logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV GRUNDIG 72-100idtv CUC1852 - Rozmyty zielony kolor, matowy obraz, co sprawdzić?

gary1111 30 Paź 2006 16:38 1865 15
REKLAMA
  • #1 3169271
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 68
    szanowni koledzy mam pytanie odnosnie takiego zachowania a mianowicie kolor cielony okropnie sie rozmywa obraz jest matowy.Kineskop jest firmy TOSHIBA czyżby to była jego wina

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

kineskop jest ok wszystkie działa maja super emisje
  • REKLAMA
  • #2 3169672
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    zrob jak dla philipsa .w tym module regulacji siatki lezy kondensator rysunek trafa ale z powielacza to samo
    Załączniki:
    • TV GRUNDIG 72-100idtv CUC1852 - Rozmyty zielony kolor, matowy obraz, co sprawdzić? Capture-1.jpg (13.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3169749
    fink
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    ZAtego co wiem te kineskopy się nie uszkadzały. Sprawdż płytke kineskopu tj wzmacniacze wizji. Może być jeszcze moduł 100Hz uszkodzony. Najlepiej jak mógłbyś go podstawić .
  • #4 3169778
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    z tego co ja wiem to przyszla juz na nie pora.ale tu lezy kondensator.i mozna polaczyc jak dla philipsa.i nie wiem czy dobieze tego kondka mozna doraznie tak zrobic.
  • #5 3170313
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    szanowni koledzy zrobiłem jak poradziliscie czyli jak przy kineskopie philipsa ale jest to samo podstawilem drugą cyfrówkę i tez to samo wymienilem na płytce kineskopu wzmacniacze wizyjne i nadal to samo sa zielone dropy a jak podam sygnał antenowy to zielony rorozmywa sie na cały obraz
  • REKLAMA
  • #6 3170346
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    po ile na R-G-B
    powielacz z boku nie ma pekniecia?zakladam ze oryginalny nie podstawiony z innego np25cali
    jest choc minimalna regulacja?
  • #7 3170448
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    szanowny kolego zauważyłwm że po wciśnięciu np.volume zielona poświata znika tylko pasek wolume jest nie czytelny i rozmyty na zielono natoniazt kiedy reguluje jest różnica kiedy pojawia sie linie powrotu to zielony znika

Dodano po 10 [minuty]:

obraz jest ciemny brak kolorów jest czerwony
  • #8 3170491
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    oczysc bolce pod box-em lupa czy czy ktorums bolcu nie zimno do spodu (boxy sa rozne).
    ostatniej wypowiedzi nie rozumie.zadalem wczesniej pytania b.odp.
  • #9 3170501
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    napięcia RGB wynosza po 185v trafo jest napewno oryginalne ponieważ ten telewizor jest pierwszy raz w naprawie

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

szanowni koledzy czy zna ktoś wartosc rezystora na płytce na ktorej umieszczony jest opor o oznaczeniu R04 ta sama płytka na której znajduje sie kondesator o oznaczeniu na płycie C07 680pF 12,4kV
  • REKLAMA
  • #10 3171295
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 3171521
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    ciezko tak na odleglosc z ta naprawa.piszesz ze podstawiles future box ,wzmaczniacze wizi.takie podkladki czesto robia nastepne uszkodzenia.np jesli future box drugi podstawionybyl zwarty mogl zrobic nastepna ustere.do tego bysmy doszli.czy wzmacniacze wizi w ktorej galezi miales za malo lub za duzo,z reguly wysypuja sie lawinowo wszystkie.czy podlaczyles dobrze mase nasadki z kineskopem.musze ,,ciagnac z jezyk,,o pomiary a tak robimy post tasiemca.te podstawianie na chybil trafil z box-em odpuszczam dalsza pomoc.teraz mysle ze jest kilka usterek. mnie nie interesuje naprawa tego tv komleksowa a dojscie pierwotnej usterki.
  • #12 3171656
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    szanowni koledzy jezeli chodzi o future box na nba 100% jest sprawna podstawiłem do grundiga tylko z kineskopem philipsa i jest wszystko ok czyli ja już mozna wykluczyć że jest uszkodzona wzmacniacze R G B nowe to też można już wykluczyć a w takim razie mam pytanie gdzie znajduje sie ten kond. który sie uszkadza w reg.siatki skoro to nie jest ten który na płytce oznaczony jest jako C07 a wracając do oporu oznaczonego C04 na mierniku nic nie wykazuje może to jest jego wina ale na moim schemacie tego oporu nie ma .Moze któryś z kolegów posiada informacje jaka jest jego wartość
  • Pomocny post
    #13 3174300
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    R04 na tym module to 10kΩ
  • #14 3175734
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    niestety ten rezystrr R05 nic nie pomógł i tak cały czas zielona poświata rozmyta jest na całym ekranie

Dodano po 5 [minuty]:

szanowni koledzy a o który kondesator konkretnie chodzi ten który niby jest za to odpowiedzialny jak oznaczony jest na płycie.Mam drugą cała płyte od takiego rundiga tylko tam był ten nieszczęsny kineskop PHILIPSA (zwarcie RGB)
  • #15 3177850
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    szanowni koledzy wracajac do rysunku jaki na poczatku otrzymałem u mnie jest osobno trafo i powielacz a na płytce kineskopu nie ma regulacji focus i G2 jest tylko 1 regulacja dostałem od kolegi płyte grundiga ale nie cyfrówke i tu jest takie rozwiązanie jak na rysunku ale jest trafopowielacz
  • #16 3243553
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    szanowni koledzy prosze o porady gdzie ten kondesator o którym piszecie sie znajduje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Grundig 72-100idtv CUC1852 występuje problem z rozmytym zielonym kolorem i matowym obrazem. Kineskop Toshiba jest sprawny, co potwierdzają dobre parametry emisji. Podejrzewane są uszkodzenia w układzie wzmacniaczy wizji na płytce kineskopu lub w module regulacji siatki, gdzie wskazywano na kondensator i rezystor R04 (10kΩ) oraz kondensator C07 (680pF 12,4kV). Próby wymiany wzmacniaczy RGB i podstawienia innego future boxa nie przyniosły poprawy. Obserwacje wskazują na zieloną poświatę znikającą przy wciśnięciu przycisku volume, jednak obraz pozostaje ciemny i z czerwonymi barwami. Dyskusja sugeruje sprawdzenie powielacza, połączeń masy oraz dokładne pomiary napięć RGB (około 185V). Wskazano, że problem może leżeć w kilku usterkach, a nie w pojedynczym elemencie. Brak regulacji focus i G2 na płytce kineskopu oraz różnice w konstrukcji trafo i powielacza utrudniają diagnozę. Autor prosi o wskazanie dokładnej lokalizacji kondensatora odpowiedzialnego za regulację siatki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA