logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD ONKYO DX6520 - przeskakiwanie płyt na początku utworów, stukanie

jurasas 30 Paź 2006 11:06 2039 3
REKLAMA
  • #1 3168413
    jurasas
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Mam problem z owym odtwarzaczem, polega to na tym ze przeskakuja plyty. Kiedy docisne palcem plastikowy docisk plyty problem jakby znikal, jednak wydaje mi sie ze nie jest to problem sprezyny, ktora zapewnia ten docisk. Probowalem ja delikatnie rozciagnac aby uzyskac wiekszy docisk, jednak efekt jest minimalny. Jedynie docisk palcem daje mocny docisk i plyty nie przeskakuja. Co moze byc przyczyna?

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Dodam jeszcze ze jesli wysune plyte i wsune spowrotem przeskakiwanie czasem ustepuje.

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Dodatkowo zauwazylem ze przeskakuje tylko na poczatkowych utworach, jesli dobrze sie przysluchac, czasem wystepuje stukanie i wtedy kiedy slychac stukanie przeskakuje plyta, niestety nie potrafie namierzyc tych stukow.
  • REKLAMA
  • #2 3490756
    Amazon
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Mam ten sam model odtwarzacza i ostatnio zauważyłem identyczny objaw. Na razie nie zaprzątam sobie głowy tym, bo jest dość żadki, ale obawiam się, że problem może się pogłębić i co wtedy? Też chętnie usłyszałbym opinię kogoś kto miał już doświadczenie z usunieciem takiej usterki.
  • REKLAMA
  • #3 3562113
    Amazon
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Skoro nikt nie chciał pomóc, to sam sobie rozwiązałem problem - tak z ciekawości. Okazało się że płyty przeskakują wtedy, kiedy słychać było dość słyszalne obcieranie płyty w mechaniźmie, zależnie od tego jak płyta ułożyła się na tacce. Rozwiązałem to tak:
    1. Przesmarowałem cały mechanizm specjalnym smarem do delikatnych łożysk igiełkowych (wysokiej klasy czystości)
    2. Nieco roziągnąłem spręzynę mechanizmu blokującego płyty
    3. Nieco dogiełem blachę górnego docisku (ale naprawdę odrobinę) - zbyt mocny docisk powodował problemy z odczytem.
    Po tych czynnościach szuranie ustąpiło, a wraz z tym przeskakiwanie płyt (głownie na końcowych utworach, kiedy to prędkość obrotowa jest najniższa).
    Jak się okazuje nie miało to nic wspólnego z jakością , ani czystością lasera.
  • #4 19834117
    maurycy.s
    Poziom 8  
    Uwaga, podobna usterka w odtwarzaczu CD ONKYO DX-6850.

Objawy: laser zacina sie, przeskakuje coraz bardziej i bardziej. Odstawilem na pol roku, dzis wrocilem do sprawy (przyszly plyty - uzywane).
    Objawy cd: Pierwsza piosenka perfekcyjnie, druga perfekcyjnie, trzecia w polowie zaczyna skakac, najpierw pojedynczo, potem coraz bardziej. Cofam do pierwszego kawalka - tez przeskakuje

Naprawa: przeczyszczony laser (acetonem technicznym, nie wiem czy tym mozna :) Leciutko wgieta blacha nad soczewka jak w poscie powyzej. Proba generalna - jestem na 6tym kawalku i poki co wszystko gra.

Licze sie z tym, ze nie pomoze to "na lata", ale moze komus pomoze
REKLAMA