logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bramka VOIP. Czy wyeliminuje zakłócenia i zawieszanie się głosu?

adigdansk1 30 Paź 2006 14:37 4510 17
REKLAMA
  • #1 3168942
    adigdansk1
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Mam takie pytanie.
    Czy zakup bramki VOIP wyeliminuje zakłócenia i zawieszanie się głosu podczas rozmowy? Do rozmów używam narazie słuchawek i mikrofonu i czasami osoba do której dzwonie albo mnie nie słyszy albo dżwięk jest przerywany.
  • REKLAMA
  • #2 3169335
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Wszystko zależy jakim dostępem do internetu dysponujesz. Jeżeli dostęp masz niezbyt szybki a do tego ściągasz lub (i) wysyłasz jakieś dane to rozmowa może być słabej jakości ( jąkanie , echo )
    Podstawa to niezłe pasmo symetryczne i do tego router z funkcją QoS tzn rezerwacją pasma dla usług - w tym przypadku głosowych
    Pozdrawiam

A tu stronka do testów
    http://myspeed.visualware.com/voip/index.html

Wracając jednak do podstawowego pytania - rozwiązania sprzętowe są zawsze lepsze od programowych angażujących zasoby komputera .
    Ale podstawa to pasmo dla rozmowy VOIP
  • REKLAMA
  • #3 3169664
    adigdansk1
    Poziom 14  
    Wyszło w teście coś takiego ale ja i tak nic z tego nie rozumiem :-(

Speed test statistics
    ---------------------
    Download speed: 158304 bps
    Upload speed: 40192 bps
    Quality of service: 90 %
    Download test type: socket
    Upload test type: socket
    Maximum download pause: 156 ms
    Average download pause: 120 ms
    Minimum round trip time to server: 141 ms
    Average round trip time to server: 144 ms

VoIP test statistics
    --------------------
    Jitter: you --> server: 14.4 ms
    Jitter: server --> you: 14.4 ms
    Packet loss: you --> server: 4.2 %
    Packet loss: server --> you: 0.1 %
    Packet discards: 0.0 %
    Packets out of order: 0.0 %
    Number of supported VoIP lines: 0
    Estimated MOS score: 1.8
  • #4 3170300
    pol_s
    Poziom 25  
    Łącze nie jest zbyt szybkie ( szczególnie upload ) ale jeżeli w trakcie rozmowy nikt nie będzie obciążał dodatkowo łącza to powinno chodzić. Wszystko zależy również od umiejscowienia serwerów operatora z którego usług korzystasz. Najlepiej jeżeli te parametry podeślesz operatorowi no i spróbuj testy powtórzyć kilka razy ( uśrednienie pomiarów)

Pozdrawiam
  • #5 3173113
    adigdansk1
    Poziom 14  
    Jeszcze jedno pytanie. W schematach podłączeń jakie znalazłem zawsze występuje podłączenie bramki do lini telefonicznej. Czy jest to konieczne?
  • REKLAMA
  • #6 3173208
    michal49
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Cytat:
    W schematach podłączeń jakie znalazłem zawsze występuje podłączenie bramki do lini telefonicznej. Czy jest to konieczne?

Prawdopodobnie chodzi o linię miejską podłączaną na wypadek awarii Internetu. Są bramki (np. SPA3102), które oprócz RJ11 na aparat mają też wejście zwykłej linii. I wszystko zależne jest od konfiguracji - może być np. tak, że gdy nie ma Internetu dzwonisz przez zwykłą linię miejską. Albo po wybraniu jakiegoś kodu też przez tą linię dzwonisz.

Może to też wynikać z tego, że bramka VoIP najbardziej opłaca się przy połączeniach międzymiastowych i międzynarodowych. Czyli lokalnie - zwykłą linię, a poza tym - VoIP.

Michał
  • REKLAMA
  • #7 3173603
    pol_s
    Poziom 25  
    Nie nie jest konieczne (porty fxs do aparatu, fxo do centrali)
    A jeżeli chodzi o koszty to wszystkie połączenia są tańsze w stosunku do operatorów stacjonarnych.

Pozdrawiam
  • #8 3178789
    adigdansk1
    Poziom 14  
    A czy jeśli jest bramka to komputer musi być też włączony. Sorki za takie pytania ale jestem laikiem jeśli chodzi o rozmowy telefoniczne.
  • #9 3179346
    pol_s
    Poziom 25  
    Przy bramce komputer może być wyłączony. Ale aby bramka i komputer mogły działać niezależnie to musisz wcześniej mieć router który umożliwi podzielenie internetu.A jeżeli takiego nie masz w tej chwili to najlepiej kupić obydwa urządzenia w jednym np.Linksys SPA3102-EU albo SPA2102-EU ale to zależy w jaki sposób masz dostarczany internet (jeżeli neo to musi być router z modemem np. DrayTek Vigor 2500V ) Ale wybór należy do Ciebie :D

Pozdrawiam
  • #10 3179561
    adigdansk1
    Poziom 14  
    pol_s napisał:
    Przy bramce komputer może być wyłączony. Ale aby bramka i komputer mogły działać niezależnie to musisz wcześniej mieć router który umożliwi podzielenie internetu.A jeżeli takiego nie masz w tej chwili to najlepiej kupić obydwa urządzenia w jednym np.Linksys SPA3102-EU albo SPA2102-EU ale to zależy w jaki sposób masz dostarczany internet (jeżeli neo to musi być router z modemem np. DrayTek Vigor 2500V ) Ale wybór należy do Ciebie :D

Pozdrawiam

To jest sieć osiedlowa i podłączony jestem przez kartę sieciową
  • #11 3179682
    pol_s
    Poziom 25  
    To lepiej bo można znaleźć sprzęt za tańsze pieniądze.
    Możesz rozglądać się za Linksysem lub poszukać na Allegro np. ale należy się upewnić czy bramka nie jest blokowana dla jednego operatora , no i te z Allegro przeważnie sprzedawane są już skonfigurowane dla konkretnego operatora czasami z numerem w strfie np.gdańskiej a dodatkowo dostajesz (czasami) pulę minut na rozmowy. Masz nad czym myśleć. :)

Pozdrawiam
  • #12 3477470
    adigdansk1
    Poziom 14  
    A co sądzicie o tym? http://
    i czy przy takim sprzęcie komputer i tel będą mogły działać niezależnie
  • #13 3484768
    klroman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ponieważ korzystałem z kompa i mam teraz bramkę stwierdzam że warto zainwestować!Plusy:

1.Niezależność od włączonego kompa.

