
    _Tatsu_
    Poziom 11  
    Witam
    Mam dwie drukarki HP LaserJet 2100TN. Jedna z nich z dnia na dzień zaczęła mieć problemy z wydrukami. Drobną czcionkę drukuje dobrze ale większe znaki są tak jakby słabo zaczernione w środku.

HP LaserJet 2100TN - Słabe zaczernienie dużych znaków, wymiana części nie pomogła

Z tej drukarki która drukuje dobrze przełożyłem do tej z problemem następujące części:
    - fuzer (piec)
    - formater (elektronikę)
    - laser (3 głowice lasera)
    - kasetę z tonerem (sprawdzałem 3 kasety na których jedna drukarka działa prawidłowo)
    - zasilacz (3 zasilacze)
    - taką płytkę z "czujnikiem" do której podpina się kabelki od lasera

Mimo to drukarka ma nadal problem z zaczernianiem środka przy druku dużych czarnych elementów.

Części przełożyłem również na odwrót. Z tej drukarki która ma problem do tej działającej prawidłowo. Nic to nie dało. Wszystko bez zmian.

Co jeszcze może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 12474037
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Transferolka (wałek gąbczasty pod tonerem), sprężynki stykające się z dc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 12477438
    _Tatsu_
    Poziom 11  
    Sprawdzone. Zamienienie transferolek nie dało żadnych efektów. Pomiędzy czterema sprężynkami a drucikami na zasilaczu jest styk.

Żadne druciki nie są powyginane. Nie ma żadnych ubytków w elementach plastikowych.

Szukam dalej.
  • REKLAMA
  • #4 12603613
    Kovalinski
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Wyjmij transfer rolkę i umyj pod bieżącą wodą z mydłem dotąd, aż nie będą wyciekały z rolki resztki tonera. Osusz ją papierowym ręcznikiem - nie może być mokra! Wstaw i sprawdź. Pierwsze wydruki mogą być rozmyte.
  • #5 12709207
    _Tatsu_
    Poziom 11  
    Umyłem trzy transfer'rolki. Sprawdziłem tak jak opisywałem powyżej. Prawie wszystkie części na przemian miedzy trzema drukarkami (przed i po umyciu). Wszystkie elementy plastikowe umyłem. Zębatki nasmarowałem smarem "silicon-teflon". Nic nie zgrzyta, nic nie skrzypi ani nie piszczy.

Dziękuję za dobre chęci niesienia pomocy. Niestety problem pozostaje dalej. Pozostaje mi się z tą niedogodnością pogodzić. Wiem że ta drukarka jest już dość stara ale dla mnie ma szczególne znaczenia.

Jak dowiem się co było przyczyną to pozostawię tu wpis dla potomności. Kto wie jakie figle im spłata "Celowe postarzanie produktu" w przyszłości.
REKLAMA