logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz antenowy 12V w samochodzie?

LKSbratek 30 Paź 2006 21:17 5211 5
REKLAMA
  • #1 3170540
    LKSbratek
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Chciałbym zbudować prosty wzmacniacz antenowy do samochodu.
    Znalazłem pewnien projekt:
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=205
    Za bardzo nie wiem jak podłączyć wejście z anteny(które do środka, a które na zewnątrz). I nie wiem gdzie połączyć mase, czy do antenny??

Czy on się nadaje do samochodu?

Może ktoś z was zna prostsze wzmacniacze na 12V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3170603
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    No to gorącą żyłę(środkową) do C6, masa jak najbardziej z anteny a co do prostoty to dość prosty wzmacniacz. Wyjście gorącej żyły z C7

Dodano po 2 [minuty]:

Piszą jeszcze że zasilanie 6-9V, powinieneś zastosować prosty stabilizaror napięcia na wejściu np 7809, jak go podłączyć powiedzą Ci w każdym sklepie elektronicznym
  • REKLAMA
  • #3 3172813
    LKSbratek
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    dzięki, a i jeszcze jedno, jak się robi cewki, bo takiej 47uH chyba nie kupie
  • REKLAMA
  • #4 11168255
    spark57
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Indukcyjność tych cewek (47uH) jest typowa i nie powinno być problemu z jej kupnem. Zresztą nie jest krytyczna, pracuje w obwodzie odsprzęgającym zasilanie od sygnału w.cz.
  • REKLAMA
  • #5 11202538
    krzysztof723
    Poziom 30  
    Ocena: 313
    Witam

Tak się składa , że kilka lat temu montowałem ten kit AVT dla kolegi , ale cały problem polega na oryginalnej płytce drukowanej załączonej do kitu . Na schemacie wzmacniacza w.cz. cewki oznaczone jako L1 i L2 są dławikami o indukcyjności 47uH , które są łatwo dostępne w każdym sklepie elektronicznym . Natomiast cewki znajdujące się między C3 i R3 oraz między C4 i R5 mają bardzo małą indukcyjność i są przedstawione w postaci ścieżek na druku o szerokości około 0,8mm . Z tego , co widzę to w załączonym linku przez kolegę jest podany tylko schemat wzmacniacza w.cz. ,a nie ma załączonego wyglądu oryginalnej płytki drukowanej tego wzmacniacza . W takim przypadku trzeba dobierać indukcyjność tych cewek i sposób ich nawinięcia (przykładowo - powietrzne o średnicy wewnętrznej 3...5mm i od 1...4 zw. Cu 0,4...0,5) na co kolega musi zwrócić uwagę przy projektowaniu płytki .

Pozdrawiam
  • #6 11202630
    spark57
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Te cewki na druku pracują w obwodach antyparazytowych i może nawet lepeij byłoby nawinąć je jako powietrzne, o bardzo małej indukcyjności. Trzeba pamiętać o "krótkim" montażu, bo całość może mieć tendencje do wzbudzania się. Na pewno przy uruchamianiu przyda się dobry oscyloskop
REKLAMA