Witam, ja ostatnio bawię się gps'em i coraz bardziej mi sie podoba
mam: GPSa na BlueTooth - GPS Navibe GB 621 z chipsetem SONY za ok 150zł.
używałem:
1.
- kilku telefonów komórkowych z BT (mój SE K750i)
- mapy z www.naviexpert.pl
i muszę powiedzieć że to jest coś wspaniałego !! przez bardzo dokładne mapy każdego miasta prowadzą dosłowie pod samą klatkę schodową !!! jest mozliwość samodzielnego dodawania fotoradarów do systemu !!
niestety taka nawigacja ma swoje minusy, m.in: użytkowanie map jest płatne

24h za 2zł, ale już 1m-c już tylko 24zł, przy całym roku jest jeszcze taniej... dochodzą do tego też koszty za użytkowanie GPRSa (po kosztach operatorów GSM) oraz bardzo wolna zmiana trasy
ale chyba nie ma dokładniejszych map, i samych aktualizacji - które są ściągane przy każdym planowaniu trasy
2.
od paru dni używam :
- SPV C550 na Windows Mobile 2003SE i odbiornik GPS BT
- TomTom 5.20 i map 660, więc nie aż takie stare
to co mogę powiedzieć, to to że szybkość jest sporo większa, animacja map też jest lepsza, same mapy w NaviExpercie są chyba trochę lepiej zrobione, to są plusy, ale są też minusy:
mapy zajmują ponad 170MB (PL, CZ, HU, SK + główne drogi europy)
no i nie są tak dokładne, mimo że są numery domów, niektóer są pomylone, prowadzi tylko do głównej drogi przy domu , nie ma wielu punktów, zwłaszcza w mniejszych miastach, no i najgorsza sprawa często prowadzi bo jakiś bocznych drogach, które nie są wcale najszybsze ani najkrótsze !! oraz często za późno informuje o skręcie
podsumowanie, jeżeli potrzebuje się nawigacji na np.. 1-2-3 wyjazdy w roku na jakiś urlop itp, to bardzo dobrym rozwiazaniem jest kupienie odbiornika GPS na BlueTooth i wykupienie kilku dni NaviExperta i swój telefon z BlueTooth, cały koszt się zamknie w max 200zł z przesyłkami itp... lub taki odbiornik i mapa na swojego laptopa (dobrze sprawuje się AutoMapa TPC) jeżeli więcej się jeździ to nie jest to dobrym rozwiązaniem,
3. za parę dni będę miał Mio, może bedzie lepszy od TomToma pod względem dokładności i inteligencji w wyborze trasy