2.Lepsza jakość rozmów (system potrafił czasem coś dodatkowo "zepsuć" -np.podczas operacji dyskowych ,gra w tle,sciaganie plików).

3.Możliwość podłączenia linii telefonicznej daje komfort odbierania wszelkich telefonów przez ten sam aparat analogowy i dzwonienia z tego aparatu przez wszystkich operatorów.

4.Możliwość podłączenia operatora Voip do centralki tel. jeśli taką posiadasz

WAZNE!

Przy zakupie (w zwiazku z poprzednimi uwagami)
    kieruj sie tym , aby wyposażenie miało i umożliwiało:

1.Router z QoS (kolega powyżej wyjasnił o co chodzi - zabezpiecza pasmo łącza do rozmowy Voip.

2.Ważne konfiguracja portów tel. wewn . do współpracy z opcjami operator wyjsćiowy x operator wejściowy y.(połączenia na zew. są często tanie u 1 operatora a nr stacjonarny możesz skonfigurować u innego ).

3.W związku z powyższym możliwość konfiguracji kilku operatorów.

pzdr.
  • #14 3500341
    kamil2234
    Poziom 13  
    A powiedzcie panowie czy za pomocą tych bramek można się komunikować ze skype . Bo ja bym chiał używać wyłącznie do łączenia się ze skype. Nie chcem używać żadnych usług zewnętrznych prowiderów i ich usług bo oni też kasę sobie za to życzą a internet darmowy przecież jest. Ze skype chem się łączyć tylko i wyłącznie tyle że bez włączania komputera .

Zastanawiam się czy nie ma możliwości do takiej braki podłączenia zwykłego telefonu i po wybraniu powiedzmy numeru 1 łącze się z kontaktem ze skype . Jest już coś takiego ??? Najlepiej żeby bez włączonego komputera to działało.

I jeszcze o przejściuwki lub jakieś adaptery chiałem sie zapytać żeby ostatecznie stacjonarny telefon podłączyć i używać do skype.
  • #15 3546191
    adigdansk1
    Poziom 14  
    Do skype musisz mieć włączony komputer. Skype nie obsługuje protokółu SIP. Przy okazji bo chce zamknąć temat. Kupiłem Grandstream 486. Pytanie brzmi " sieć musi zobaczyć bramkę jak uaktywnić lub ustawić klonowanie Mac adressu
  • #16 3567738
    robt
    Poziom 13  
    Linia telefoniczna w bramce VoIP wynika z funkcji jaka została bramce postawiona czyli połączyć technologię IP z TDM.
  • #17 3569298
    Doody
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Podmiana adresu MAC jest najczęściej dostępna w programie konfiguracyjnym bramki sprawdź jaki adres ma obecna karta poleceniem ipconfig -all w wierszu poleceń i podnień go w bramce. Zmiana adresu na karciee nie jest konieczna.
  • #18 3590875
    adigdansk1
    Poziom 14  
    Ok. MAC zmieniony. Mam jeszcze jedno pytanie i chciałbym zamknąć ten temat. Kupiłem bramkę grandstream ht-496. Na pierwszej linii mam skonfigurowane easycall. Działa bez zarzutu. Na drugiej linii mam skonfigurowane konto pod teleaikon. Niestety nie mogę uzyskać połączenia. Cały czas mam sygnał zajętości tak jakby teleaikon nie był skonfigurowany. Co jest powodem.Czy pasmo dla voip w tej bramce trzeba konfigurować czy jest to proces zautomatyzowany? Jęśli trzeba to zrobić ręcznie to jak?

Podsumowanie tematu

✨ Jakość rozmów VoIP zależy przede wszystkim od prędkości i stabilności łącza internetowego, zwłaszcza uploadu, oraz od routera z funkcją QoS, który rezerwuje pasmo dla usług głosowych. Zakup bramki VoIP może poprawić jakość dźwięku i uniezależnić rozmowy od komputera, który nie musi być włączony podczas korzystania z bramki, pod warunkiem posiadania odpowiedniej infrastruktury sieciowej (np. routera umożliwiającego podział internetu). Bramki często posiadają porty RJ11 do podłączenia tradycyjnej linii telefonicznej, co pozwala na korzystanie z linii miejskiej jako zapasowej lub do połączeń lokalnych, a także integrację z centralą telefoniczną. Wybór bramki powinien uwzględniać możliwość konfiguracji portów i operatorów VoIP, a także kompatybilność z dostawcą internetu. Niektóre modele, takie jak Linksys SPA3102, SPA2102 czy Grandstream HT-496, oferują takie funkcje. Skype wymaga włączonego komputera, ponieważ nie obsługuje protokołu SIP, więc bramka VoIP nie umożliwia samodzielnego łączenia się z Skype bez komputera. Konfiguracja adresu MAC w bramce jest możliwa i czasem potrzebna, a problemy z połączeniem mogą wynikać z błędnej konfiguracji kont VoIP lub ograniczeń pasma, które czasem wymaga ręcznego ustawienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA