logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie wykonać klej termoprzewodzący?

Kapitan_hak 30 Paź 2006 17:23 13350 13
REKLAMA
  • #1 3169429
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Jak zrobić klej termoprzewodzący?? Wiem że można kupić na allegro ale chciałbym coś zrobić sam
  • REKLAMA
  • #2 3169909
    Maxim555
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    można poprawić przewodność zwykłego kleju dodając do niego opiłki miedzi, aluminium a najlepiej srebra.
  • REKLAMA
  • #4 3174781
    Maxim555
    Poziom 13  
    Gdzie można dostac taki pył?
  • REKLAMA
  • #6 3179978
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3180085
    DarkMonk
    Poziom 15  
    gdzie przeczytałeś że diament tak dobrze przewodzi ciepło ;> chyba raczej odwrotnie jest , podobnie jak ze szkłem które bradzo słabo przewodzi ciepło ;>
  • REKLAMA
  • #8 3180164
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3180191
    Maxim555
    Poziom 13  
    szkło ma tyle do diamentu co zawieszenie poloneza do komfortu i bezpieczeństwa. Diament dobrze przewodzi ciepło i jest półprzewodnikiem. Więcej pisza w wikipedii.
  • #10 3180464
    DarkMonk
    Poziom 15  
    całkiem ciekawa koncepcja , ale raczej niemożliwa w zostosowaniu codziennym z uwagi na cene diamentów ;/
  • #11 3180792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3180996
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    A całośc bedzie tansza niż klej termoprzewodzacy z allegro LOL
  • #13 3188871
    swistak_one
    Poziom 15  
    jestem też za tym aby kupić na allegro bąć w elektroniku :) szkoda mi by było diamętów marnować na to :)
  • #14 3188894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania kleju termoprzewodzącego. Proponowano poprawę przewodności zwykłego kleju przez dodanie opiłków metali takich jak miedź, aluminium lub srebro, przy czym pył metaliczny może działać efektywniej niż opiłki. Pojawiły się pytania o dostępność takiego pyłu. Wskazano, że gotowe produkty, np. Arctic Silver, są tanie i wygodne w użyciu. Poruszono również koncepcję wykorzystania pyłu diamentowego, uzyskanego przez prasowanie i wysokotemperaturową obróbkę w celu uzyskania syntetycznych diamentów, które mają bardzo wysoką przewodność cieplną, nawet przewyższającą miedź. Jednak ze względu na koszty i trudności technologiczne, metoda ta jest mało praktyczna do codziennego zastosowania. W dyskusji podkreślono, że sztuczne diamenty są powszechnie stosowane w narzędziach tnących, co świadczy o ich dostępności, ale niekoniecznie o opłacalności wykorzystania ich do produkcji pasty termoprzewodzącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA